Davor Skeledžija

HZZO financira nabavu inzulinskih pumpi za 2021. godinu!

29/04/2021

Nemojte odmah pasti sa stolice, ovo nije revolucionarna vijest, već nastavak aktivnosti koje traju već niz godina. Svake godine HZZO u ladicu na kojoj piše „Inzulinske pumpe“ spremi 1,5 miliona kuna, a posljednjih godina taj novac potom proslijedi bolnici Rebro kako bi se ondje proveo Nacionalni tender za kupnju inzulinskih pumpi.

Službena objava za medije koja je upravo stigla iz HZZO-a

HZZO pokreće postupak javne nabave inzulinskih pumpi za potrebe oboljelih od šećerne bolesti za 2021. godinu. Postupak nabave kao i prethodnih godina provesti će Klinički bolnički centar Zagreb temeljem sporazuma o prijenosu ovlasti za provedbu postupka javne nabave inzulinskih pumpi između HZZO-a i KBC-a Zagreb. Procijenjena vrijednost nabave je 1,5 milijuna kuna s PDV-om.

Svrha javne nabave inzulinskih pumpi je unapređenje terapije oboljelih od dijabetesa koji svoju bolest ne mogu dobro regulirati drugim dostupnim načinima terapije. Inzulinska pumpa oboljelima znatno pomaže u kontroli bolesti, povećava kvalitetu života, te smanjuje rizike koje sa sobom nosi dijabetes.

Tko će odlučivati o pumpama u Hrvatskoj?

Članovi stručnog tima koji će odlučiti kojim će se inzulinskim pumpama dati šansa sljedeći su liječnici: Darko Kaštelan, Mladen Grgurević, Maja Baretić, Gordana Stipančić i Nevena Krnić. Sve se troje nadaju da je ovo posljednji nacionalni tender i da će inzulinske pumpe konačno završiti tamo gdje im je i mjesto – na HZZO-ovoj listi pomagala.

Tehnički, tender će izgledati tako da će se definirati grupe pumpi i njihove specifikacije. A mi ćemo kao i obično odmah znati kojim su pumpama odlučili dati šansu. Iako je novca iznimno malo, ipak se nadamo da neće biti diskriminacije prema inzulinskim pumpama koje su trenutno službeno registrirane u Hrvatskoj.

Očekujemo najinteresantniji nacionalni tender do sada! 😎

U kuloarima je moguće doznati da je Medtronic odlučio konačno umiroviti staru Veo pumpu. No to im vjerojatno nije bilo nimalo teško s obzirom na najnoviju i najmoderniju zvijer - Medtronic780G. Svašta zanimljivo o njoj pročitajte na odličnoj novoj stranici na hrvatskom jeziku: www.Medtronic780G.com. Medtronic je nedavno predao zahtjev HZZO-u da se njihove pumpe 640G i 780G uvrste i na klasičnu HZZO-ovu listu pomagala.

Salvus na tenderu očekujemo s Ypsomed pumpom s kateterom, moj je osvrt ovdje, a osvrt Branimira Odića ovdje. Ypsomed za sada nema vezu sa senzorima, ali je najmanja pumpa na tržištu, ima stakleni rezervoar, touchscreen, vezu na mobitel i slično. Za one kojima je ključno imati malenu i diskretnu pumpu te smanjiti broj uboda iglom, ovo je lijep izbor.

Bauerfeind će sigurno sve učiniti da njihova pumpa Medtrum A7+ bez katetera dobije svoju priliku. Riječ je o pumpi koja ima svoje senzore, a i njih svaki čas očekujemo na HZZO-ovoj listi pomagala. Za sada je sposobna prekinuti isporuku inzulina prije hipoglikemije (kao i 640G), a očekuje se softverska nadogradnja koja bi joj omogućila povećanje isporuke inzulina kada primijeti rast šećera. Izvještaj od prekrasne Dore Šuran potražite ovdje.

Medilab ONE u Hrvatskoj je svojedobno u redovnu prodaju pustio najjači brend inzulinskih pumpi bez katetera – inzulinsku pumpu OmniPOD. Oni su prije čak 6 mjeseci predali zahtjev da se ova pumpa uvrsti na klasičnu HZZO-ovu listu pomagala. Nažalost, iz nepoznatog razloga HZZO se o ovom prijedlogu već šest mjeseci uopće ne izjašnjava. Osvrt na ovu pumpu iz pera Josipe Sallabi potražite ovdje, a osvrt Aleksandre Marović ovdje.

Zaključak

Kao što vidite, kvalitetnih konja za utrku ima dovoljno, a postoji mogućnost i da nas još neka firma iznenadi. Ključno je da su se ove pumpe pokazale kao pouzdane i kvalitetne, te da svaka zaslužuje šansu.

Inzulinskih pumpi očigledno je sve više, što dodatno potvrđuje činjenicu da je njihova nabava putem ovakvih tendera potpuno neprikladna. Svakom pojedinom pacijentu treba omogućiti mogućnost izbora sukladno njegovim potrebama i u dogovoru s dijabetologom, a tako nešto moguće je samo preko klasične HZZO-ove liste pomagala.

Čim tender bude objavljen u Narodnim novinama, znat ćemo kome su liječnici Kaštelan, Grgurević i Krnić odlučili ove godine dati šansu. Nadajmo se da će svim ovim pumpama biti dana prilika jer će ta liječnička odluka biti i snažna poruka HZZO-u koje pumpe struka podržava i koje bi bilo dobro staviti na klasičnu HZZO-ovu listu pomagala.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: