HZZO: Dexcom senzori dostupni i za tip 2 MDI! (analiza)

Prije nekoliko mjeseci na stranicama ovog portala mogli ste pročitati veliku vijest: osobe s tip 2 dijabetesom na 4 i više doza inzulina ostvarile su pravo na Libre senzore.

Više od godinu dana trajalo je probijanje debelog leda i lobiranje svih važnijih udruga, društava i neovisnih stručnjaka kako bi ta ekipa ostvarila pravo na ove senzore te Život s manje boli.

Abbottovi lobisti?

Netko sa strane bi komotno mogao tvrditi da je cijela ta ekipa ustvari grupa običnih lobista kojima nimalo nisu važni tip 2 dijabetičari. Da im je važna isključivo zarada u korist dodatne dominacije tvrtke Abbott koja ionako skoro u potpunosti vlada tržištem senzora u Hrvatskoj.

Da, postoje oni koji su to eventualno mogli tvrditi. Ali samo do danas. 😊

Istina je naravno drugačija

Abbott nije samo dominantan u korumpiranoj Hrvatskoj, već puno šire, štoviše u zemljama gdje je korupcija puno manja, npr. u Sloveniji. Osim toga, proširenje prava na Libre senzore za osobe s tip 2 dijabetesom je zahvaljujući i portalu naInzulinu bio iznimno transparentan i jasan proces.

Abbott je prema HZZO-u značajno spustio cijenu Libre senzora za sve nove i stare korisnike, a kao šlag na tortu spustio je cijenu i drugih svojih pomagala.

Kada spuštanju otkupnih cijena dodamo bezrezervnu podršku kompletnog dijabetičkog ekosustava, HZZO-u nije preostalo ništa drugo nego donijeti razumnu odluku te dozvoliti i dijelu tip 2 dijabetičara Život s manje boli. 😊

Uz to, ostali proizvođači senzora dobili su jasan putokaz što moraju napraviti ako žele ugrabiti dio kolača, a baš je Abbott bio taj koji je (ponovno) prvi probio jako debeli led.

Fenomenalna nova HZZO-ova indikacija za Dexcom ONE senzore!

Poboljšanje i za tip 1 dijabetičare! Upravno vijeće HZZO-a upravo je potvrdilo prijedlog Povjerenstva za lijekove – i odobrilo novu indikaciju koja nije samo odlična za tip 2 dijabetičare nego i za nas – osobe s tip 1 dijabetesom!

Najvažniji dijelovi nove indikacije 368. za Dexcom ONE senzore:

  1. SVA djeca od 2 godine starosti!
  2. NESTALA je hipoglikemija iz indikacije! Nema više ucjena vozačkom dozvolom
  3. Tip 2 dijabetičari na 4 i više doza inzulina
  4. Novodijagnosticirani dijabetičari sada eksplicitno mogu do senzora 
  5. Dijabetičari sa cističnom fibrozom te nakon pankreatektomije
  6. Svaka 3 mjeseca ostvarujete pravo na transmiter i 9 senzora
  7. Veliki i mali ostvaruju pravo na vrhunskih 100 Contour Next trakica za krv

Dexcom ONE kompletna indikacija 368. ista je kao za Libre; prilično je velika i nepregledna, ali malo smo ju formatirali radi preglednosti i dostupna je na ovom linku.

Nebuloze iz Hrvatske

Jeste li znali da su u Hrvatskoj zbog ostvarivanja prava na senzore – sva djeca u “povijesti bolesti” imala navedenu hipoglikemiju?  Slično je i s odraslima.

Sada sve to polako odlazi u ropotarnicu povijesti što je sjajno jer su postojali vrlo loši liječnici koji su krivo tumačili staru indikaciju.

Vjerovali ili ne, pacijentima su prijetili oduzimanjem vozačke dozvole zbog “evidentiranih” hipoglikemija

Nekima je bilo: senzori ili vozačka dozvola.

Zaključak

Dexcom je vrlo ugledni proizvođač senzora čiji su novi proizvodi i planovi za budućnost u Hrvatskoj zanimljivi i poželjni (smanjenje dimenzija, praćenje roditelja, preciznost…).

Najnovijim napretkom koji je pokrenula i izgurala renomirana tvrtka Medilab ONE vezano za tip 2 – osiguran je i opstanak Dexcoma u Hrvatskoj. Osim toga, gotovo se svrstavamo uz bok naprednoj Sloveniji i drugim razvijenim zemljama u čije društvo beskrajno želimo ući. 😊

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: