Davor Skeledžija

Djeca i dijabetes u Dubrovniku – dobre i loše vijesti

13/10/2022

Sigurno ste bili u Dubrovniku i vjerojatno ostali očarani beskrajnom ljepotom grada, nestvarno lijepim zidinama i čistim morem. Da, cijene su paprene, ali ne idemo u Dubrovnik svaki dan, pa si valjda jednom možemo i nešto priuštiti.

Ovo nije priča o ljepotama Dubrovnika već o životu s dijabetesom u ovom prelijepom gradu. Kako to često bude, život odraslih i djece s dijabetesom ovdje nemaju veze jedno s drugim, pa krećemo s djecom.

Gdje se kontroliraju dubrovačka djeca s dijabetesom? Dobro pitanje.

Ako ste puni para i želite uživati u „najljepšem gradu na svijetu“, nema problema, sve je tu. Ali ako ste dubrovačka obitelj čije je dijete oboljelo od dijabetesa – od samog se početka nećete dobro provesti.

Iskustva s intenzivnom njegom gdje će unesrećeno dijete najvjerojatnije završiti, podijeljena su. Zbog toga što je Dubrovnik mali grad s malo iskustva s „hitnim stanjima u dijabetesu“, možda je najbolje da, čim se ukaže prilika, krenete put Splita ili Zagreba. Naravno da to nije najbolje jer je hitan transport djece u takvom stanju nešto što se pamti cijeli život.

Najveći je problem, slažu se svi, što nema edukacije kao ni konkretnih odgovora na pitanja koja muče isprepadane roditelje novo-otkrivene djece.

Kada pedijatri u Splitu ili Zagrebu dovedu vaše dijete „u red“ i dalje nije kraj problemima. Dubrovačka bolnica nema pedijatra dijabetologa koji će redovito kontrolirati vaše dijete. Ako ste roditelj djeteta s dijabetesom, trebali biste redovno posjećivati web stranice bolnice Dubrovnik i nadati se da ćete naletjeti na obavijest poput ove:

Zrinka Kačić Miličić, dr. med. specijalist pedijatrije, subspec. pedijatrijske endokrinologije, dijabetesa i bolesti metabolizma, radit će 25.06.2022. u prostorijama pedijatrijske ambulante.

Narudžbe će se vršiti na kontakt broj Odjela za pedijatriju: Odjel +020 431-648, Ambulanta  +385 (020) 431-824. Potrebno donijeti C1 uputnicu.

Obavijest iznenada osvane koji dan prije navedenog termina, pa ako ste temeljiti i brzi – spazit ćete ju i dogovoriti pregled za svoje dijete. Naime, doktorica Miličić ne živi u Dubrovniku i kad ulovi priliku organizira se i posjeti svoje male dubrovačke pacijente. Kada će to biti, nitko ne zna.

Poslali smo upit u Dubrovačku bolnicu – postoji li šansa da se stanje normalizira i radno vrijeme bolje definira. Zanimalo nas je i kad će djeca s dijabetesom iz Dubrovnika i okolice dobiti stalnog dijabetologa u svome gradu. Odgovor ćemo objaviti kada/ako ga dobijemo.

Druga popularna opcija ovdje je odlazak u Split ili čak Zagreb udaljen samo 600 km.

Udruga djece „Slatki život Dubrovnik“

Što se dijabetesa tiče – oni su vjerojatno ono najbolje u Dubrovniku.

S lijeva na desno: predsjednica, bivši predsjednik i dopredsjednica udruge Slatki život

S lijeva na desno: predsjednica, bivši predsjednik i dopredsjednica udruge Slatki život

Udruga u skladu sa svojim mogućnostima organizira edukaciju svojih članova i osvještavanje lokalne zajednice. Sljedeće aktivnosti su predavanje tetama u vrtiću, predavanja i druženja sa svojim članovima, kamp, a i čest su gost lokalne Dubrovačke televizije.

Zimski kamp u organizaciji udruge Slatki život

Zimski kamp u organizaciji udruge Slatki život

Zapratite ih putem Facebook stranice ili im se javite putem mail adrese: [email protected]

Zaključak

U srednjem je vijeku Dubrovačka Republika bila jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana, konkurirali su i moćnoj Mletačkoj Republici. Bogatstvo i diplomacija bili su sinonim za Dubrovnik, jedno od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti. Ovdje su stvarali značajni hrvatski pjesnici, slikari, matematičari i drugi učenjaci.

Vjerujem da se slažete da danas u 21. stoljeću djeca s dijabetesom ovdje zaslužuju više.

Dica i poznati Orlandov stup unutar Dubrovačkih zidina

Dica i poznati Orlandov stup unutar Dubrovačkih zidina

Ako živite u Dubrovniku i okolici, svakako se učlanite u udrugu djece Slatki život. Sponzori zainteresirani za boljitak djece s dijabetesom u biseru hrvatskog Jadrana - također su dobrodošli kao i svi ljudi dobre volje.

Sretno nam bilo.

p.s. Uskoro nastavak – „Život odraslih s dijabetesom u Dubrovniku“

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: