Medtrum i Medtronic senzori na HZZO listi pomagala!

Iz neslužbenih ali upućenih izvora doznajemo da je povjerenstvo za pomagala (POMTP) izdalo preporuku Upravnom Vijeću HZZO-a da prihvati zahtjev za uvrštenje Medtronic i Medtrum standalone senzora! Pod pojmom „stand-alone senzori“ podrazumijevamo one koji su potpuno neovisni o inzulinskoj pumpi, a u ovom slučaju je riječ i o „real time“ senzorima što znači da kontinuirano prikupljaju i šalju podatke u npr. mobitel, imaju alarme, roditelji sve mogu pratiti na svojim mobitelima i svašta nešto.

Oba ova proizvoda imaju jako zanimljivih osobina, o kojima ćemo detaljnije u sljedećim tekstovima, a posebno će vas oduševiti planovi za budućnost njihovih proizvođaća (engl. pipeline).

Nakon što je je procurila neslužbena informacija kako im je HZZO povjerenstvo za pomagala dalo zeleno svjetlo, sljedeći korak je finalna potvrda upravnog vijeća HZZO-a. Na žalost – taman su zasjedali, tako da se sljedeća sjednica očekuje u roku od oko mjesec dana. Potom čekamo nekoliko dana objavu u Narodnim novinama i onda još malo da sve „uniđe“ u HZZO sustav. Ukratko: za očekivati je da će nam ova oprema postati dostupna za oko dva mjeseca.

Što volimo, a što ne kod Medtronica i Medtruma?

U nastavku ću površno spomenuti ključne osobine oba rtCGM sustava, a u zasebnim tekstovima koji uskoro slijede ćete moći saznati puno više.

Medtronic Guardian Connect
Ovaj svjetski renomirani proizvođač inzulinskih pumpi je svoju „senzorsku karijeru“ počeo relativno slabo sa stand-alone senzorima, a ni korisnici Enlite senzora na Veo pumpama često nisu bili presretni. No, to je bilo nekad, sada u Hrvatsku dolaze sa senzorima koji direktno komuniciraju s odlično dizajniranom mobitel aplikacijom, a preciznost im je bez presedana!

Zamislite da Ines Nerina na stražnjici umjesto pumpe drži mobitel i dobili ste Guardian Connect

Formalni MARD novom Guardianu iznosi samo 8,7% što je zbilja odlično, no uz tako veliku preciznost dolazi i mana – neophodna kalibracija krvlju minimalno 2 puta dnevno. Senzor traje 7 dana dok je transmiter punjiv i traje godinu dana. Ako sve bude po planu, od strane HZZO-a ćete „dobiti“ 44 senzora, jedan transmiter i 1460 trakica za krv po svom izboru godišnje. Da, 44 senzora u trajanju od po 7 dana će vam pokriti 308 dana, a godina ima 365 dana, no mnogi senzore uspiju produljiti. Ukoliko ćete dokupljivati senzore, cijena im je 227kn/kom i moguće ih je nabaviti/naručiti u dosta ljekarni ili na Mediligo webshopu.

Medtrum Touchcare SLIM
Riječ je o novoj verziji, a najbolja vijest je činjenica da su senzori, kao i pripadajući transmiter, solidno tanji od prošle verzije. HZZO će vam ih pokrivati svih 365 dana u godini i ove ćete senzore uz transmiter, ako poželite, moći povezati s inzulinskom pumpom Medtrum A7+.

Zamislite ovu djevojku da s njezine desne strane uzmjesto patch pumpe ima mobitel i dobili ste Medtrum TouchCare Slim

Senzore je još uvijek neophodno kalibrirati krvlju jednom dnevno, a u najavi je nadogradnja aplikacije zahvaljujući kojoj kalibracija više neće biti potrebna. Uz senzore će vam Bauerfeind „poklanjati“ 400 trakica za krv godišnje.

Kao i kod Medtronica, senzor je moguće produljivati (što nije preporuka proizvođaća), a transmiter je punjiv i traje godinu dana.

Još jedna odlična vijest za roditelje NAJMANJE djece!
Medtrum je službeno odobren za djecu od 2 godine starosti, a Medtronic za djecu od 0 godina starosti!

Zaključak
U Hrvatskoj ima oko 5.500 Libre korisnika, budući da HZZO plaća 420 kn po senzoru to omogućuje Abbottu prihode od oko 60 milijuna kuna godišnje. To su novci o kojima naši novi CGM izazivači mogu samo sanjati još dosta vremena.

Ipak, i Medtronic i Medtrum očigledno imaju konje za utrku, a i planovi za budućnost su im vrlo ozbiljni. Konkretno, oba rade na dodatnom smanjenju dimenzija senzora i povećanju preciznosti, a uskoro će na ovaj ili onaj način potpuno ukinuti kalibraciju krvlju.

Osim toga, oba proizvođača posjeduju vlastite pumpe i vrlo ozbiljno rade na unapređivanju svojih „zatvorenih  petlji“ – sustava koji automatski prilagođavaju isporuku inzulina ovisno o rastu ili padu razine glukoze.

Budućnost je vrlo uzbudljiva, kontrolirajte se i sretno nam bilo!

Ograda: Kada Vam netko nameće tezu da je neki senzor nevjerojatno precizan i apsolutno savršen za vas – za svoje dobro mu nemojte vjerovati. Nekome pojedini brand CGM senzora može biti fantastično precizan, a drugi će se pitati kako je taj medicinski proizvod uopće dobio dozvolu za izlazak na tržište. Zato učinite sve da se maksimalno educirate o objektivnim osobinama pojedinog CGM sustava i da ih potom isprobate na svojoj koži. Moja preporuka je da sve isprobate, ali i da se oduprete bilo kakvim pritiscima na nešto na što niste spremni.


Još iz kategorije HZZO: