Davor Skeledžija

HZZO omogućio isporuku pomagala na kućnu adresu!

07/04/2020

Ako mislite da korona donosi samo zlo i naopako, griješite. Korona nas je u nekim stvarima gurnula u budućnost kakvu ste donedavno mogli samo sanjati u najluđim snovima.

Prije 7 godina su se pomagala koja financira HZZO uredno mogla isporučivati na kućnu adresu i onda je ta mogućnost naprasno ukinuta – do danas! 😊 Danas smo zahvaljujući koroni ponovno dobili priliku osjetiti kako već dugi niz godina žive naši napredniji susjedi. Sljedeća dva mjeseca ljekarnici i distributeri pomagala smiju isporučiti pomagalo na vašu kućnu adresu! Nadamo se da nam ovu opciju više nikada nitko neće ukinuti, barem ne onim osiguranicima kojima je to najpotrebnije.

Ako budemo dovoljno pametni i ako osmislimo dobre argumente – uspjet ćemo izboriti da ovu fantastičnu privremenu opciju učinimo trajnom!

Cijeli, vrlo dobro argumentirani dopis HZZO-a potražite u službenom dokumentu HZZO_dostava_doma, a u nastavku je najvažniji dio. U dopisu su transparentno izneseni izazovi koje treba savladati kako bi bio ostvaren trajni uspjeh ove inicijative. Priznato je da na ovom (za sada privremenom) uspjehu već dugo rade udruge bolesnika, zdravstveni djelatnici i mnogi drugi; između redaka moguće je zaključiti da je i HZZO spreman za trajniji napredak – ako budemo dovoljno pametni i uporni.

Najvažniji dio je ovdje:

Apeliram na sve dobronamjerne pacijente, udruge, liječnike, ali i tvrtke da se zajednički uključe u ovu inicijativu kako bi ugroženi, bolesni i izolirani zauvijek uživali u ovoj opciji! Obična gripa sasvim dovoljno ubija, a imamo je svake godine u sasvim dovoljnim količinama.

Na kraju je također napisana važna i dobra stvar – trošak isporuke pomagala na kućnu adresu ne smiju snositi svi osiguranici HZZO-a, tj. ne smije ga snositi sam HZZO!

Pa tko će onda platiti isporuku pomagala na kućnu adresu?
Javna je tajna da su neke tvrtke i do sada, mimo Pravilnika HZZO-a, isporučivale svojim bolesnicima pomagala na kućnu adresu i to besplatno. Budući da im za pravo daje vrlo napredni Zakon o medicinskim proizvodima RH, možemo im samo poručiti – HVALA! One će sada odahnuti i barem dva mjeseca nastaviti isporuku bolesnicima u skladu s ovom Odlukom HZZO-a. Za pravo im daje i spomenuti, vrlo napredni Zakon o medicinskim proizvodima Republike Hrvatske koji kaže:

Ono što će oduševiti svaku osobu s dijabetesom, ali i druge kronične bolesnike je informacija da će i druge tvrtke koje se bave distribucijom Pomagala sada legitimno uskočiti u taj vlak budućnosti te financirati njihovu isporuku. Čak i da se trošak poštarine ponudi kao opcija pacijentu – i dalje bi to bio veliki napredak koji bi koristili samo oni kojima je to uistinu potrebno.

Što i kako dalje? Kako doprinijeti?
Proceduru znate – provjerite jeste li platili članarinu svojim udrugama, kontaktirajte ih, sjednite za računalo i počnite pisati pozitivne i afirmativne dopise! E-mail znate: [email protected]. Mislite na one u malim mjestima, na otocima, bolesne, starije i nemoćne. Doprinesite da uživaju u blagodatima, ne samo eDoznake, nego i trajne opcije isporuke pomagala/potrošnog materijala na kućnu adresu.

U svom očitovanju HZZO-u zaključite očigledno, zaključite da su za osobe s dijabetesom, slijepe i sve druge nedavno učinjeni fundamentalni napredci:

  1. uspješno su uvedene eDoznake,
  2. vratio se fokus na A5 „tele-uputnicu“ i sigurne konzultacije sa specijalistom kada je to moguće,
  3. povećana su prava na senzore uz inzulinsku pumpu

I iskreno zahvalite na tome! Svakome sa zrnom soli u glavi jasno je da je u ovom trenutku inzistirati na novim troškovima za zdravstveni sustav – suludo, nezahvalno i nemoguće. No, isto tako sasvim je jasno da je mogućnost isporuke pomagala na kućnu adresu, koja nikog ne obvezuje, nešto legalno, poželjno i sigurno, a ne mora koštati ništa, barem ne HZZO! Iako će zasigurno biti problema i negativnih komentara, važno je što smo na dobrom putu, što i dalje želimo više i bolje za građane Republike Hrvatske. Gdje ima volje ima i načina.

Također, popunite javnu i transparentnu anketu:

Zaključak
Ovo je vrlo mudar potez HZZO-a, trenutačno je ugasio ozbiljnu vatru i zadovoljio hitnu legitimnu potrebu brojnim oboljelima! Osim toga, pustio je „probni balon“ da vidi koje će se interesne skupine suprotstaviti dodatnoj opciji za kronične bolesnike (i koje će protuargumente iznjedriti). Vrijeme će pokazati čiji će interesi prevladati nakon dva mjeseca. Za sada uživajte trajno u blagodatima eDoznaka i privremeno u blagodatima isporuke pomagala HZZO-a na kućnu adresu. 😉

Za sve one u samoizolaciji, karanteni, na otocima i malim udaljenim mjestima, za starije i nepokretne, evo prikladne čestitke povodom novog digitalnog vremena u koje smo ušli, samo da potraje:


P.S. Inicijativu za trajnom mogućnosti dostave Pomagala na kućnu adresu su pokrenule ili podržale brojne udruge osoba s dijabetesom, Koalicija udruga u zdravstvuHrvatski savez slijepih, Savez ILCO društava Hrvatske (okupljaju osobe sa stomom), MS TIM Hrvatska (okupljaju osobe s multiplom),  Savez društava multiple skleroze HR, itd... Pouzdana je informacija da je i jedno stručno dijabetološko društvo tražilo od HZZO-a da se liberalizira dostava Pomagala. 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: