Davor Skeledžija

Dubrovnik: ukida se zračni most i dolazi dijabetolog! Intervju

07/12/2022

U prošlom tekstu smo se pozabavili nezavidnim stanjem dječje dijabetologije u Dubrovniku o čemu ćemo uskoro objaviti lijepe novosti. Sada se bavimo odraslima.

Zbog činjenice da u Dubrovniku ne postoji dijabetolog za odrasle, KBC Zagreb uskočio je i pomogao najljepšem gradu u Hrvatskoj. Cijelo ovo vrijeme vrhunski dijabetolozi s Rebra jednom mjesečno avionom dolaze u dubrovačku bolnicu i pregledavaju odrasle osobe s dijabetesom. Vrlo iscrpljujuća i skupa situacija, ali neophodna kako bi osobe s dijabetesom ostvarile ustavno pravo na zdravstvenu skrb čak i u tom dalekom gradu, tek nedavno spojenim s ostatkom Hrvatske.

Dijabetolog Nino Matas dolazi u Dubrovnik – „zauvijek“! 😊

U članku Ide li hrvatska dijabetologija kvragu? na prvoj ćete fotki u donjem lijevom uglu vidjeti Ninu Matasa, mladog i perspektivnog dijabetologa kojem je upravo završila specijalizacija na Rebru! Ima ga na brojnim njihovim fotkama jer je vrlo aktivan u udruženju mladih endokrinologa koje je tamo opisano.

Početkom 2023. godine Nino se trajno seli u Dubrovnik na mjesto dijabetologa u njihovu bolnicu!

Članovi Dubrovačkog dijabetičkog društva već su izrazili oduševljenje dolaskom mladog dijabetologa, a mi tim povodom donosimo njegove odgovore na 5 pitanja. Riječ je o osobi za koju smo sigurni da će postati omiljeni dijabetolog bez konkurencije u najjužnijem gradu u Hrvatskoj 😊.

1) Nešto se šuška da odlazite raditi u Dubrovnik, na koji ste način osobno vezani uz grad Dubrovnik?

Tako je, 9.1.2023. počinjem raditi u dubrovačkoj bolnici kao specijalist. Naime, 2017. godine sam dobio specijalizaciju iz endokrinologije i dijabetologije te sam ju upravo priveo kraju uspješnim polaganjem specijalističkog ispita 7.12.2022.!

2) Kada stižete, što očekujete da će vas dočekati u Dubrovniku i koji su vaši osobni motivi za odlazak u Dubrovnik umjesto u Švedsku?

Po dolasku 9.1.2023. svakako planiram imati što veći ambulantni rad kako bi se smanjila lista čekanja, poboljšati i proširiti mogućnosti dijagnostičke obrade i edukacije bolesnika putem dnevne bolnice, edukacijske radionice za kolege i pacijente te još mnogo toga.  Smatram da se u  dubrovačkoj bolnici može sve to bez problema postići uz podršku mojih kolega koju sam imao i dosada.

3) Kako biste opisali svoje dosadašnje iskustvo u području dijabetologije?

Jako sam zadovoljan svojom dosadašnjom edukacijom. Proveo sam nekoliko mjeseci u KBC Split te skoro 3 godine  u KBC Zagreb na odjelu endokrinologije i dijabetologije. Tu sam bio najveći dio svoje specijalizacije, svakodnevno sam sudjelovao u radu na odjelu, dnevnoj bolnici, ambulantama te u odlukama u konzilijarnim pregledima. Radio sam s iskusnim dijabetolozima koji su mi prenosili znanje, vještine  i naučili svemu što je potrebno za rad s pacijentima. Možda je nezahvalno od svih kolega s kojima sam surađivao spomenuti samo neke, ali ipak moram istaknuti  svoje mentore dr. Vrbicu Mlinarić i  prof. Kaštelana kojima sam se mogao u bilo kojem trenu obratiti za savjet i pomoć.

4) Koje su po vašem mišljenju mogućnosti napretka dijabetologije u Hrvatskoj i gdje vidite najveća poboljšanja?

Najveće poboljšnje vidim u edukaciji, kako pacijenata tako i dijabetologa. Novosti u dijabetologiji dolaze nam sve brže te je stoga  potrebno nastaviti svakodnevnu edukaciju kako bismo našim pacijentima pružili optimalno liječenje. Edukacija pacijenta je izrazito bitna jer na taj način izbjegavate moguće pogreške i probleme u liječenju te postižete bolju i kvalitetnu suradnju sa svojim pacijentom. Sve to  u konačnici  dovodi do bolje regulacije šećerne bolesti. Svjesni smo napretka tehnologije u dijabetologiji te  smatram da predstavlja jednu od najvažnijih stavki u liječenju naših pacijentata. U tom dijelu vidim najveće mogućnosti napretka uz prethodno navedeno.

5) Koja je uloga i važnost udruge dijabetičara u dijabetičkoj skrbi?

Smatram da je uloga udruge dijabetičara izrazito važna jer je to organizacija koja pruža ne samo informacije o šećernoj bolesti nego i potporu za pacijenta  te članove obitelji kada se prvi put suoče s dijagnozom. Putem članova organizacije provode se i razne aktivnosti kojima se pokušava poboljšati kontrola i liječenje šećerne bolesti. U suradnji s organizacijom moguće je provoditi brojne radionice čiji je cilj edukacija stanovništva o prevenciji šećerne bolesti, ali i liječenju.

Zaključak

Dubrovnik je iznimno skup grad i život običnih malih ljudi nije nimalo jednostavan; ovakav napredak s "njihovim doktorom" sigurno će im dobro doći. Dr. Matasu želimo puno lijepih trenutaka u njegovu gradu.

Prvom prilikom se nadamo zajedničkoj fotografiji s neke radionice iz dubrovačke udruge; s legendarnih zidina ili neke druge vizure svjetski poznatog i omiljenog grada 🙂 .

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: