Djeca i dijabetes u Dubrovniku – dobre i loše vijesti

Sigurno ste bili u Dubrovniku i vjerojatno ostali očarani beskrajnom ljepotom grada, nestvarno lijepim zidinama i čistim morem. Da, cijene su paprene, ali ne idemo u Dubrovnik svaki dan, pa si valjda jednom možemo i nešto priuštiti.

Ovo nije priča o ljepotama Dubrovnika već o životu s dijabetesom u ovom prelijepom gradu. Kako to često bude, život odraslih i djece s dijabetesom ovdje nemaju veze jedno s drugim, pa krećemo s djecom.

Gdje se kontroliraju dubrovačka djeca s dijabetesom? Dobro pitanje.

Ako ste puni para i želite uživati u „najljepšem gradu na svijetu“, nema problema, sve je tu. Ali ako ste dubrovačka obitelj čije je dijete oboljelo od dijabetesa – od samog se početka nećete dobro provesti.

Iskustva s intenzivnom njegom gdje će unesrećeno dijete najvjerojatnije završiti, podijeljena su. Zbog toga što je Dubrovnik mali grad s malo iskustva s „hitnim stanjima u dijabetesu“, možda je najbolje da, čim se ukaže prilika, krenete put Splita ili Zagreba. Naravno da to nije najbolje jer je hitan transport djece u takvom stanju nešto što se pamti cijeli život.

Najveći je problem, slažu se svi, što nema edukacije kao ni konkretnih odgovora na pitanja koja muče isprepadane roditelje novo-otkrivene djece.

Kada pedijatri u Splitu ili Zagrebu dovedu vaše dijete „u red“ i dalje nije kraj problemima. Dubrovačka bolnica nema pedijatra dijabetologa koji će redovito kontrolirati vaše dijete. Ako ste roditelj djeteta s dijabetesom, trebali biste redovno posjećivati web stranice bolnice Dubrovnik i nadati se da ćete naletjeti na obavijest poput ove:

Zrinka Kačić Miličić, dr. med. specijalist pedijatrije, subspec. pedijatrijske endokrinologije, dijabetesa i bolesti metabolizma, radit će 25.06.2022. u prostorijama pedijatrijske ambulante.

Narudžbe će se vršiti na kontakt broj Odjela za pedijatriju: Odjel +020 431-648, Ambulanta  +385 (020) 431-824. Potrebno donijeti C1 uputnicu.

Obavijest iznenada osvane koji dan prije navedenog termina, pa ako ste temeljiti i brzi – spazit ćete ju i dogovoriti pregled za svoje dijete. Naime, doktorica Miličić ne živi u Dubrovniku i kad ulovi priliku organizira se i posjeti svoje male dubrovačke pacijente. Kada će to biti, nitko ne zna.

Poslali smo upit u Dubrovačku bolnicu – postoji li šansa da se stanje normalizira i radno vrijeme bolje definira. Zanimalo nas je i kad će djeca s dijabetesom iz Dubrovnika i okolice dobiti stalnog dijabetologa u svome gradu. Odgovor ćemo objaviti kada/ako ga dobijemo.

Druga popularna opcija ovdje je odlazak u Split ili čak Zagreb udaljen samo 600 km.

Udruga djece „Slatki život Dubrovnik“

Što se dijabetesa tiče – oni su vjerojatno ono najbolje u Dubrovniku.

S lijeva na desno: predsjednica, bivši predsjednik i dopredsjednica udruge Slatki život
S lijeva na desno: predsjednica, bivši predsjednik i dopredsjednica udruge Slatki život

Udruga u skladu sa svojim mogućnostima organizira edukaciju svojih članova i osvještavanje lokalne zajednice. Sljedeće aktivnosti su predavanje tetama u vrtiću, predavanja i druženja sa svojim članovima, kamp, a i čest su gost lokalne Dubrovačke televizije.

Zimski kamp u organizaciji udruge Slatki život
Zimski kamp u organizaciji udruge Slatki život

Zapratite ih putem Facebook stranice ili im se javite putem mail adrese: [email protected]

Zaključak

U srednjem je vijeku Dubrovačka Republika bila jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana, konkurirali su i moćnoj Mletačkoj Republici. Bogatstvo i diplomacija bili su sinonim za Dubrovnik, jedno od središta razvitka hrvatskog jezika i književnosti. Ovdje su stvarali značajni hrvatski pjesnici, slikari, matematičari i drugi učenjaci.

Vjerujem da se slažete da danas u 21. stoljeću djeca s dijabetesom ovdje zaslužuju više.

Dica i poznati Orlandov stup unutar Dubrovačkih zidina
Dica i poznati Orlandov stup unutar Dubrovačkih zidina

Ako živite u Dubrovniku i okolici, svakako se učlanite u udrugu djece Slatki život. Sponzori zainteresirani za boljitak djece s dijabetesom u biseru hrvatskog Jadrana – također su dobrodošli kao i svi ljudi dobre volje.

Sretno nam bilo.

p.s. Uskoro nastavak – „Život odraslih s dijabetesom u Dubrovniku“


Još iz kategorije Djeca:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com