Gost autor

Sibionics senzor i Bojana – iskustvo iz Srbije

30/05/2024

Senzor Sibionics je nedavno registrovan u Srbiji, imala sam priliku da ga isprobam i utisci su više nego pozitivni, s tim da sam malo bila skeptična zbog zemlje proizvodnje 😊

Poprilično je jednostavan za apliciranje kako je transmiter integrisan u sam senzor, takođe i aplikacija je dosta intuitivna i jednostavna za upotrebu.

Sibionics u akciji

Sibionics u akciji

Senzor traje 14 dana, nije potrebna kalibracija, nema čitač, već se vrednosti prate preko aplikacije i bluetooth-a, sve odlično radi, nije bilo gubljenje konekcije svih 14 dana. U ovom trenutku senzor je namenjen osobama iznad 18 godina, ali s početkom 2025. se očekuje certifikat za decu.

Aplikacija omogućava podešavanje alarma za niske i visoke vrednosti glukoze, pregled dnevnih, nedeljnih i mesečnih statistika i HbA1c, kao i deljenje podataka tj konekcije da vaše rezultate prati neko od članova porodice ili lekara.  Postoji više opcija za izbor zvuka za alarme, ono što je meni jedino zasmetalo je što se ne može izmeniti ton i jačina zvuka za alarm za hipo 😊

Što se tiče preciznosti vrednosti šećera, poprilično sam zadovoljna, što smatram najvažnijim stavkom kod senzora. Kao i kod ostalih, razlika je postojala prvog  dana od postavke senzora (nisu velike razlike da kažemo one prihvatljive oko 10%). Nakon toga su rezultati bili skoro ili isti.

Kako sam nosila paralelno i Guardian sezor  pratila sam i trendove kada dolazi do skoka ili pada šećera, u dva navrata Sibionics je brže ispratio skok šećera (za nekih 10ak min).

Sustav neodoljivo podsjeća na svima poznati Libre, ali ekstra naljepnica koju dobijemo može spasiti senzor od čupanja o npr. vrata

Sibionics sustav podseća na svima poznati Libre, ali ekstra naljepnica koju dobijemo može spasiti senzor od čupanja o npr. vrata

Što se tiče sigurnosti da se senzor ne odlepi, koristila sam dodatni flaster koji se dobija u pakovanju, flaster je čvrst, plus ima plastični držač koji je prilagođen obliku samog senzora. Sam flaster nije se odlepljivao čak ni na treningu, što ume često da se desi. Po meni bi mogao malo da bude manji flaster (samo zbog estetskog izgleda 🙂  )

Mislim da je dolazak ovog senzora na naše tržište veliki plus, verujem se da će uskoro biti dostupan i preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Svima bi trebao biti cilj da proširimo indikacije za sve senzore, da budu dostupni odraslim osobama koje imaju dijabetes tip 1.

Bojana Marković, predsednica beogradskog udruženja Plavi Krug


Još iz kategorije Advocacy: