Putovanja s dijabetesom – Dobra priprema i planiranje su pola posla

Idemo na put, destinacija je Firenca, a povod svjetska konferencija Advance technologies and treatments for diabetes 2024. Planiranje bi olakšalo putovanje, no nije nužno, sve se može obaviti u hodu. Ovako sam razmišljao svaki put kad bih nekamo putovao dok nisam upoznao svoju djevojku s dijabetesom tip 1.

„Jesi li stavio inzulin u frižider-torbu? Imam li dovoljno rezervnih senzora? Možeš li kupiti dekstrozu kada budeš išao po sendviče za put?“ pitanja su o kojima nikada nisam morao razmišljati. Prije sam vodio brigu o tome imam li dovoljno donjeg rublja, a sada nosimo jednu manju torbu samo s dijabetičkim potrepštinama.

Psihološka dobrobit dobre pripreme za putovanje

Priprema za putovanje je sama po sebi situacija u kojoj je razina stresa povišena, a potaknuta je zabrinutošću. Jesmo li sve potrebno ponijeli sa sobom? Osobama s dijabetesom, a i njihovim partnerima, ova situacija može biti još stresnija. Uz osnovne stvari, moraju ponijeti sve potrepštine neophodne za život, do kojih nije uvijek moguće doći. Dakle, dobra priprema, čak i prije samog pakiranja vrlo je bitna. Povećava nam osjećaj sigurnosti koja je, prema psihologu Abrahamu Maslowu, jedna od osnovnih ljudskih potreba. Samo zadovoljenje ovih naizgled jednostavnih stvari može smanjiti stres i poboljšati razine glukoze pred i za vrijeme puta.

Sponzori

Privremena promjena rutine

Rutina je vrlo bitna za osobe s dijabetesom, već promjena lokacije i dnevnog ritma može utjecati na oscilacije razina glukoze. Do Firence smo putovali 8 sati uz povremena stajanja, no bez fizičke aktivnosti osobi s dijabetesom duže će sjedenje utjecati na uobičajeno doziranje inzulina. Jednaka doza inzulina u normalnim okolnostima možda neće biti dovoljna za omiljenu hranu na putu – sendviče.

Kada smo došli u Firencu, auto smo zamijenili šetnjom gradom, a prosječnih 8000 koraka u Zagrebu ovdje je odgalopiralo na 16.000 pa sve do 20.000 koraka. Povećana fizička aktivnost nova je promjena rutine koja zahtijeva nove prilagodbe regulacije glukoze. Bitno je naglasiti kako se i u ovim situacijama treba dobro psihički pripremiti na vjerojatne oscilacije kako bi ostali mirniji i mudriji u donošenju odluka o dijabetičkoj regulaciji. To vrijedi za osobe s dijabetesom, ali i njihove partnere – nije ni nama lako 😊. Mi smo isto naviknuti na neke dnevne rutine i znamo dobro reagirati u poznatim situacijama, no dijabetička iznenađenja sve će nas odgurati u nepoznate.

Kada pričamo o Italiji, ne možemo ne spomenuti hranu. Osladili smo se pizzom, sendvičima, sladoledom i tjesteninom, a to zbilja nije jelovnik koji bismo si priuštili kod kuće 😊. Dakle, još jedna promjena. Ni p od prehrambene rutine. Sve te promjene u kombinaciji mogu izazvati određenu dozu frustracije i nesigurnost u potrebne doze inzulina. Uz dobru psihološku pripremu i predviđanje ovakvih situacija možemo više uživati u putovanju i hrani, bez grižnje savjesti i straha, jer putovanja trebaju i mogu biti zabavna i s dijabetesom.

 

Autor: Anton Matija Ovčar

 


Još iz kategorije Tehnologija: