Davor Skeledžija

Održano predavanje o low-carbu dijabetolozima!

27/10/2019

Zagrebačko dijabetičko društvo, portali naInzulinu.com i typeoneprincess.com već niz godina šire herezu zvanu low-carb. Riječ je o prehrani zahvaljujući kojoj je moguće imati vrlo malu potrebu za inzulinom, imati šećere kao zdravi ljudi, niski HbA1c i to bez hipoglikemija.

Naši dijabetolozi tradicionalno su educirani na potpuno drugačiji način. Za mnoge od njih nizak HbA1c predstavlja česte hipoglikemije te često imaju stav da treba jesti velike količine ugljikohidrata i onda se „natrpati“ inzulinom. Stoga me nemalo iznenadilo kada mi je dr. Tranja Dragun, „doktorica s dijabetesom“ javila da na godišnjem sastanku Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju u Primoštenu drži predavanje?! Iako je Tanja i autorica portala naInzulinu, s tom „spačkom“ ja nemam ništa, već njezina dijabetologinja Anela Novak iz Splita koja ju je „ugurala“ na ovaj godišnji sastanak. Predavanje su nazvale: „Koje ugljikohidrate izabrati u prehrani dijabetičara s tipom 1 šećerne bolesti?“, tako da high-carb struja među liječnicima nije mogla ni sanjati što ih čeka.

Low-Carb

Low-Carb

Zahvaljujem prof. Darku Kaštelanu, predsjedniku spomenutog stručnog društva, koji mi je bez ustručavanja dozvolio da sudjelujem i budem kroničar ovog događaja. 🙂

Što je to Tanja Dragun, doktorica s dijabetesom, predavala?
Verziju njezinog predavanja prilagođenu osobama s dijabetesom imali ste priliku poslušati u svibnju ove godine u kazalištu Trešnja, a izvještaj je ovdje. Ukratko, osobe koje imaju poremećaj metabolizma ugljikohidrata (dijabetes) moraju smanjiti ugljikohidrate i uzimati ih gotovo isključivo iz povrća koje ne uključuje krumpir i batat. Nadalje, žitarice imaju vrlo loš i nepredvidljiv utjecaj na šećer i također ih treba izbjegavati, kao i rižu. Prehrana se, osim spomenutog povrća, mora bazirati na: mesu, ribi, jajima, fermentiranim mliječnim proizvodima i orašastim plodovima. Za one koji žele naučiti sve o low-carbu, preporučujem knjigu još jednog liječnika s dijabetesom – Dr. Bernsteina pod nazivom „Complete diabetes solution“, a možete ju kupiti na Amazonu.

Za Tanjinu intenziviranu terapiju inzulinom mnogi će reći da je pomalo ekstremna jer uključuje 3 doze Levemira, stariji Actrapid za obroke te NovoRapid za povremene korekcije.

A rezultat?!
Rezultat su normalni i stabilni šećeri te fantastičan HbA1c. Taman kada je netko od prisutnih možda poželio zaustiti da doktorica Tanja onda sigurno pati od brojnih hipoglikemija, na velikom je ekranu osvanuo njezin Libre CGM graf koji je takve opaske srezao u korijenu:

Diskusija nakon predavanja
U diskusiju se uključio prof. dr. sc. Mirko Koršić koji je pretpostavio da je Tanja pothranjena i da ima stalno prisutne ketone. Na licu mjesta su izračunali da je njezin BMI potpuno normalan te je Tanja izjavila da je u nekoliko navrata u posljednje vrijeme mjerila ketone i da ih nije bilo. Dr. Koršić je nekoliko puta iskoristio priliku da čestita Tanji na izvanrednim rezultatima regulacije dijabetesa, iako se s načinom postizanja tih rezultata ne slaže.

Diskusiji se priključila pedijatrica dr. La Grasta koja je također izrazila sumnju u primjenu ovog oblika prehrane kod djece, jer je svjedočila usporavanju rasta kod nekih svojih mladih pacijenata. Dvije doktorice su se složile da je kod djece najvažnije usmjeriti se na što pametniji izbor vrste ugljikohidrata.

dr. Lavinia La Grasta Sabolić

dr. Lavinia La Grasta Sabolić

Problematiziran je i kolesterol LDL za koji je Tanja izjavila da nije toliko bitan koliko ukupan lipidni profil. Smatra da su studije pokazale da je loš utjecaj povišenog LDL-a u najmanju ruku dvojben, dok su visoki šećeri i/ili njihove velike oscilacije nedvojbeno loši.

Također su iznesene zadrške zbog nepostojanja dugoročnih studija koje bi potvrdile dugoročnu sigurnost ovakve prehrane, što je razumljivo jer je low-carb prehrana relativno nedavno postala popularnija među dijabetičkom populacijom.

Zaključak
Nedavno sam na konferenciji Američke dijabetičke asocijacije (ADA) također svjedočio promjenama vezanim za njihovo dosadašnje uporno preferiranje high-carb prehrane. Nikada ne bih pretpostavio da ću nedugo zatim prisustvovati predavanju o sličnoj temi koje je namijenjeno dijabetolozima u našoj maloj Hrvatskoj. Lijepo se osobno uvjeriti da i naši dijabetolozi u Hrvatskoj imaju priliku na svojim „danima“ educirati se i slušati predavanja u skladu sa svjetskim trendovima i dostignućima. Na žalost, ovim tekstom umanjujem vrijednost drugih predavanja i „Dr. House radionica“ koje su održane na skupu, stoga evo poveznice na cijeli Program godišnjeg sastanka.

Predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva i predsjednik dijabetološkog društva

Predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva i predsjednik Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (Prašek i Kaštelan)

U ovom trenutku, meni su poznata barem tri low-carb „heretika“ među dijabetolozima. Riječ je o Aneli Novak iz Splita, Igoru Bjelinskom s Vuka Vrhovca te Ivani Kraljević s Rebra. Nadam se da će se ovo malo društvance uskoro proširiti i da će se još više dijabetologa kvalitetno educirati o ovoj prehrani, njezinim prednostima, ali i manama.

Još jedna zahvala
Osim prof. Kaštelanu, moram zahvaliti i rent a car tvrtci Fides Spes u vlasništvu obitelji djeteta s dijabetesom, koja nam je posudila vrhunski i brzi automobil za posjet Primoštenu, jer je moj postao prevelika krama za tako brz i dug put. Stoga, ako trebate potrošiti novac za najam automobila – potrošite ga kod „naših“, mobitel je 0923564246. 🙂

Hvala svima.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: