O CGM senzorima u BiH

U BiH se polako ali kontinuirano stanje s dostupnošću senzora poboljšava. 😊

Zahvaljujući velikom naporu udruga, liječnika i razumijevanju institucija u mnogim dijelovima BiH i dalje je moguća refundacija Libre i drugih senzora koji se nabavljaju izvana. Sličan princip postoji i u Crnoj Gori.

Osim refundacije senzora izvana dobro je što u BiH polako jača i lokalno tržište senzora koje osiguravaju firme koje su odradile kompletnu registraciju, osiguravaju lokalnu podršku i edukaciju. Ono što je možda najvažnije jest činjenica da se i garancijska podrška u slučaju neispravnosti senzora odvija lokalno bez potrebe za putovanjima i slanjem senzora u inozemstvo. Tu je još i činjenica da si dio stanovnika Bosne i Hercegovine ne može priuštiti da unaprijed plaća senzore pa poslije čeka refundaciju osiguranja ili općine.

Svi navedeni argumenti dobrodošli su poticaji lokalnim distributerima, ali i dodatna motivacija velikim zapadnim imenima da dođu u BiH.

Neki od vrlo pozitivnih primjera u BiH

U Zeničko-dobojskom (ZDK) kantonu nedavno su povisili dobnu granicu, više nije samo do 18 godina! I dalje je prisutna neprihvatljiva diskriminacija bazirana na dobi, ali činjenica je da sada tamo pravo na senzore imaju redovni učenici i studenti do 26 godina. Značajan korak naprijed i dobar vjetar u leđa za daljnji angažman. Očuvano je i pravo na izbor “domaćih senzora” u apotekama, ali i “stranih” uz naknadnu refundaciju.

U Sarajevu već sada SVI pacijenti s tip 1 dijabetesom BEZ dobne diskriminacije ostvaruju pravo na senzore! Osim toga, Zavod za zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo raspisao je javni poziv, nakon što bude okončan u travnju, u Sarajevu će ekipa bez plaćanja unaprijed moći doći do senzora na recept! Završetak javnog poziva ne znači kraj mogućnosti refundiranja (!), dakle ljubitelji “stranih senzora” i dalje će moći doći na svoje. Bravo, Sarajevo!

U Mostaru i cijelom kantonu uopće nema dobne diskriminacije već neko vrijeme!

U Unsko Sanskom kantonu SVI tip 1 – neovisno o školovanju imaju pravo na senzore do 26 godina i očekujemo da će se uskoro pohvaliti sa kompletnim ukidanjem diskriminacije bazirane na dobi.

Diskriminacija bazirana na dobi srušena je još i u:

 1. Brčkom
 2. Kantonu Livno
 3. Sarajevu
 4. Tuzlanskom kantonu

Koji su senzori dostupni lokalno u BiH?

U BiH je u ovom trenutku čak pet lokalno prisutnih standalone CGM senzora koji su registrirani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH:

 1. Medtronic Guardian 3 i 4
 2. POCTech,
 3. S9 Medtrum,
 4. Glunovo
 5. iCan (predani papiri za registraciju)
 6. Sibionics (uskoro bi trebali predati)
 7. Aidex

Što se  Aidexa tiče, toplo preporučujem njihovu stranicu www.aidex.ba na kojoj pri dnu obavezno obratite pažnju na upute kako do senzora bez doplate u raznim dijelovima BiH. Upute se ne odnose samo na Aidex senzore:

U Tuzlanskom kantonu, Republici Srpskoj, Kantonu 10 (Livno), Brčko distriktu i Zeničko-dobojskom kantonu korisnici koji ostvaruju pravo na senzore uopće ih ne moraju plaćati u ljekarnama nego ih dobiju na recept.

Važno je da se administrativna (i ostala prava) poprave i u ostatku BiH, u sljedećim kantonima: Unsko-sanskom, Srednjo-bosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i drugima.

U svakom dijelu BiH postoji grupa osoba s dijabetesom koja ostvaruje pravo na senzore uz neki oblik financiranja! 🙂

Zaključak

Svatko sa zrnom soli u glavi mora se složiti da je odlično što u cijeloj BiH dio pacijenata koji ostvaruje pravo na senzore ima mogućnost izbora. Senzore mogu dobiti u lokalnim ljekarnama ili imaju mogućnost refundacije određenog iznosa za sve senzore koji se nabavljaju izvan Bosne.

No, važno je da pacijenti, osiguranja, industrija i liječnici nastave činiti sve što je u njihovoj moći da se prava osoba s dijabetesom u BiH izjednače i povećaju u cijeloj državi. Nitko to neće napraviti umjesto njih. To je jedini način da se trajno ukine diskriminacija bazirana na dobi ili mjestu stanovanja unutar iste države.

Sretno.


Još iz kategorije Advocacy: