Davor Skeledžija

4. Obiteljski kamp Zagrebačkog dijabetičkog društva – raj na zemlji

09/10/2017

Veći dio života proveo sam u dijabetičkim kampovima. Kasnije kao organizator i predavač, a u početku kao tipični zbunjeni klinac koji je na jednom mjestu upoznao gomilu djece „na igli“. Bili smo mladi X-Meni, kao u filmu bili smo djeca s posebnom genetskom greškom, dovedena u posebno i sigurno okruženje, kako bi se educirali i osnažili za budući život s dijabetesom. Okolina je tada znala biti posebno surova, čak ni droge i igle onomad nije bilo ko danas, tako da su nas često promatrali na isti način kao što je prosječni Zemljanin u filmu promatrao X-Men "mutante".

.

Znam da će ovo zvučati nevjerojatno, ali tadašnji je HZZO bio svjestan važnosti dijabetičkih kampova i FINANCIRAO IH JE!  Znam…. neki drugi svijet 🙂  No, neka "riješe" bezbolno kontinuirano mjerenje i oprostit ćemo im ovu i druge greške.

.

Obiteljski kamp Zagrebačkog dijabetičkog društva nije namijenjen samo osnaživanju i edukaciji djece, nego cijelih obitelji, stupova našeg društva. Kako bismo ostvarili svoju misiju i olakšali sudjelovanje cijelim obiteljima, kamp traje tri dana: petak + vikend. Puno toga se stigne odraditi u samo tri dana, održali smo okrugli stol na temu aktivizma i modernih tehnologija, odslušali nekoliko zanimljivih i bitnih predavanja. Anticipirali smo činjenicu da se puno toga događa s dijabetesom u ovo vrijeme, provjerili tko i kako uživa u plodovima bezbolnog kontinuiranog mjerenja glukoze, razmijenili brojne službene i neslužbene novosti vezane za inicijativu „Za život s manje boli“, itd. Kompletan program potražite ovdje... Roditelji su dobili priliku uživo vidjeti kako razinu glukoze svog djeteta mogu pratiti putem dedicirane web stranice s bilo kojeg mjesta na Zemljinoj kugli, te po potrebi intervenirati običnim telefonskim pozivom:

Paralelno praćenje dvije osobe s dijabetesom preko naizgled obične web stranice. U ovom slučaju obje su osobe na Libre-u, ali je ovako moguće pratiti i ljubitelje Dexcom-a, pa čak i Enlite CGMS-a

Ponovno smo se uvjerili kako je inzulinska pumpa nevjerojatna pomoć maloj djeci, upoznali se s najnovijom inzulinskom pumpom 640G o kojoj možete čitati i ovdje. Vidjeli smo da i Libre može imati alarme, pa čak i kalibraciju, neslužbene upute su dostupne ovdje. Naravno, „krv nije voda“ te smo svjesni da i dalje ponekad moramo krvariti kako bi provodili uspješnu samokontrolu. S obzirom da je jednom djetetu "pobjegao" šećer na 20 mmol/l, a pri ruci nam je bio FIASP najnoviji i najbrži inzulin na kugli zemaljskoj, nismo se mogli suzdržati 🙂 2 jedinice Fiasp-a je malenu ubrzo dovelo ispod 10 mmol/l. Sve o FIASP-u pročitajte ovdje. Drugim riječima, svi sudionici 4. Obiteljskog kampa 2017 su imali prilike iskusiti ili uživo promatrati najnoviju tehnologiju na djelu.

Predavanja su fenomenalna stvar, ali ne mogu zamijeniti jedan na jedan savjetovanje sa stručnjakom, mi smo imali oboje. Svaki sudionik kampa mogao je dobiti termin i individualno savjetovanje s najvećim ekspertima za dijabetes i sve oko njega. Tako se nakon predavanja u „četiri oka“ ćaskalo s Marinom Grubić, najiskusnijom psihologicom za dječji dijabetes (KBC Rebro); dokoricom Prašek i La Grasta (Vinogradska) koje su bile tu da odgovore baš na svako pitanje i nedoumicu oko terapije inzulinom i pumpom, te dijabetičkim komplikacijama. A na raspolaganju smo imali i nutricioniste Sandru Beval i Nikolu Mesarića. Osim zatvorenim, iskrenim i intimnim razgovorima, znanje se prenosilo putem predavanja, radionica i diskusija. Gotovo svi sudionici su pametnim pitanjima potvrdili da znaju puno o dijabetesu, ali da još više o njemu žele naučiti.

Obitelji su se educirale i povezale, djeca i odrasli su sigurniji u sebe i svoje znanje, spremniji za svakodnevnu borbu za bolje šećere i uspješniju samokontrolu. Atmosfera je uzbudljiva i  poticajna. Nakon tri dana kampa čovjek se toliko napuni energijom da mu se čini da bi mogao se nositi s tri dijabetesa, a ne s jednim. Ah da, i takvih je bilo među sudionicima kampa - i oni će se vratit doma jači nego ikad (Razgovor s majkom troje djece s dijabetesom je ovdje).

Kamp ne bi bio kamp da nije bilo i odlične zabave za sve generacije. Neki su odgledali odličnu interaktivnu lutkarsku predstavu kazališta Zadar, a profilirilale su se i neke nove pjevačke zvijezde:

Netko je ludovao i u novom zabavnom parku Mirnovec:

  

Kompletnu fotogaleriju podražite ovdje , od srca hvala Foto-Sindikat.com na najboljim fotografijama ikad!

Naravno posebna zahvala je namijenjena vjernim partnerima i sponzorima bez kojih svega ovoga ne bi bilo. Zahvaljujući njima i Zagrebačkom dijabetičkom društvu, Obiteljski kamp kontinuirano raste i razvija se; uspješno mijenja i unapređuje živote obitelji s dijabetesom širom Lijepe naše. Hvala!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: