Besplatno povećajte preciznost Libre-a!

Ono o čemu je pisalo u izvještaju sa Berlinske ATTD konferencije se UISTINU ostvaruje! Danas i ovdje u Hrvatskoj! 🙂

1) Imate fizički Libre1 čitač koji ste „dobili“ od HZZO-a i rado bi željeli da bude precizniji?
Nema problema!

2) Koristite LibreLink mobitel aplikaciju i rado biste da bude preciznija?!
Nema problema!

Da, moguće je, sada i u Hrvatskoj! Doduše, malo ćete koristiti servere u Irskoj i UK,  ali nećemo biti picajzle, zar ne? 🙂

1) Nadogradnja preciznosti fizičkih Libre1 čitača
Ova vijest dolazi ni manje ni više nego iz Abbott Irska 🙂 Tamo je sada moguće preko Interneta nadograditi postojeće Libre1 čitače putem USB kabela koji ste dobili uz uređaj. Budući da su hrvatski Libre čitači ustvari rođeni u Irskoj – i vi možete besplatno nadograditi svoje Libriće 🙂 Kompletne upute dostupne su na adresi: https://www.freestyle.abbott/ie/en/reader-update/index.html.

Upute ukratko:
1) ne smijete imati aktivan Libre senzor!
2) ovdje skinete najobičniju datoteku pod nazivom UpdateFreeStyleLibre_248_159.exe na vaše računalo
3) spojite Libre1 čitač USB kablom na računalo, pokrenete spomenutu datoteku i pratite jednostavne upute!

Važno:
1) u trenutku nadogradnje ne smijete imati aktivan libre senzor (znam da ponavljam)
2) moja ekipa je već odradila nekoliko testnih i uspješnih nadogradnji, ali i dalje to radite na vlastitu odgovornost. Portal ne snosi ništa, ako zbog nadogradnje Libre crkne i ako budete zvali Abbott za reklamaciju, nemojte slučajno spomenuti nadogradnju, portal ili bilo što. Radije recite da vam onaj crni gumb „ne hvata“ ili da je cijeli uređaj jednostavno crko.
3) ako ćete koristiti staru Libre aplikaciju na mobitelu i nadograđeni Libre1 čitač – rezultati očitanja bi mogli biti različiti
4) Nadogradnja starih njemačkih Libre1 čitača je odnedavno također moguća! Spustite se na dno ovog teksta po upute. Za ostale zemlje ćete vjerojatno dobiti ovakvu poruku o grešci:

Greška u slučaju nekompatibilnosti

2) Koristite staru Libre mobitel aplikaciju i rado biste da bude preciznija?
Vjerojatno znate da svoje Libre senzore, osim fizičkim Libre čitačima, možete skenirati i mobitelima s LibreLink aplikacijom. Razlog zbog kojeg mobitel do sada možda niste koristili je činjenica da Abbott još uvijek u Hrvatskoj nije omogućio korištenje mobitel aplikacije.

Mobitel aplikaciju i dalje nije moguće „legalno“ koristiti u Hrvatskoj, ali nakon ove vijesti, možda ćete ju ipak poželjeti instalirati ili nadograditi na mobitelu. Detaljne upute “kako” slijede u nastavku.

Povećanje preciznosti LibreLink službene mobitel aplikacije
Kao što je u CGM izvještaju s Berlinske ATTD konferencije pisalo, Abbott je zahvaljujući milijunima mjerenja uspio unaprijediti svoj algoritam za preciznost. Dakle, razina glukoze koju očitavate putem senzora bi trebala biti još sličnija razini glukoze iz krvi.

Ponavljam tablicu iz Berlinskog članka, ona se odnosi i na preciznost koju možete ostvariti s mobitel aplikacijom koja službeno nije prisutna u Hrvatskoj.

MARD – mjera za preciznost CGM uređaja – manje je bolje

Pojašnjenje
Ukoliko na svoj mobitel instalirate najnoviju verziju LibreLink aplikacije (verzija 2.3.0 od 22.4.2019.), ona će raditi s najnovijim algoritmom i trebala bi biti preciznija od vašeg starog fizičkog čitača (gornja tablica). Naravno, to se ne odnosi na slučaj da ste i fizički čitač nadogradili sukladno gornjim uputama. Ne zaboravite da je preciznost CGM-a vrlo individualna, ona kombinacija koja je vama precizna, drugome možda nije.

„Kako da instaliram mobitel aplikaciju kad ne mogu?“
Carmen Ezgeta je napisala: “Granice ne postoje. Izmislio ih je čovjek.”

Drugim riječima, na portalu www.mojLibre.com , u članku „Izvucite najviše iz Vašeg Libre-a“ imate ažurirane i detaljne upute kako na mobitel instalirati legalnu LibreLink aplikaciju u ilegalnoj zemlji Hrvatskoj. Ako ste vizualni tip, sada postoje i video upute (ne zaboravite isključiti GPS i WiFi). Nakon instalacije, preciznost Libre1 senzora, posebno prvi dan, bi sukladno gornjoj tablici trebala biti veća, a MARD niži. U slučaju da imate instaliranu staru verziju aplikacije, preporučam da nadogradnju ne vršite dok imate aktivni senzor, za svaki slučaj.

Ali ni to nije sve – kompatibilnost mobitel aplikacije s Libre2 senzorima
Nova verzija LibreLink mobitel aplikacije sada donosi i kompatibilnost s Libre2 senzorima! Dakle, ukoliko ste na listama čekanja u Bontechu pa se negdje dokopate Libre2 senzora – s novom verzijom aplikacije ćete i Libre2 senzore moći očitavati. U slučaju da libre2 senzor koristite samo sa novom aplikacijom na mobitelu – imati ćete i alarme.

Ali ni to nije sve – u aplikaciji su ukinuli 1 sat period
Nova verzija mobitel aplikacije više ne inzistira da se prvi sken odradi u roku od 1 sat nakon što je senzor pokrenut Libre čitačem! Sada prvi sken s mobitel aplikacijom možete odraditi bilo kada nakon što ste senzor pokrenuli fizičkim Libre čitačem. Nije puno, ali čovjeka veseli.

Rezime – što nas sve očekuje u Hrvatskoj vezano za Libre – naravno neslužbeno:
1) Nakon što smo saznali da su Bauerfeind i Medtrum svoju rtCGMS aplikaciju u Hrvatsku pustili prije dolaska njhove rtCGM tehnologije, (članak je ovdje) vjerujem da se i Abbott malo trgnuo. Za očekivati je da ćete na „pošten“ način u Hrvatskoj moći instalirati službeno podržanu aplikaciju i to na hrvatskom jeziku. Dotad, ako želite, iskoristite spomenute instalacijske upute (na vlastitu odgovornost).

2) Na Irskom Abbott web site-u je svojedobno osvanula obavijest da su finalizirali nove „high volume“ proizvodne linije Libre senzora. Stoga je za očekivati dodatni rast proizvodnje te smanjenje lista čekanja u Bontechu

Nadopuna za Njemačke Libre1 čitače:
Odnedavno je moguće nadograditi i Libre1 fizičke čitače koje ste kupili u Njemačkoj ili nabavili putem one “akcije“. Službeni link za nadogradnju je https://www.freestyle.abbott/de/de/reader-update/index.html .
Postupak nadogradnje je mrvicu drugačiji. Sada više ne skidate exe aplikaciju na svoje računalo, već sve radite preko same stranice.