Jutarnji i DoktorPlus upravo objavili suvremenu enciklopediju o dijabetesu!

Na svim je kioscima dostupna publikacija za koju ćete se uskoro uvjeriti da je prava mala suvremena enciklopedija o dijabetesu! Na 100 stranica možete zadovoljiti kompletnu želju za aktualnim znanjem o dijabetesu u 21. stoljeću.

Ako ne vjerujete, pogledajte samo dio tema koje su obrađene na zanimljiv način i popraćene nevjerojatnim fotografijama:

1) Intervju s Dariom Rahelićem, predstojnikom klinike Vuk Vrhovac
Nova oprema i nove aktivnosti u Vuku! Što su sve nakupovali za svoje pacijente i što još  planiraju kupiti. Znaju da su liste čekanja rak rana Hrvatske – i kako se bore s njima. OCT aparat za oči je kupljen, o tome smo prvi pisali ovdje. 🙂 O očima govori i oftalmologinja na Vuku, dr. Martina Tomić u zasebnom tekstu. Brojne pretrage na jednom mjestu, bez nepotrebnog gubljenja vremena, obnova Vuka i još puno toga.

2) Tip 2 – mršavljenje operacijom
San velikog broja oboljelih od tipa 2 – operiraš se i nisi gladan. Nije baš u potpunosti tako, ali pročitajte detalje razgovora s dijabetologinjom iz Osijeka, Silvijom Canecki Varžić.

3) Dostupnost inzulina i senzorom potpomognuta pumpa – SAP
I ja sam dobio svojih 5 minuta 🙂 🙂 . Želimo zadržati inzuline bez doplate! Želimo veću dostupnost inzulinskih pumpi kojima upravljaju pametni algoritmi i senzori za glukozu otežavanjem pristupa inzulinima! Tu je Medtronic 640G, a uskoro očekujemo Medtrum A7+, Ypsomed v2, OmniPod, itd.

5) Projekti i volonteri Zagrebačkog dijabetičkog društva!
Obiteljski kamp i DiaEuro Zagrebačkog dijabetičkog društva su unutra! Tu je i zasebna priča o našem prezgodnom sportašu (tako kažu 🙂 ) i kineziološkom ekspertu – Ivanu Mikuliću.

Dok smo se mi ubijali vježbanjem u obiteljskom kampu, Šuran je letio i snimao
Dok smo se mi ubijali vježbanjem u Obiteljskom kampu, Šuran je letio dronom i snimao

4) Dr. Kristina Blaslov – članica Nacionalnog povjerenstva za dijabetes
Ujedno i bliska suradnica predsjednika Nacionalnog povjerenstva za dijabetes, prof. Milana Vrkljana, eksplicitno je izjavila da je inzulin LIFE SAVING THERAPY  za osobe s dijabetesom tipa 1! Čitaš li to HZZO?  Nemojte u sjenu bacati revolucionarni uspjeh s bezbolnim Libre senzorima za glukozu.

5) Dora Dent ima 9 godina i izgubila je pravo na SAP
Nezaboravna priča o maloj i hrabroj djevojčici koja je donedavno ostvarivala pravo preko HZZO-a na najmoderniju terapiju inzulinskom pumpom i kompatibilnim senzorima. Pumpa je uz pomoć senzora isključivala isporuku inzulina prije opasne hipoglikemije – sada Dora više nema pravo na to samo zato što je proslavila 8. rođendan! Sada kompatibilne senzore moraju sami plaćati, kao i sva ostala djeca i odrasli iznad 8 godina u Republici Hrvatskoj.

6) Ima i recepata za kolače od kojih ne divljaju šećeri!
Mirta Kujundžić s portala typeoneprincess.com podijelila je neke od svojih najboljih recepata. Izdvajam „čoko orašar“ od kokosovog ulja, sirovog kakaa, oraha i sl. Svoje su mjesto našle i sirova torta od kikirikija, Rafaello kocke itd. Napisala je i što se dogodilo s njezinim djetetom kada mu je ozbiljno ograničila unos šećera (čitaj ugljikohidrata).

7) Tanja Dragun – prezgodno lice s naslovnice
Doktorica s dijabetesom i autorica portala naInzulinu.com pronašla je ključ za izvrstan život s dijabetesom. O tome je nedavno predavala i samim dijabetolozima, pročitajte izvještaj.

8) Sport, Time In Range, keto-dijeta za i protiv, seksualni problemi, probiotici i još puno toga

Zaronite malo dublje
Zavirite ispod haube i pogledajte koje su to novinarke rasturile dijabetes. Između ostalih, riječ je o Suzani Ciboci, Tamari Franjić i njihovoj glavnoj urednici Sandri Kukić. To su cure koje su se polomile kako bi ovaj priručnik ugledao svjetlo dana i usput naučile o dijabetesu više nego dio nas s dijabetesom. 🙂

Posebno zadovoljstvo će vam priuštiti legendarna Goranka Jureško, koja je ekspertno i zanimljivo odradila spomenutu priču s Dariom Rahelićem. Goranka je onomad opakim, ali odmjerenim člankom u Jutarnjem listu pokopala ilegalnu mrežnu domenu za Libre (Liječnici podatke o pacijentima trebali upisivati u registar privatne tvrtke), a svojedobno je pisala i o potencijalnim doplatama za inzuline.

Koliko sve to košta?
Cijena ove „enciklopedije o dijabetesu“ je 19 kn i dostupna je na svim kioscima. Odreknite se dvije kave i imat ćete što za čitati još dugo vremena. Dokažite svojom kupnjom ove tiskovine da o dijabetesu treba pisati, jer postoji interes za to. Dokažite kako, pored svih drugih razloga, to i ekonomski „pije vodu“. Uostalom, riječ je o modernoj dijabetičkoj enciklopediji, zar ne? 🙂


Još iz kategorije Advocacy:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com