Davor Skeledžija

Kontinuirano mjerenje - na ATTD tehnološkoj konferenciji u Madridu

10/03/2020

Prvi dodir s pravim CGMSom imao sam prije šest godina. Za putovanje po Maroku dobio sam na testiranje Dexcom G4 CGM sustav koji se sastoji od senzora, transmitera ( odašiljača ) i malog crnog monitora. Transmiter je tada u Sloveniji koštao 511 eura, a monitor 580 eura. Drugim riječima, 2014. godine ste morali uložiti gotovo 1.100 eura – da bi imali samo osnovu za korištenje ove, uistinu fantastične tehnologije, a gdje je još redovna kupnja senzora.

Maroko i Dexcom G4 rtCGMS

Maroko i Dexcom G4 rtCGMS prije 6 godina!

Oprema je bila fantastična, toliko dobra da se još i danas koristi. Libre nije postojao, a ideja da se podaci o glukozi u realnom vremenu šalju bluetooth-om na mobitel – je bila još u začecima.

Madrid 2020 g. – International Conference on Advanced Technologies & Treatments for Diabetes

U tih se 6 godina puno toga promijenilo, uključujući ono najvažnije: Dexcom više nije usamljeni proizvođač ove revolucionarne tehnologije. Pojavilo se još izazivača s kvalitetnom opremom, a svi znamo čemu konkurentnost vodi – padu cijena i povećanju kvalitete.

Abbott FreeStyle Libre 1 & 2 @ATTD2020 (www.mojLibre.com)
Tko do jučer nije živio u pećini zna ovu dvojicu; ako dvojku ipak ne poznajete, predlažem tekst: Libre 2 – osvrt i usporedba. S obzirom na to da o Libre-u sve znamo, nisam očekivao posebne zanimljivosti od Abbott-a na ovoj konferenciji. Prevario sam se. Prvi su dan imali svoj „Industry symposium“ i fakat su rasturili, ne novom tehnologijom već neoborivim argumentima zašto ova tehnologija unapređuje živote osoba s tip 1 i 2 dijabetesom. U zemljama razvijenijim od Hrvatske se sva mjerenja glukoze putem mobitel aplikacije automatski uploadaju na Abbottove servere i anonimiziraju za daljnje analize. Ti podaci su Abbott-u zlatni rudnik ne samo za poboljšanje preciznosti samih senzora, nego i za dokazivanje bolje regulacije dijabetesa u stvarnom životu. Na ovom linku možete pročitati rezultate iz Njemačke, Švedske, Kanade itd.

1.5 milijuna Libre korisnika u 9. mjesecu prošle godine

1.5 milijuna Libre korisnika u 9. mjesecu prošle godine

Među ostalim, na gornjem linku su objavili kako Libre danas koristi 2 milijuna korisnika u 46 zemalja. Na EASD konferenciji u Barceloni u 9. mjesecu prošle godine se baratalo s brojkom od 1.5 milijuna korisnika, dakle, u 5 mjeseci se pojavilo pola milijuna novih korisnika za koje Abbott treba redovno proizvoditi senzore. Libre je djelomično ili u potpunosti pokriven preko osiguranja u 36 zemalja, među kojima je i Hrvatska 🙂 . Kad čujete da se čeka na senzore u Bontech-u, sada znate zašto.

Još ćemo se pohvaliti da smo upoznali Marinu Knezović, porijeklom Splićanku, a ustvari dobro pozicioniranu zaposlenicu Abbott-a iz Frankfurta. Ona je na poziciji „Digital Marketing Manager“ za Europu, Bliski Istok, Afriku i Pakistan. Marinaaa, pusti nam mobitel aplikaciju u Hrvatsku 😉 . Šarmirali smo ju najbolje što zmo znali, a i uvjereni smo da ionako čini sve što je u njenoj moći za dolazak App-a u njenu domovinu:


Medtrum rtCGMS (www.mojMedtrum.com)
Vjerojatno znate da je Medtrum od nedavno prisutan u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, preko tvrtki Bauerfeind Hrvatska i Bauerfeind BiH. Iznimno je pohvalno što redovno nastupaju na Europskim konferencijama te pokazuju da ne spavaju, štoviše da 'dahću' za vratom vodećem Dexcomu.

Ulaskom na tržište su dramatično spustili cijenu S7 bluetooth transmiteru koji košta samo 60 eura. S7 senzor traje 14 dana, zahtjeva jednu kalibraciju dnevno, nema posebni monitor, već se podaci bluetooth-om isporučuju na Android i iPhone aplikacije. Sve informacije doznajte na www.mojMedtrum.com .

Uskoro očekujemo Medtrum S8 koji će se također kalibrirati jednom dnevno i trajati 14 dana, ali će biti manji i ljepši, bit će ga teže slučajno otkinuti. Potom nam dolazi S9 NanoSense gdje su transmiter i senzor integrirani. Prema dostupnim specifikacijama to će biti najmanji i najlakši sustav na tržištu (samo 2,7 g) i bez kalibracije krvlju!

S9 i su punjivi transmiteri za Medtrum closed loop

Medtrum S9 i punjivi transmiteri za Medtrum closed loop

Medtronic samostalni rtCGMS
U Hrvatskoj nas Medtronic prije svega asocira na inzulinske pumpe, no u Sloveniji je već dugi niz godina dostupan njihov Medtronic Guardian stand alone rtCGMS, kojeg sada očekujemo i u Hrvatskoj  (Članak JOŠ jedan rtCGMS u Hrvatskoj?). Sve o njihovom CGMS-u pročitajte u spomenutom članku, samo ću dodati da su me iznenadili i oduševili informacijom da će i oni u svoju mobitel aplikaciju integrirati vezu sa Novo Nordisk NFC pametnim penovima! Korisnici Medtronic CGMS-a i Novo Nordisk pen-ova će na jednom mjestu imati kompletan digitalan dnevnik samokontrole, ali i neke pametne funkcije kao što su Insulin On Board (IOB) te alarme vezane za injekcije inzulina. To je fantastičan, iako pomalo neočekivan potez budući da se Medtronic paralelno bavi inzulinskim pumpama koja je neka vrsta konkurencije pen-ovima.

Medtronic je ove godine imao i posebni zatvoreni blogerski event gdje je predstavljen novi slogan za online zajednicu #TogetherAs1. Tamo su nam obznanjene brojne novosti za koje su željeli naše mišljenje, ali i potpis na poseban ugovor da ih nećemo objavljivati. Posebno mi se svidjelo što su na događanje pozvali mladu Libre ambasadoricu za Rusiju i Instagram influensericu diabetic_ali. Čestitke na otvorenosti i cjelokupnoj organizaciji, naime, zahvaljujući Medtronicu su brojni mladi ljudi imali priliku uopće posjetiti ATTD konferenciju, Ali je za ovu priliku, zahvaljujući Medtronicu, dobila dozvolu za prvo putovanje izvan Rusije.

Medtronic zatvoreni blogerski event

Medtronic zatvoreni blogerski event i spomenuta ruska ambasadorica

Menarini GlucoMen CGM! (www.glucomenday.com )
Ovaj CGM mi je drag zato što su klinička testiranja vršena i na našoj klinici Vuk Vrhovac! Riječ je ustvari o američkoj tvrtci AgaMatrix i europskom brendiranju proizvoda WaveForm za koji su sklopili ekskluzivni ugovor s talijanskim Menarinijem. O kliničkom testiranju na Vuku Vrhovcu pročitajte u tekstu: Još jedan CGM dolazi i to prvo u NAŠU regiju? Pozdravite Cascade


Nakon testiranja na Vuku, Ameri su za ovaj senzor koji traje 14 dana dobili europski CE certifikat. Lijepa vijest je da su se ponovno vratili u Hrvatsku s novcima za novo kliničko testiranje u svrhu dobivanja novog certifikata za produljeno trajanje senzora! Farmaceutima će biti zanimljiva informacija da Menarini traži partnere za distribuciju u Hrvatskoj budući da su se sami prije nekoliko godina potpuno povukli odavde… Zanimljivo je da ovaj CGM očitava glukozu svake minute, ekološki je iznimno osviješten jer ima najmanje plastike za bacanje, zahtjeva jednu kalibraciju dnevno i ima MARD od 9.4%. Govori se o trošku od oko 100€ mjesečno, što nije loše kao i informacija da ovaj sustav jedini ne koristi iglu za umetanje senzora. U start paketu ćete dobiti dva punjiva transmitera, jedan nosite, a drugi napunjen čeka akciju. Imat će klasičnu europsku garanciju od dvije godine, ali tvrde da će u praksi pokvareni transmiter mijenjati - čak do 5 godina nakon kupnje. Ako se ostvari – sjajno.

Metronom CGM (www.metronomhealth.com)
Ovaj budući američki proizvod spominjem samo zato što mi je na njega skrenuo pažnju Tim Street, vlasnik fenomenalnog portala Diabettech.com. Kaže da je imao uvid u njihove interne podatke te da su 2014. testirali preciznost svog CGM prototipa i još tada ostvarili MARD 9! I to na sirovim podacima bez ikakvih dodatnih algoritama koji povećavaju preciznost CGM-a. Senzor će trajati 15 dana, bit će tvornički kalibriran, a finalna preciznost bi generalno, a posebno pri niskim šećerima, trebala biti bez presedana. Budući da su mi rekli da će 2022. izići na tržište, nameće se pitanje što su radili 8 godina, ali zaželimo im sreću.

Zaključak
Pažljiviji će primijetiti da nisam spomenuo novosti vezane za Dexcom, jednostavno nemam inspiraciju… Jako su nabrijani protiv našeg balkanskog načina korištenja CGMS-a. Svaka nova serija transmitera je sve teža za hakirati i sve teže je u garaži mijenjati bateriju kako bi se produžio rok trajanja. Slično je i sa G6 senzorima, svjedočanstva s terena govore da je novije verzije senzora puno teže produljivati nego stare. Sada će, kao i Abbott, napraviti senzor i transmiter u jednom što će onemogućiti dulje korištenje od predviđenog. Sreća je da Dexcom, kao i Abbot, cilja na ogromno tržište tip 2 dijabetesa, a tu je ključni preduvjet daljnje snižavanje cijena.

Iz cijelog ovog ogromnog izvještaja se vidi da rat za tržište kontinuiranog mjerenja polako ulazi u novu fazu. Stari igrači su tu + neki novi klinci koji iskušavaju znanje i sreću. Važno je biti svjestan da nije samo bitna kvaliteta i preciznost, bitna je i snaga proizvođača da neki svoj proizvod učini dostupnim većem broju ljudi. Ogromni gigant Abbott stalno muku muči kako bi širenje njegovih proizvodnih kapaciteta pratilo širenje tržišta, dok manji Dexcom nezainteresirano odmahuje glavom samo na spomen dolaska u naše krajeve. No, zato imamo igrače kao što su Medtrum, Medtronic, Menarini, pa i Ascensia/PocTech kojima su naša tržišta dovoljno zanimljiva i/ili bliska.

Sretno nam bilo.

p.s. Kako ide priča o Inzulinskim pumpama na #ATTD2020 potražite u tekstu  Inzulinske pumpe na tehnološkoj ATTD2020 konferenciji!

Vizual s naslovnice izradio uredio Siniša Mareković

Vizual s naslovnice pod nazivom "Ljeto dolazi" je izradio i uredio Siniša Mareković

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: