Novi glukagon u spreju – Baqsimi

Ovaj tekst piše osoba koja je bila u prilici davati injekciju glukagona polumrtvoj osobi s dijabetesom, to je ono što se daje kada je šećer dramatično nizak, tj. kada je osoba u dijabetičkoj komi. Nimalo ugodno iskustvo kojem odmaže činjenica da je injekciju glukagona potrebno pripremiti na način da se injekcija prvo upikne u bočicu, pa promiješa, pa natrag u špricu i sve to potom injektira u polumrtvu osobu. To treba učiniti što brže i spretnije dok vam užasnuta ekipa dahće za vratom…

Baqsimi – dobro došao na ovaj svijet! https://www.baqsimi.com/
Kao što je iz naslova jasno, Lilly je uspio napraviti glukagon u sitnom prahu koji se putem jednostavnog minijaturnog inhalatora daje onesviještenoj osobi kroz nos! Ako poznajete ijednog astmatičara, vjerojatno ste se već susreli s nečim sličnim za primjenu na usta:

Foto: lijevo inhalator za astmu, u sredini inhalator za dijabetes :)
Foto: lijevo inhalator za astmu, u sredini inhalator za dijabetes 🙂

Nedugo nakon što sam doznao da je Američka regulatorna agencija (FDA) odobrila ovo čudo, kontaktirao sam nekoliko američkih dijabetologa za mišljenje. ODUŠEVLJENI SU! Kažu da masovno pišu recepte i da svi koji imaju dijabetes tip 1 moraju uz sebe imati ovo posljednje čudo tehnologije i farmacije! Pametnom dosta.

Lilly na EASD konferenciji u Barceloni

I onda neka netko kaže da su konferencije – bezveze. Uz samo malo truda, moguće je doći do bitnih ljudi koji svašta znaju. Bili su otvoreni čak i prema meni koji sam imao Press akreditaciju. Pressa se uglavnom svi boje, zatvaraju usta i guraju vizitku osobe zadužene za „komunikaciju s medijima“.

Što je sve zanimljivo rekla teta iz Lillyja na EASD-u u Barceloni?

Razvoj Baqsimija počeo je davne 1999. godine, dakle prije ravno dvadeset godina! Riječ je o vrlo jednostavnom jednokratnom inhalatoru koji u sebi sadrži dozu od 3 mg praha. Ponovimo, već ga je službeno odobrila najstroža regulatorna agencija, ona američka – FDA.

Ako ste u hipoglikemijsku komu pali još i prehlađeni, s kihavicom – i dalje vam se Baqsimi može uredno upumpati!

Kada Baqsimi nosni glukagon dolazi u Europu?

Dokumentacija za Baqsimi uredno je predana Europskoj regulatornoj agenciji (EMA). Iako nitko ne može pouzdano reći kada će EMA odgovoriti, očekuju odobrenje do kraja ove 2019. godine! 🙂  S obzirom na to da je javna tajna da će EMA puno prije nešto odobriti od (pre)stroge FDA, realno je očekivati da ćemo u sljedećem Obiteljskom kampu Zagrebačkog dijabetičkog društva – imati ovu tehnologiju na raspolaganju barem za našu djecu! Doduše, da smo ove godine i imali Baqsimi u Obiteljskom kampu, ne bismo ga mogli testirati jer ove godine nitko nije pao u komu. 🙂

Baqsimi je odobren za djecu od 4 godine i iznad, ali ako se netko s 3 godine sruši – vjerujem da nećemo picajzlirat’ oko datuma rođenja.

Koliko košta?

Šokirat će vas informacija da je u američkim ljekarnama cijena samo jedne doze nazalnog glukagona Baqsimi čak 1 876 kn (280 $), no uz njihova zdravstvena osiguranja cijena pada na 167 kn (naravno, ako uopće imate zdravstveno osiguranje). Srećom, zahvaljujući aferi „Inzulini u SAD-u“, dobro znamo da je američki zdravstveni sustav duboko poremećen, stoga treba čekati skorašnji razvoj događaja i cijene u Europi. Onda ćemo biti pametniji.

Zaključak

Ogroman će izazov biti ubaciti Baqsimi inhalirajući glukagon na HZZO listu lijekova, s obzirom na to da onaj „na iglu“ HZZO trenutno financira s 114 kn. Tako niska cijena sjajna je za financije zdravstvenog sustava, ali činjenica je da je tehnologija glukagona koji se ručno razrjeđuje – stara i teško će biti ubaciti nešto novije, jednostavnije, ali i skuplje.

fotka: HZZO osnovna lista lijekova
fotka: HZZO osnovna lista lijekova

Možda pomogne i jedna studija koja je pokazala da ispravno „zamiješati i injicirati“ staru verziju glukagona ne zna ni većina medicinskih stručnjaka, a kamoli nas „improvizatora“.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Hipoglikemija: