Imamo glukagon za inhaliranje – Baqsimi!

Krajem prošle godine na ovom portalu objavljen je tekst Lilly: glukagon u spreju – Baqsimi. Ukratko: kad padnete u tešku i po život opasnu dijabetičku komu, više vam ne moraju u injekciji slagati koktel zvan glukagon, već vam samo u nos ušpricaju Baqsimi. Koliko god mi u Hrvatskoj bili “slijepo crijevo”, nekako sam mislio da će do sada Lilly Hrvatska uspjeti barem u slobodnu prodaju pustiti ovaj svoj i više nego vrijedan proizvod. Pogrešna procjena.

Baqsimi je u međuvremenu postao dostupan diljem EU, ali ne i u Hrvatskoj!

Iako Baqsimija nema u Hrvatskoj, nalazi se u službenoj bazi podataka lijekova Hrvatske Agencije za Lijekove i MEDdicinske proizvode (HALMED):


Budući da svaki normalan Hrvat ima nekog u Njemačkoj, imam i ja. Maja Vuković mi je za 118,51 € kupila Baqsimi uz pomoć tzv. “bijelog recepta” što ga je izdao hrvatski dijabetolog. Bijeli recept, a potom i račun od 118 € izgledaju ovako:


Riječ je o sitnom prahu koji je vrlo jednostavno ušmrkati polumrtvoj osobi u dijabetičkoj komi i da, svjestan sam činjenice da je 896 kn (118 €) jako puno novaca (zanimljivo je da Lilly za taj isti lijek u Americi traži čak 1.775 kn (280 $), a dobro je spomenuti da postoji i duplo pakiranje s određenim popustom)

Svi znamo za glukagon injekcije koje se, na licu mjesta i usred panike, pripremaju tako da se tekućina uštrca u bočicu s prahom, promiješa, uvuče u štrcaljku i injicira polumrtvom dijabetičaru. To je komplicirano i često rezultira greškama pri paničnom davanju, i to ne samo kod nas amatera, već i kod medicinskih djelatnika što možete pročitati u istraživanju s DiaTribea.

Osim toga, Baqsimi:

  • je jednako učinkovit kao i klasične injekcije glukagona što je proizvođač uspio dokazati kliničkim istraživanjima (poglavlje 5.),
  • se ne mora držati u frižideru kao glukagon, već ga možete držati na sobnoj temperaturi u džepu, školama i vrtićima. Dakle prilično zanimljiv i opravdan argument za zaštitu djece s dijabetesom (poglavlje 6.),
  • dokazano je da su velike šanse da s klasičnom injekcijom polumtrvom djetetu isporučite premalo glukagona zbog mogućih šansi da krivo zamiješate koktel.

Kako do Baqsimija u Hrvatskoj?
Potrebno je apelirati na tvrtku Lilly Hrvatska da se obrate svojoj centrali i ozbiljnije angažiraju kako bi ovamo dovukli Baqsimi: ja sam pokušao, ali uspjeh je očigledno za sada izostao. Potrebno je apelirati i na HZZO koji je već ogroman novac uložio u tip 1 dijabetes da, kad Lilly Hrvatska jednom odluči napraviti prijavu za listu lijekova, obrati zasluženu pažnju i na Baqsimi.

Brojni roditelji male djece, prosvjetni radnici, tete u vrtićima i mnogi drugi bit će im neopisivo zahvalni. Većina se boji i današnje malene injekcije inzulina, a gdje ne bi starog i kompliciranog glukagona s još većom igletinom:

Nevena Krnić, voditeljica referentnog centra za pedijatrijski dijabetes na KBC Zagreb, spomenula je da je već nekim svojim pacijentima izdala spomenuti “bijeli recept” za Baqsimi. Dakle, definitivno ga podržava i smatra da bi trebao biti dostupan barem djeci u Hrvatskoj. Kristina Blaslov je dijabetolog “za odrasle” koja također redovno piše bijele recepte kako bi ljudi po Njemačkoj kupovali ovo “čudo bez igle“.

Peticija Lillyiju i HZZO-u glasi ovako, a na dnu ju možete i “potpisati”:

Poštovani Lilly Hrvatska,
Jako cijenimo vaše inzuline koji su već dugi niz godina prisutni u Hrvatskoj. Ovim putem apeliramo na vas da učinite sve što je u vašoj moći kako bismo se u Hrvatskoj u manjoj mjeri osjećali kao “slijepo crijevo” te da ovamo dovedete Baqsimi. Riječ je o revolucionarnom proizvodu koji će značajno povećati sigurnost osoba s dijabetesom te popraviti ne samo našu kvalitetu života, već i olakšati brigu onima koji vode računa o nama. Molimo vas da Baqsimi u Hrvatskoj što prije pustite u slobodnu prodaju i pokrenete postupak uvrštenja na HZZO-ovu listu lijekova.

Poštovani HZZO i dr. Vukelić,
Svaka osoba s tip 1 dijabetesom, imalo svjesna stvarnosti u Hrvatskoj, neopisivo vam je zahvalna za sve što ste učinili za osobe s dijabetesom tip 1 u proteklom periodu.

Dolazak Libre i Medtrum senzora na listu pomagala, poboljšanje indikacija za senzore uz inzulinsku pumpu, uvođenje e-Doznaka i uklanjanje zabrane isporuke pomagala na kućnu adresu – to je samo dio poteza koji su značajno poboljšali kvalitetu života vaših osiguranika generalno, a posebno onih s dijabetesom tipa 1.

Ipak, kada se jednog dana na dnevnom redu HZZO-ova Povjerenstva za lijekove nađe prijedlog za uvrštenje Baqsimija, apeliramo da ga ne shvatite kao „još jedan lijek u gomili“. Molimo da ga shvatite kao revoluciju u spašavanju života osoba s dijabetesom tip 1 u najtežim situacijama, a konkurencija nažalost još ne postoji. Ukratko, riječ je o inhalatoru sličnom onom za astmu, a uz pomoć kojeg se unesrećeni dijabetičar u opasnoj hipoglikemijskoj komi može brzo i jednostavno vratiti u život.

U nadi da ćete prihvatiti naš apel, te skorašnje argumente proizvođača i struke, srdačno vas pozdravljam,

Peticiju možete potpisati u nastavku:

Ako ste zainteresirani za ovaj cilj, podijelite ovaj članak na Fejsu i prijateljima kako bi peticija skupila što više potpisa.


Još iz kategorije Advocacy: