Doris Bailo Sandalić

HZZO-u i Lilly-ju predana peticija sa 6500 potpisa za Baqsimi!

16/04/2021

Hvala svim potpisnicima peticije kojoj je cilj da lijek koji spašava život u opasnoj hipoglikemiji što prije postane dostupan u Hrvatskoj i nađe se na HZZO-ovoj  listi lijekova.

Imamo glukagon za inhaliranje – Baqsimi!

Da budemo precizni, peticija koja je u trenutku predaje sadržavala točno 6434 potpisa osoba s dijabetesom, njihovih obitelji i prijatelja, poslana je u pdf formatu od čak 118 stranica!

Primatelji su bili svi članovi HZZO-ova Povjerenstva za lijekove i stručni tim, kao i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić. S obzirom na to da Baqsimija još nema u Hrvatskoj, peticija je isporučena i predstavništvu proizvođača u Hrvatskoj, točnije direktoru tvrtke Lilly Hrvatska i Senior team leaderu za dijabetes.

Trenutačno stanje

Baqsimi, inhalacijski glukagon zahvaljujući kojem je unesrećenu osobu s dijabetesom moguće brzo i jednostavno povratiti u život, dostupan je u slobodnoj prodaji i preko osiguranja u nekoliko zemalja EU. Stoga hrvatski dijabetolozi često izdaju tzv. „bijele recepte“ kako bi rodbina osoba s dijabetesom mogla, primjerice u Njemačkoj, bez problema kupiti ovaj lijek i poslati ga pacijentima u Hrvatsku.

Škole i vrtići protiv djece s dijabetesom

S obzirom na čestu nezainteresiranost i nedostatak empatije u hrvatskom obrazovnom sustavu, roditelji djece s dijabetesom često se susreću s velikim problemima u vrtićima i školama. Naime, trenutačno raspoloživi glukagon daje se putem injekcije i potrebno ga je držati u frižideru, što je odgovornost koju dio vrtića i škola ne želi preuzeti na sebe (iako su zakonom na to obvezni). Rezultat je nepotrebno ugrožavanje sigurnosti djece s dijabetesom, čega će biti puno manje jer novi lijek Baqsimi nema iglu i ne treba ga držati u frižideru.

Brojni dijabetolozi pridružili su se peticiji

Iako je ovo primarno peticija koju su pokrenuli pacijenti i njihove obitelji, organizatore je duboko dirnuo znatan broj njihovih omiljenih dijabetologa i endokrinologa koji su potpisali peticiju!

Hvala svim dijabetolozima za djecu i odrasle koji su potpisali peticiju 😊

Kada se dijabetolozi, obitelji i pacijenti udruže u želji za sigurnijim životom osoba s dijabetesom, USPJEH NE MOŽE IZOSTATI.

Zaključak

Nakon tako velikog uspjeha ove javnozdravstvene inicijative i široke podrške javnosti  uvjereni smo da će tvrtka Lilly Hrvatska stvarno učiniti sve da Baqsimi dovedu u Hrvatsku, a HZZO poduzeti sve da ga učini što dostupnijim osobama s  dijabetesom tipa 1 u RH.

Nepošteno bi bilo prešutjeti brojne napretke koje je HZZO u posljednje vrijeme omogućio svojim osiguranicima, a posebno osobama s dijabetesom. Riječ je o digitalnim doznakama za pomagala, ukidanju zabrane isporuke pomagala na kućnu adresu, uvođenju konkurencije na tržištu senzora i poboljšanju indikacija, kao i o mnogim drugim poboljšanjima opisanim u tekstu krajem prošle godine:

Svjetski dan dijabetesa u doba korone – što se dobro dogodilo?

Želja nam je da ne stanemo ovdje, već da nastavimo graditi bolji i sigurniji život osoba s dijabetesom i njihovih obitelji.

Najbolji dokaz da se nije stalo je i najnoviji veliki uspjeh. Hvala HZZO-u!

HZZO: doznake za pomagala se smiju pisati u periodu kraćem od 3 mjeseca!

 

Zajedno smo jači

Doris Bailo Sandalić
Predsjednica zadarske neprofitne udruge Cukrići.

Još iz kategorije Advocacy: