Davor Skeledžija

Jutarnji i DoktorPlus upravo objavili suvremenu enciklopediju o dijabetesu!

28/10/2019

Na svim je kioscima dostupna publikacija za koju ćete se uskoro uvjeriti da je prava mala suvremena enciklopedija o dijabetesu! Na 100 stranica možete zadovoljiti kompletnu želju za aktualnim znanjem o dijabetesu u 21. stoljeću.

Ako ne vjerujete, pogledajte samo dio tema koje su obrađene na zanimljiv način i popraćene nevjerojatnim fotografijama:

1) Intervju s Dariom Rahelićem, predstojnikom klinike Vuk Vrhovac
Nova oprema i nove aktivnosti u Vuku! Što su sve nakupovali za svoje pacijente i što još  planiraju kupiti. Znaju da su liste čekanja rak rana Hrvatske – i kako se bore s njima. OCT aparat za oči je kupljen, o tome smo prvi pisali ovdje. 🙂 O očima govori i oftalmologinja na Vuku, dr. Martina Tomić u zasebnom tekstu. Brojne pretrage na jednom mjestu, bez nepotrebnog gubljenja vremena, obnova Vuka i još puno toga.

2) Tip 2 – mršavljenje operacijom
San velikog broja oboljelih od tipa 2 – operiraš se i nisi gladan. Nije baš u potpunosti tako, ali pročitajte detalje razgovora s dijabetologinjom iz Osijeka, Silvijom Canecki Varžić.

3) Dostupnost inzulina i senzorom potpomognuta pumpa – SAP
I ja sam dobio svojih 5 minuta 🙂 🙂 . Želimo zadržati inzuline bez doplate! Želimo veću dostupnost inzulinskih pumpi kojima upravljaju pametni algoritmi i senzori za glukozu otežavanjem pristupa inzulinima! Tu je Medtronic 640G, a uskoro očekujemo Medtrum A7+, Ypsomed v2, OmniPod, itd.

5) Projekti i volonteri Zagrebačkog dijabetičkog društva!
Obiteljski kamp i DiaEuro Zagrebačkog dijabetičkog društva su unutra! Tu je i zasebna priča o našem prezgodnom sportašu (tako kažu 🙂 ) i kineziološkom ekspertu – Ivanu Mikuliću.

Dok smo se mi ubijali vježbanjem u obiteljskom kampu, Šuran je letio i snimao

Dok smo se mi ubijali vježbanjem u Obiteljskom kampu, Šuran je letio dronom i snimao

4) Dr. Kristina Blaslov – članica Nacionalnog povjerenstva za dijabetes
Ujedno i bliska suradnica predsjednika Nacionalnog povjerenstva za dijabetes, prof. Milana Vrkljana, eksplicitno je izjavila da je inzulin LIFE SAVING THERAPY  za osobe s dijabetesom tipa 1! Čitaš li to HZZO?  Nemojte u sjenu bacati revolucionarni uspjeh s bezbolnim Libre senzorima za glukozu.

5) Dora Dent ima 9 godina i izgubila je pravo na SAP
Nezaboravna priča o maloj i hrabroj djevojčici koja je donedavno ostvarivala pravo preko HZZO-a na najmoderniju terapiju inzulinskom pumpom i kompatibilnim senzorima. Pumpa je uz pomoć senzora isključivala isporuku inzulina prije opasne hipoglikemije – sada Dora više nema pravo na to samo zato što je proslavila 8. rođendan! Sada kompatibilne senzore moraju sami plaćati, kao i sva ostala djeca i odrasli iznad 8 godina u Republici Hrvatskoj.

6) Ima i recepata za kolače od kojih ne divljaju šećeri!
Mirta Kujundžić s portala typeoneprincess.com podijelila je neke od svojih najboljih recepata. Izdvajam „čoko orašar“ od kokosovog ulja, sirovog kakaa, oraha i sl. Svoje su mjesto našle i sirova torta od kikirikija, Rafaello kocke itd. Napisala je i što se dogodilo s njezinim djetetom kada mu je ozbiljno ograničila unos šećera (čitaj ugljikohidrata).

7) Tanja Dragun – prezgodno lice s naslovnice
Doktorica s dijabetesom i autorica portala naInzulinu.com pronašla je ključ za izvrstan život s dijabetesom. O tome je nedavno predavala i samim dijabetolozima, pročitajte izvještaj.

8) Sport, Time In Range, keto-dijeta za i protiv, seksualni problemi, probiotici i još puno toga

Zaronite malo dublje
Zavirite ispod haube i pogledajte koje su to novinarke rasturile dijabetes. Između ostalih, riječ je o Suzani Ciboci, Tamari Franjić i njihovoj glavnoj urednici Sandri Kukić. To su cure koje su se polomile kako bi ovaj priručnik ugledao svjetlo dana i usput naučile o dijabetesu više nego dio nas s dijabetesom. 🙂

Posebno zadovoljstvo će vam priuštiti legendarna Goranka Jureško, koja je ekspertno i zanimljivo odradila spomenutu priču s Dariom Rahelićem. Goranka je onomad opakim, ali odmjerenim člankom u Jutarnjem listu pokopala ilegalnu mrežnu domenu za Libre (Liječnici podatke o pacijentima trebali upisivati u registar privatne tvrtke), a svojedobno je pisala i o potencijalnim doplatama za inzuline.

Koliko sve to košta?
Cijena ove „enciklopedije o dijabetesu“ je 19 kn i dostupna je na svim kioscima. Odreknite se dvije kave i imat ćete što za čitati još dugo vremena. Dokažite svojom kupnjom ove tiskovine da o dijabetesu treba pisati, jer postoji interes za to. Dokažite kako, pored svih drugih razloga, to i ekonomski „pije vodu“. Uostalom, riječ je o modernoj dijabetičkoj enciklopediji, zar ne? 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: