Davor Skeledžija

Zašto se mladi Alexander toliko "fiksa" tijekom teniskog meča?

14/06/2023

Afera s diskriminacijom privedena je kraju. Nakon što je uzeo inzulin pred kamerama na terenu i nezapamćene diskriminacije koja je uslijedila; na razini međunarodne teniske federacije odlučili su da 25-godišnji Alexander Zverev smije uzimati inzulin koliko god puta želi tijekom teniskog meča. Ne samo na terenu nego i izvan terena ako procijeni da je tako bolje. Ne ponovilo se.

Vrhunski tenisač s dijabetesom Alexander Zverev više neće biti diskriminiran!

Naše dvije Facebook objave na temu diskriminacije njemačkog tenisača sveukupno su prikazane skoro 13.000 puta, podijeljene su oko 100 puta, a gnjevnih reakcija na zatvorenim Facebook grupama bilo je barem još toliko.

Posebno je zanimljivo to što smo se s ovim tenisačem upoznali još onda kada smo prenijeli spornu snimku 16. svibnja 2023., zbog koje se zahvaljujući svojoj hrabrosti i otvorenosti vinuo u herojske visine. Nismo ni sanjali da će zbog nje kasnije biti toliko diskriminiran.

Čak 4 ili 5 injekcija inzulina za vrijeme jednog meča?

Brojni iskusni i neiskusni dijabetičari komentirali su da je tako veliki broj injekcija tijekom meča koji traje otprilike 5 sati neobičan, nepotreban, možda i nemoguć. Posebno zato što već i vrapci na grani znaju da i inzulin i fizička aktivnost ruše šećer.

Što stvarno svi znamo i oko čega se slažemo?

U Madridu je Alexander Zverev mogao pobijediti Davida Goffina s normalnim šećerom; možda bi ga čak pobijedio i s povišenim, ali u hipoglikemiji nikako. Dakle, prvi i najvažniji Alexanderov cilj jest ne pasti u hipoglikemiju (stanje niskog šećera) usred meča.

Pasti u hipoglikemiju usred meča je ozbiljan problem i zato što nećete iz nje lako izaći ako nastavite iscrpljujuću fizičku aktivnost.

Tu je još i opasnost od hiperglikemije, dakle stanja visokog šećera koje je također nepoželjno i otežavajuće, ali pobjeda je tu još uvijek moguća.

Balans između hipo i hiperglikemije

Balans između hipo i hiperglikemije

IOB – Insulin on Board – aktivni inzulin u tijelu

Svatko od nas u svakodnevnom životu ima određenu količinu inzulina koji se zadržava negdje u tijelu. U mišićima, krvi, takozvanim tjelesnim džepovima po tijelu i slično. Ako naglo povećamo osjetljivost na inzulin (smanjimo tzv. inzulinsku rezistenciju), velike su šanse da će taj zaostali inzulin početi djelovati i baciti nas u hipoglikemiju. A sport baš to radi – povećava osjetljivost tijela na inzulin i pospješuje njegovo djelovanje!

Ako osoba s dijabetesom krene s ozbiljnom fizičkom aktivnosti, hipoglikemija će mu se skoro sigurno desiti ako nije ranije smanjio bazalnu dozu inzulina ili iskopčao pumpu prije fizičke aktivnosti.

Alexander Zverev ima sličan problem kao i svi mi i zbog toga želi maksimalno smanjiti „Insulin On Board“ (inzulin u tijelu)! Ako ga ne smanji dovoljno, ogromne su šanse da će usred meča pasti u hipoglikemiju iz koje će se teško izvući i izgubit će dvoboj.

Kako zbog teniskog meča smanjiti Insulin On Board – inzulin u tijelu?

Jedan od neophodnih koraka nalaže preskakanje dugodjelujućeg inzulina! Svi smo na snimci vidjeli da Zverev uzima brzodjelujući inzulin Humalog. On gotovo sigurno tog jutra nije uzeo dugodjelujući inzulin kako bi smanjio šanse za hipoglikemiju koja bi ga vjerojtno koštala meča.

Kako izbjeći visoki šećer bez dugodjelujućeg inzulina?

Kako bi izbjegli visoki šećer bez brzog inzulina svaki čas moramo uzimati male doze brzog inzulina. Nije li baš to činio naš tenisač? Pogledajte video i vidjet ćete da je u milisekundi, praktički napamet odvrtio otprilike jednu jedinicu inzulina i injektirao.

Prisjetimo se da osobe na inzulinskim pumpama također uopće ne koriste dugodjelujući inzulin i na sličan način se ponašaju kao i Alexander Zverev. Točnije, njihova inzulinska pumpa stalno isporučuje malene doze brzog inzulina. Jedna od najboljih dijabetologinja u Hrvatskoj je izjavila da bi kod takvog individualnog sporta za Alexandera bila idealna pumpa bez katetera kao što je OmniPod. Pa ako uskoro vidite Zvereva s OmniPod-om, nemojte se iznenaditi 🙂

Što bi još moglo uzrokovati potrebu za čestim injekcijama?

Da bi izgurao ogromne tjelesne napore bez hipoglikemije, vrlo vjerojatno mora pojesti dodatne količine ugljikohidrata prije meča. Ne treba zaboraviti da i stres ruku pod ruku s uzbuđenjem najčešće djeluju na rast razine šećera u krvi.

Kristina Tomić – taekwondo reprezentativka

„Moguće je da je cijelo vrijeme ustvari samo snižavao šećer. Slično je na treninzima, kada trening toliko dugo traje, onda je riječ o tzv. „fazi izdržljivosti“, i u tom slučaju šećer uvijek raste. Želio je šećer održavati na normalnoj razini, tako i ja radim, dajem si inzulin tijekom treninga.“

Kristina Tomić

Kristina Tomić

Nenad Šimunko – čuveni triatlonac – Iron Man

„Vjerujem da pokušava držati GUK između 9-13 tijekom meča. Adrenalin i glikogen iz jetre naprave darmar. On u takvom intenzitetu meča nema šanse koristiti masti, tu je puls uvijek visok i teško je u toj situaciji držati šećer niže. Vjerujem da daje korekcije po pola jedinice da ne ode u ketoacidozu, jer bi to sigurno značilo kraj meča.“

Nenad Šimunko

Nenad Šimunko

Zaključak

Možda nam jednog dana i sam Alexander Zverev nešto kaže o tome kako upravlja svojim šećerom za vrijeme sportskih aktivnosti. Vjerojatno postoji više načina i svatko zna što mu najviše odgovara.

Za kraj, preporuka da pročitate kratak i jednostavan članak „Porast i pad šećera tijekom tjelesne aktivnosti“ gdje su na vrlo jednostavan način pobrojane situacije kada šećer najčešće raste, a kada pada tijekom sporta 😊.

Sretno 😊

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije sport i dijabetes: