Davor Skeledžija

JOŠ jedan rtCGMS u Hrvatskoj?

11/01/2020

Ako uzmete svoje mobitele u ruke te u svojim službenim „trgovinama“ (engl. store) upišete „Medtronic“, imat ćete što za vidjeti. Na svojim iPhone i Android mobitelima ćete i u Hrvatskoj bez ikakvih problema pronaći aplikaciju „Guardian Connect“ tvrtke Medtronic. 😉


Što je to Guardian Connect aplikacija?
Prije svega, nemojte da vas ova priča pogrešno asocira na Medtronic inzulinske pumpe jer ovo s inzulinskim pumpama nema veze, a posebno ne s Veo pumpom i njezinim rtCGMS-om.

U Republici Sloveniji već niz godina postoji samostalni rtCGMS sustav za kontinuirano mjerenje „Guardian Connect“ kojem je namijenjena spomenuta aplikacija. Riječ je o posebnoj, trećoj verziji senzora i kompatibilnom punjivom transmiteru s Bluetoothom, koji podatke o glukozi šalje direktno u vaš iPhone ili Android pametni telefon.

A gdje je Hrvatska?
Službenih najava još nema, ali ako ste prije nekoliko dana pokušali u Hrvatskoj „legalno“ instalirati spomenutu aplikaciju – to nije bilo moguće. Danas jest, a ovakve stvari se u tako velikim globalnim korporacijama kao što je Medtronic – ne događaju slučajno. 🙂

U kuloarima je postala javna tajna da je svojedobno Medtronic pokušao spomenuti CGM senzor staviti na HZZO listu pomagala, ali je prijedlog HZZO odbio jer nemaju dedicirani monitor (za pregled podataka koristi se sveprisutni pametni telefon). Sličan problem ima i Medtrum S7 rtCGMS koji također nema dedicirani monitor, no za očekivati je da će HZZO anticipirati prisutnost pametnih telefona u svim slojevima društva i omogućiti svojim osiguranicima pristup ovakvoj tehnologiji.

Još tehničkih informacija o Guardian Connect rtCGMS sustavu:

  • Prva dva slova u „rtCGMS“ označavaju real time – dakle, komunikacija između senzora i transmitera događa se u, uvjetno rečeno, „realnom vremenu“ – automatski. Ako ćemo biti precizni, podaci se šalju svakih 5 minuta putem Bluetootha, što znači da imamo sve blagodati alarma koje donose „punokrvni“ CGM-ovi.
  • Guardian još uvijek zahtijeva dvije kalibracije krvlju dnevno, no to bi se trebalo uskoro smanjiti. Zauzvrat nudi odličan MARD od  9. 1 %.
  • Aplikacija ima i tzv. „prediktivne alarme“, dakle u stanju vas je alarmom upozoriti na hipoglikemiju 60-ak minuta prije nego što će se ona dogoditi. Za ljubitelje čokolade je to odlična vijest, s obzirom na to da je čokolada iznimno loša namirnica za brzo vađenje iz hipoglikemije. No, ako ju konzumirate prije hipoglikemije, stvari se mijenjaju. 🙂
  • Kompatibilni senzori i transmiter trenutno su dostupni u Sloveniji, no ako je aplikacija stigla u Hrvatsku, uskoro bi mogli i senzori.
  • Transmiter je punjiv i punjenje traje nekoliko minuta.
  • Aplikacija za mobitel automatski podatke prebacuje na Medtronic internet servere (CareLink), tako da mogu biti dostupni obitelji i liječnicima. Moguće je čak podesiti i upozorenja – SMS poruke u slučaju opasnih vrijednosti šećera.


Zaključak
2020. godina bi u Hrvatskoj trebala biti vrlo zanimljiva i očekujemo još novosti od Medtronica. Zanimljivosti očekujte i s ovogodišnje tehnološke ATTD2020 konferencije, koja će se održati u veljači u Madridu, gdje ćemo prezentirati službeni rad/poster na temu CGM-a u Hrvatskoj. 🙂

Iskrene čestitke Medtronicu i Medtrumu što su svoje aplikacije za mobitel osigurali s voljom i na vrijeme (prije nego što su njihovi proizvodi došli u Lijepu Našu). Vjerujemo da će to biti dodatni poticaj i Abbottu da svoju aplikaciju LibreLink također što prije učini dostupnom hrvatskim korisnicima.

Dobro došli i sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: