Aleksandra Marović

Inzulinska pumpa OmniPod i moje dijete - u Hrvatskoj!

21/02/2021

Dobra regulacija dijabetesa i odličan HbA1c doveli su do toga je moje dijete bilo zadnje na listi za pumpicu. Na naš izravan upit liječniku kada otprilike možemo očekivati pumpu, rečeno nam je da, s obzirom na njegove dobre nalaze i liste čekanja, to neće biti još barem dvije godine.

Dani su tekli, naučili smo živjeti s time i imao je već skoro 9 godina. Brinuo me ulazak u pubertet i podivljali šećeri. U redu. Pumpu nećemo dobiti, kupit ćemo ju sami. Srećom si to možemo priuštiti, a ako već kupujemo, kupit ćemo ono što smatramo da je najbolje za naše dijete.

Počeli smo istraživati, okrenuli nebo i zemlju, i uspjeli nabaviti pumpu OmniPod. U to vrijeme, naspram stanja danas, ni to nije bio jednostavan zadatak jer ju nitko nije htio prodati u zemlju u kojoj nema predstavništva niti su se liječnici s tom pumpom susreli. Nakon puno truda, zahvaljujući mojoj imenjakinji iz daleke Nordijske zemlje, došli smo do OmniPod-a. Godine nabavljanja potrošnog materijala i zamjenske pumpe vani bile su prilično psihički i financijski naporna igra, ali vrijedilo je svakog truda i svakog eura.

Danas, uz preporuku liječnika, noviji OmniPod Dash možete kupiti i u Hrvatskoj i konačno se više ne moramo osjećati kao da dolazimo iz zemlje trećeg svijeta i da smo manje vrijedni dok molimo nešto dobro za svoje dijete jer i naša djeca su jednako vrijedna kao i sva djeca svijeta, a kod nabave novijih tehnologija često se ne osjećate tako.

Kada je prva OmniPod pumpa napokon stigla u naš dom, doživjeli smo uzbuđenje, olakšanje i strah - sve u istom trenu. Postavljanjem pumpe uz senzor Dexcom život je postao osjetno lakši. O samoj pumpi reći ću vam  da je vodootporna, bežična i pravi „life changer”.

Zašto OmniPod?

U pripremama za tu pumpu obišli smo sve hrvatske dječje endokrinologe i svi su pitali zašto OmniPod, a ne pumpa koja ima kod nas.  Pumpa OmniPod je vodootporna i bežična, tj. bez cjevčice kojom su ostale pumpe u HR spojene za tijelo pacijenta. To joj daje veliku prednost, posebice za djecu. Nema spajanja i odspajanja zbog kupanja. Nema bojazni da će dijete zaboraviti skinuti pumpu i uletjeti u more. Nema cjevčice u kojoj se stvaraju mjehurići zraka i ne manje važno, nema začepljene kanile. Ima mogućnost namještanja 9 različitih bazala, što je puno praktičnije od samo A i B mogućnosti. Početni ekran vrlo je sveobuhvatan i samim paljenjem imate na njemu apsolutno sve važne podatke pa ne morate surfati po izborniku da biste vidjeli npr. kada je dan zadnji bolus, koliko jedinica, koliko aktivnog još, u koliko sati ističe pod, koliko do promjene poda, koliko inzulina ima u spremniku, i još mnogo toga.

Omnipod i djeca

Kod djece ogromna je prednost bežičnog upravljača i praktičnost korištenja jer korekciju ili možda pauziranje Omnipod pumpe možete izvesti noću bez da budite dijete, kopate po krevetu i okrećete dijete da biste do pumpe uopće došli. Jednako kao i na snijegu gdje je ponovno iskapanje pumpice ispod više slojeva odjeće vrlo nepraktično. Ovako pumpica skija u mom džepu jakne, a korekcije ili bolusi daju se u letu i bez zaustavljanja. I opet tu je uvijek faktor straha da se ne razbije pri padu koji je na ovaj način anuliran.

Manjoj djeci posebno je zanimljiva i mogućnost ukrašavanja poda. Ideje su beskonačne: od raznih lakova za nokte i šljokica do permanentnih flomastera, možete pustiti mašti na volju i sukladno odjeći ili posebnoj prilici ukrasiti POD po želji djeteta. Time će nošenje postati još zanimljivije pa nije rijetkost da čujemo komentare druge djece: „Kako je foooraa, mogu i ja to probati?“ Tako je i brat blizanac jednom prilikom 3 dana nosio POD oslikan likovima Minecraft.

A mane?

Da ne bi bile istaknute same prednosti, evo i dvije mane. Najmanja moguća količina inzulina je 0.025 jedinica kod Medtronica, a 0.05 jedinica kod Omnipoda. Za sve, osim za male bebe, ovo je zanemarivo.

Druga mana koja je inače najveća prednost – činjenica je da ne mora visiti na pacijentu, što dovodi do toga da se par puta dogodilo da smo je jednostavno zaboravili ponijeti. Nije neka drama, ali s pumpom Medtronic to se uglavnom ne događa, osim ako ju ne zaboravite prikvačiti, npr. nakon tuširanja.

Neki bi kao manu istaknuli i robusni i zastarjeli izgled PDM-a. Novi model DASH ima izgled iPhone-a.

Kako se koristi OmniPod

Set/rezervoar za Omnipod pumpu zove se POD i puni se brzodjelujućim inzulinom (u našem slučaju to je Novorapid) pomoću šprice koja je priložena u svakom pakiranju. Naredbom na upravljaču pumpe obavi se „Priming“ – što bi bilo ustvari izbacivanje potencijalnog zraka i „fill canila“ koja je u ovom slučaju oku nevidljiva. Nalijepi se na kožu kao flaster i na daljinskom upravljaču pumpe stisne naredba za insertiranje. I to je sve. Nema insertera, nema puno priprema, nema spajanja, nema fill canila (a niti varanja s dozama inzulina pomoću fill canila). Ultra jednostavno i brzo. Pod ostaje na tijelu maksimalno 3 dana i 8 sati. Nakon toga mora se zamijeniti.

Tu je mana što nema produživanja nošenja seta i time možda uštede na setovima. Nakon 3 dana i 8 sati počinje pištati tako iritantno da si nećete priuštiti da zaboravite otkazati pod.

Dečki svoju pumpu nose u školskoj torbi ili torbici, ili je ostavljaju kod kuće ili kod mene u torbi, ovisno o prilici. Ne moraju ih nositi na sebi i time su slobodni da skaču, trče, penju se i rade sve što djeca inače rade. Slobodni su na treninzima. Nema bojazni da će se pumpica oštetiti, niti ju je potrebno skidati. Bazali idu od 0 do 24 prema unaprijed zadanom programu koji Pod očita pri postavljanju (naravno da se mogu u bilo kojem trenu mijenjati), a boluse daje naredbom. Ljeti kad idu na kupanje, nije potrebno nositi pumpu na more, a time ni strahovati hoće li pumpu netko ukrasti, hoće li se izgubiti ili razbiti. Bazali idu, a bolus, ako je uopće zbog gibanja potreban, lako se da običnim penom.

OmniPod i sport

Dečki treniraju košarku 4 puta tjedno uz utakmice. Pumpica ih ni u čemu ne sputava. Nose je najčešće na ruci i po potrebi je zaštitimo kineziološkom trakom ili navlakom, no i to je rijetko. Desi se ponekad da se u žaru borbe na utakmici, u sudaru s igračima iščupa, ali to srećom nije često. U vrijeme kada ju je Danijel počeo nositi bavio se karateom i plivanjem i između ostaloga i to je bio razlog za takvu pumpu koja može u vodu i ne smeta na treningu. Prilično je neuhvatljiv i neustrašiv dječak pa su pumpa i Dex s njim prošli svašta: od skijanja na snijegu i vodi, do penjanja, izviđača, putovanja po Europi, natjecanja, ronjenja i beskrajno puno kupanja u bazenu i moru. I sve je izdržala. Kada je Dominik dobio dijabetes, nije uopće bilo upitno koju pumpu odabrati. On je od prvog dana dijagnoze na Omnipodu. Kako stvari sada stoje, mi je ne bismo mijenjali ni za jednu drugu!

Sretna vam, zdrava i mirna 2021 godina u kojoj i mi u Hrvatskoj konačno imamo OmniPod! Zastupnik je tvrtka Medilab ONE.

Aleksandra Marović
Mama dvoje djece sa dijabetesom Autorica knjige “Slatki život “ čiju recenziju možete pronaći u ovom članku Potpredsjednik udruge Mellitus Rijeka

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: