Davor Skeledžija

Ide li hrvatska dijabetologija kvragu? (EYES 2022)

22/10/2022

Dijabetes je ustvari specijalizacija puno šire grane medicine koju zovemo endokrinologija. Stoga, kada želite vidjeti kakva je budućnost dijabetologije neke zemlje, pogledajte što rade njeni mladi endokrinolozi. Njihov „stupanj razvoja“, angažman te vidljivost među strukom i u zajednici mogu najviše reći o tome idu li hrvatska dijabetologija zajedno s endokrinologijom kvragu.

Susret europskih dijabetologa u Zagrebu!

HDED Sekcija mladih dijabetologa ugostila je i organizirala edukaciju mladih endokrinologa iz Europskog društva endokrinologa! Glavni grad Republike Hrvatske bio je mjesto njihovog prvog druženja i edukacije nakon čak tri godine pauze nastale zbog sveopćeg zatvaranja i urušavanja civilizacijskih dosega izazvanog koronom i reakcijama na nju.

Osnovni je cilj događanja pod nazivom EYES2022 poticanje mladih na istraživanje i objavu svojih radova. Stoga se čak 150 mladih liječnika iz čak 22 zemlje našlo u Zagrebu i predstavili su čak 81 znanstveni rad!

Kako je i red, većina predavača bila je iz Hrvatske, a pored brojnih tema kompliciranih i nezanimljivih „običnom puku“, Ivana Kraljević s KBC Rebra održala je radionicu o inzulinskim pumpama!

Naravno, želimo da što više sadašnjih i budućih stručnjaka bude svjesno nevjerojatnih benefita koje donose pumpe povezane sa senzorima, pumpe bez katetera itd.

Svi znanstveni radovi objavljeni na ovom druženju pod nazivom EYES 2022 dostupni su na linku www.endocrine-abstracts.org/ea/0083

Što još radi HDED sekcija mladih endokrinologa?

Kao i svaka sekcija koja drži do sebe; edukaciju o dijabetesu i drugim endokrinološkim temama šire putem svoje Facebook grupe Sekcija mladih endokrinologa, ali i podstranice u sklopu Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju. Aktivni su i na Twitteru.

Podstranicu sa vrlo stručnim medicinskim predavanjima ne preporučujem previše jer je iznimno komplicirana za one koji nisu dio struke. Ali ako želite nešto naučiti o pojmovima kao što su Kongenitalna adrenalna hiperplazija ili Incidentalomima hipofize, obavezno svratite na njihova:

Online predavanja

Ako zavirite na njihov Fejs, primijetit ćete da organiziraju veliki broj webinara, ali i često ugošćuju našu omiljenu mladu doktoricu s dijabetesom Tanju Dragun i studenticu medicine Miu Bajramagić. One su osnovale i vode novo dijabetičko društvo Kaštel o čemu smo pisali ovdje:

U okolici Splita osnovana nova dijabetička udruga!

Zaključak

Da, „na mladima svijet ostaje“ isfurana je i potrošena fraza, ali nema na kome drugome. Prekrasna je vijest da postoje mladi liječnici koji se educiraju, druže i zabavljaju; pritom postajući sve veći stručnjaci u nečemu tako važnome kao što je dijabetes.

Ova sekcija će uskoro isproducirati pravog dijabetologa koji će živjeti i raditi u Dubrovniku! Uskoro više o Nini Matasu koji će trajno pomagati dijabetičarima u najjužnijem hrvatskom gradu, tamo gdje je ova pomoć nužna.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Vijesti i Događanja: