Održan dijabetološki kongres u centru Zagreba!

Na ovim stranicama ste navikli čitati izvještaje s konferencija iz Amerike, raznih europskih metropola i slično. No, globalna virusna pandemija ih je sve virtualizirala ili otkazala, ali ne i ovu zagrebačku 😉 .

U samom centru Zagreba, u hotelu Hilton Garden Inn, su održani 86. Dani dijabetologa, vrlo stručan skup u organizaciji Hrvatskog društva za dijabetes i predsjednika, doc. Daria Rahelića. Oni hrabriji su mogli uživo prisustvovati poštujući sve epidemiološke mjere, a oni drugi su događanje pratili preko Interneta.

Većina predavanja su očekivano previše komplicirana nama običnom puku no sasvim je sigurno da su liječnicima bila vrlo korisna i potrebna.

Tema 86. Dana dijabetologa je „Dijabetes i COVID 19“

Poznato je da, ako završite u bolnici s teškim simptomima Covida-19,- ćete vjerojatno dobiti jako dobru epidemiološku skrb. Ono čega možda niste do kraja svjesni – je da epidemiolozi o dijabetesu nemaju pojma. U ovom trenutku dodatno educirati epidemiologe o dijabetesu je vjerojatno nemoguća misija, ali je zbilja ohrabrujuće znati da barem dijabetolozi intenzivno uče i raspravljaju o Covid-u.

HZZO glavni pozitivac Dana dijabetologa?
Na stranicama ovog portala ste u posljednje vrijeme mogli čitati o brojnim pohvalama prema HZZO-u vezano za osobe s dijabetesom, ali i generalno. Za neke od njih je HZZO isključivo zaslužan, a neke zasluge dijeli s ljekarnicima. Oduševila me spoznaja da nisam jedini koji ih hvali. Brojni dijabetolozi su također jako pozitivno pričali o našem nacionalnom osiguravatelju. Presretni su što je HZZO pustio konkurentske Medtrum senzore, što su uvedene eDoznake, popularizirane A5 uputnice, dostava pomagala na kućnu adresu, a ne zaboravimo i da je Novo Nordisk spustio doplatu za Tresibu čak tri puta.

Jedan od velikih HZZO uspjeha koji su dijabetolozi spomenuli, a mi ovdje nismo, je poboljšane indikacije za GLP-1 inhibitore. Ukratko, to je lijek koji se do sada smio prepisivati samo prilično debelim dijabetičarima tip 2 (BMI>35), a sada ga mogu dobiti i malo manje debeli tip 2 (30<BMI<34,9). Razlog zašto tome ne posvećujemo puno pažnje je činjenica da je to trenutno droga samo za tip 2, a ne za tip 1 dijabetes. Ako ste negdje čuli za Ozempic, Victozu, Bayettu, Lyxumiu i Trulicity –  to je to.

Tema su bile i naše zvijezde – senzori! 😉

Abbott FreeStyle Libre CGM
Abbott je već „dugo“ na hrvatskom tržištu, ali i  dalje ulažu u edukaciju liječnika. Pa je tako održan simpozij o telemedicini pod njihovim pokroviteljstvom. Naravno, najviše je bilo riječi o njihovom LibreView Internet sustavu, a pored Daria Rahelića, najviše je o tome pričao svima poznati doktor Mladen Grgurević s Vuka Vrhovca.

To je ono kad vi učitate svoje podatke s Libre-a na Internet, a onda ih dijabetolog analizira kada jednom dođete na kontrolu ili „iz daljine“, što je sada trend u vijeme Covida. Sve o LibreView-u iz perspektive pacijenata naučite pregledom webinara koji je nedavno organiziralo Zagrebačko dijabetičko društvo.

Zanimljivu informaciju s jedne studije, vezane za telemedicinu i Libre, je iznio dr.  Rahelić.  Tamo stoji da je s Libre-om i telemedicinom došlo do redukcije HbA1C-a kod T1D i T2D, ali da je ekipa s tip2 dijabetesom bila još uspješnija u njegovom spuštanju?! Brojne korisne informacije podražite na portalu www.mojLibre.com.

Bauerfeind Medtrum S7 rtCGM
Kako to često jest i treba biti – Bauerfeind je također upriličio odličan satelitski simpozij na temu svog novog Medtrum S7 real time CGM-a. Vodio ga je doktor Igor Bjelinski, također s Vuka Vrhovca, a Simpozij je imao originalan naziv „New Kids On The Block“:

Bjelinski je naglasio važnost pravog alarma kod kontinuiranog mjerenja, posebno kod osoba koje se boje hipoglikemija ili ih čak ni ne osjete. Spomenuo je jednog pacijenta koji je 80% vremena bio u hipoglikemijama i redovito je Hitna služba morala intervenirati. Kupovinom ovog sustava (danas je na HZZO listi) mu se kvaliteta života značajno povećala, smanjile hipoglikemije i učinio je svoju ženu smirenom i sretnom 😉 .

Moj test/osvrt na Medtrum S7 je dostupan ovdje, a brojne korisne informacije podražite na portalu www.mojMedtrum.com. Preporučam još da pogledate kratku, vrlo preglednu i dizajniranu brošuru na hrvatskom ovdje.

Bilo je tu još predavanja o zbrinjavanju osoba s dijabetesom u vrijeme pandemije, dostupnosti lijekova, povezanost covida i dijabetesa, tjelovježbe u pandemiji, o trudnicama s dijabetesom, prehrani itd..  Kompletan spisak tema konferencije potražite ovdje.

Zaključak
Odlično je da se dijabetolozi educiraju i više nego jasno vide napretci u dostupnosti lijekova i tehnologije u Republici Hrvatskoj. Isto tako, pošteno je reći kako su mnogi liječnici spomenuli da, i usprkos velikim novostima, regulacija dijabetesa nema takav spektakularni napredak.

Mislim da su u pravu, ali da i uglavnom misle na neuspjehe u regulaciji dijabetesa tip 2. No, zahvaljujući većoj dostupnosti moderne tehnologije, barem osobe s tip 1 dijabetesom danas mogu imati dovoljan uvid u kretanje svojih šećera. Upravo je to ključan preduvjet za napredak u regulaciji šećerne bolesti, a koji potvrđuju mnoga istraživanja. Kad tome dodamo povećanu kvalitetu života – možemo biti stvarno zadovoljni.

Hvala dr. Dariu Raheliću, predstojniku Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac i predsjedniku Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma, na prilici da iz perspektive vrlo zainteresiranog „novinara“ popratim ovaj vrijedan događaj.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: