5 SAVJETA ZA PRESTANAK S PREJEDANJEM TIJEKOM NISKIH ŠEĆERA

Upozorenje o osjetljivoj temi: neke ljude prejedanje tijekom niske razine šećera može dovesti do drugih prehrambenih poremećaja, uključujući bulimiju, nezdravo ograničavanje potrebnih kalorija i izostavljanje inzulina. Ako se na bilo koji način boriš sa svojim odnosom s hranom, nisi sam. Niže su neke od stranica koji ti mogu pomoći u identificiranju i pronalaženju potpore za osobe s dijabetesom koje se bore s poremećajima u prehrani:

Niske razine šećera mogu biti strašne. Čak i nakon 15 grama ugljikohidrata koje si unio kako bi tretirao blage do umjerene epizode niske razine šećera, možeš se još dugo osjećati fizički iscrpljeno. Jedan od težih simptoma niske razine šećera? Očajnička žudnja za hranom.

S niskom razinom šećera u krvi, tvoj mozak te jednostavno moli da nastaviš jesti. Ne prestaje. Dosadan, očajnički glas koji se širi svakim dijelom tvojega mozga: Jedi više! Jedi više! Jedi više!

Ali, prejedanje tijekom i nakon perioda niskog šećera može utjecati na tvoj život na mnogo načina.

Ako se često prejedaš tijekom niskog šećera u krvi velike su šanse da se također boriš s

 • osjećajem krivnje i srama
 • uzimanjem velike doze inzulina kako bi ispravio kasniju visoku razinu šećera u krvi (ovo može dovesti do nove hipoglikemije)
 • osjećajem zaglavljenosti s lošim šećerima koji traju satima
 • emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću
 • visokim nivoom dijabetičke frustracije
 • koristiš niske razine kao izliku za prejedanje s hranom koju si proglasio lošom
 • borba s prekomjernom debljinom ili poteškoćama u borbi s gubitkom kilograma
 • osjećajem da ništa nemaš pod kontrolom i anksioznošću

Koliko god te tvoj mozak očajnički molio da nastaviš jesti, postoje načini kako da spriječiš prejedanje tijekom slijedeće epizode niskih šećera. Ove strategije pomogle su meni tijekom mojih ranih 20-ih godina, i nadam se da će pomoći i tebi.

Savjet 1: nemoj koristiti ukusnu hranu kako bi liječio niske razine šećera

Ako posežeš za ukusnom hranom, poput žitarica prepunih šećera ili sladoledom, kada imaš niske razine šećera, pripremaš se za veliku nevolju. Da li zbilja možeš pojesti samo jednu žlicu sladoleda u takvoj situaciji? Ja sigurno ne.

I pored toga, u takvom stanju sigurno neću uživati u sladoledu – kakva propuštena prilika za užitak!

Umjesto toga posegni za tipom hrane koja ima brzo djelujući ugljikohidrat koji ti nije toliko drag. Osobno, ja volim uzeti Skittles ili gumene bombone. Ovo je jednostavno, za mene, tip hrane koji ne volim toliko da bi se njima prejedala.

Sačuvaj sladoled za poslasticu kada su ti razine šećera dobre i razmisli racionalno o dozi inzulina koja ti je potrebna kako bi istinski mogao uživati u sladoledu.

Ovo također znači da se nećeš posramljivati zato što jedeš hranu poput sladoleda. Dijabetes može imati veliki utjecaj na tvoju vezu s hranom. Sama sebi dopuštam jedan desert dnevno, što mi daje slobodu da si ne uskraćujem ono što volim i sprečava me u prejedanju slasticama.

Razmisli, koji brzo djelujući ugljikohidrati bi bili tvoj izbor, oni s kojima se nećeš prejedati i nabavi zalihu. Drži ih uvijek u svojoj kući, uredu, torbi za teretanu, autu, na noćnom ormariću.

Zatim postavi pravilo za sebe: Kada imam niske razine šećera, izabrana je hrana ono što ću koristiti (osim ako nije istinski nedostupna).

Savjet 2: odvrati pažnju s zdravom namirnicom koju možeš grickati ili piti

Postoji nekoliko načina kako možeš odvratiti sebe od želje za hranom koja se javlja s niskim šećerima.

Ovisno o situaciji, ovdje je nekoliko opcija koje rade za mene:

 • Velika čaša ledene vode za piće: Imam osjećaj da hladna voda umiruje moj mozak i hladi svaku njegovu stanicu.
 • Žvakaća guma: Ponekad jednostavna radnja žvakanja može zavarati mozak koji moli za još hrane. Možda ću uzeti pet komada žvakaće gume, ali i to je bolja opcija od pet zdjelica žitarica.
 • Grickanje mrkve: Iz istog gore spomenutog razloga, žvakanje može zavarati mozak, a zbilja je teško prejesti se mrkvama.

Naravno, tvojem mozgu ništa neće pružiti takvo zadovoljstvo kao ogromna zdjelica žitarica prepunih šećera, ali ove ideje mogu ti pomoći da prevladaš nesavladivu želju za hranom u prvim trenucima, dok se šećeri ne stabiliziraju.

Savjet 3: izađi iz kuhinje i sjedni na ruke

Nemoj se zadržavati u kuhinji kada su ti šećeri niski. Lezi na kauč ili sjedni na sofu. Duboko diši, zatvori oči i pokušaj se smiriti. Budi bilo gdje osim u kuhinji.

Također, pomaže ako imaš brzo djelujuće ugljikohidrate pored kreveta tako da u slučaju niskih šećera tijekom noći ne moraš odlaziti do kuhinje.

U slučaju niskih šećera, posegni za svojim izabranim ugljikohidratima koji ti nisu toliki primamljivi i lezi ili sjedni na svoje ruke dok simptomi ne prođu.

Savjet 4: imaj na umu da ti odlučuješ koliko ćeš hrane unijeti tijekom perioda niske razine šećera

Znam da ovo nije zabavna činjenica, ali je istinita. Prejedanje je samo navika koja je postala normala u tvojem životu.

Ti imaš kontrolu koliko hrane unosiš tijekom perioda niske razine šećera u krvi. Da, možda te mozak moli za još hrane, ali također je u mogućnosti razmisliti i znati što je istina o niskim razinama šećera:

 • Potrebno je barem 15 minuta nakon unosa hrane kako bi se počeo osjećati bolje
 • Hrana bogata masnoćama probavlja se sporije od brzo djelujućih ugljikohidrata
 • Tvoje tijelo ne treba 100 grama ugljikohidrata tijekom niske razine
 • Ako se prejedaš tijekom perioda niskih šećera, osjećat ćeš se loše ostatak dana

Nitko te ne tjera na prejedanje. Da, tvoj mozak te moli da pretjeruješ s hranom, ali možeš reći ne. Podsjeti se da si ti u kontroli i da ti odlučuješ o količini hrane koju unosiš.

Podsjeti se koje su posljedice prejedanja i kako će ti izgledati ostatak dana ako popustiš žudnji.

Ovo je zapravo dobra vijest – ti odlučuješ koliko ćeš hrane unijeti u sebe tijekom sljedeće epizode niskih šećera.

Savjet 5: Podsjeti se koliko negativnog utjecaja na tvoj dan i život ima prejedanje

Da li si ikada sjeo za stol (kada su ti šećeri stabilni) i pogledao na koliko načina prejedanje utječe na tvoj život? – Napravi listu.

 • Kako utječe na tvoj dijabetes?
 • Na tvoju energiju?
 • Tvoju težinu?
 • Na tvoje samopouzdanje?
 • Razinu anksioznosti u odnosu na osjećaj smirenost?
 • Na tvoj odnos s hranom?
 • Na odnos s drugim ljudima?

Što više razmisliš o posljedicama prejedanja tijekom razine niskih šećera biti ćeš u većoj kontroli i lakše ćeš se moći podsjetiti da jednostavno nije vrijedno svega tijekom slijedeće epizode.

Za kraj…

Kao sa svakom novom navikom koju pokušavamo usvojiti, ovi savjeti traže od tebe da isprobaš nešto novo, a to nije uvijek lako. Odupri se želji da pojedeš cijelu kutiju žitarica ili teglu Nutele i prisili se da isprobaš novi put.

Niski šećeri jedan su od najgorih posljedica života s dijabetesom. Strašni su, opasni, iscrpljujući, stresni i frustrirajući. Što više učimo kako da se nosimo s niskim razinama svjesno i sigurno, više smo u kontroli našega života. Nemoj zaboraviti: Sve je u tvojim rukama!

Autorica: Ginger Vieira , preuzeto s portala Beyond Type 1

Napomena: Ovaj članak nije zamjena za savjete vašeg doktora. Stanje jako niske razine šećera u krvi u kojemu niste u mogućnosti jesti ili piti, povraćate ili ste se predozirali inzulinom mogu zahtijevati hitan glukagon i/ili hitnu pomoć.


Još iz kategorije Prehrana:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com