Kristina Blaslov

Moje druženje s Medtrum TouchCare® CGM-om

09/03/2021

Pomno čitajući tekstove o čak 29 nadolazećih senzora koji su tražili  odobrenje za globalnu prodaju (čudi me da nismo izumili svoj?!), pomislih: „Hajde malo u praksu pa da znaš što ćeš govoriti ljudima oko sebe, u svojoj ordinaciji…“

Kristina Blaslov

Literaturno, Medtrum je visoko kotirao („žargonski“ ga uspoređuju s Dexomom). Htjela sam isprobati to „čudo“. Naravno da valja očekivati kako će mi korisnici sigurno s vremena na vrijeme pomoći oko aplikacije senzora, podešavanja alarma odnosno, a to je meni  najzanimljivije, u određivanju osobne mjere brzog rasta ili pada glikemije... Jedini način da za sve to (a uvijek se nađe i više) od stida ne budim urednika ovog portala, jest da nabavim, nalijepim, isprobam, ali i testiram nadolazeći TouchCare® CGM.


Slika 1. TouchCare® CGM

Uz upute, aplikacija senzora i transmitera zapravo je „pis of kejk“, naravno, pod uvjetom da se prilikom pokušaja da aplikaciju EasySense povežete s transmiterom ujedno i skenirali (ili upisali) ispravan kôd transmitera. Što je apsolutno logično ako čitate proizvođačeve upute…

Ja sam uništila pet senzora.

Komedija (i tragedija, ipak je u pitanju bilo pet senzora) jest što mi je pacijentica koju sam osobno educirala sugerirala da upišem kôd transmitera. I tako, kad upišete kod transmitera koji upotrebljavate, ubrzo slijedi „zagrijavanje“, odmah zatim i kalibracija, a nakon kalibracije kreće mjerenje u razmacima od svake dvije minute!


Slika 2. Aplikacija EasySense

Aplikacija EasySense ima mnogo toga već na prvom ekranu: puni 24-satni graf, vrijeme posljednje kalibracije i aktualnu glikemiju s prikazom točnog očitanja. Na drugom su ekranu pak statistike koje su, po mojem mišljenju, podijeljene na dio koji je user friendly  i dio koji sadrži... hm... možda  previše statistike za korisnika (slika 2). No bitno je da se nije nužno služiti onim što vam ne treba.

Ljepilo je, blago rečeno vodootporno; umalo je izazvalo alopeciju (hahaha, op. autora) kod skidanja i zamjene senzora. A sad ozbiljno: senzor se lako prima, vodootporan je pa čak i stabilan na pritisak, a pod time podrazumijevam situaciju kada se trudim trbuh ugurati u traperice - što je velika sila 😊.

Sve vrijeme upotrebe u trajanju od oko 22 dana nisam ga osjećala: pitala sam se je li taj senzor uopće povezan s ičim. Kako bi utvrdila točnost, glikemije sam pratila i sa glukometrom Bionime (GM550). Jedan dan napravila sam poluprofil - natašte, poslije doručka, prije ručka, poslije ručka te poslije večere, a to je izgledalo ovako:

Tablica 1. TouchCare® vs glukometar

TouchCare® Glukometar RAZLIKA
4,3 mmol/l *kalibracija 5,2 mmol/l 0,9 mmol/l
5,9 mmol/l 6,3 mmol/l 0,4 mmol/l
4,1 mmol/l 4,4 mmol/l 0,3 mmol/l
5,7 mmol/l 7,1 mmol/l 1,4 mmol/l
4,9 mmol/l 4,3 mmol/l 0,6 mmol/l
  • Profil istog dana vidljiv je na slici 2.

Vrijednosti očitanja uvjerljivo su pratile glukometar, uz jednu iznimku, a možda i dobru napomenu za korisnike: za jako hladnih dana kada nastupi vazokonstrikcija krvnih žila, a inače ste skloni nižim glikemijama (kao ja) CGM se zna zbuniti i „alarmirati“ lažnu hipoglikemiju. Nije velika zamjerka jer vazokonstrikcija sigurno produžava time lag svakog CGM-a.

Izračunani MARD CGM-a u usporedbi s kapilarnom krvlju kod mene je iznosio oko 8 %.

Medtrum TouchCare® u biti je već bio prošao moj „test“, no ostao je još jedan korak… Iako sam bila vrlo svjesna da nisam reprezentativni uzorak, uistinu bi bilo šteta da nisam pokušala suočiti glukometar s kapilarnom krvlju, Medtrum i međustaničnu tekućinu te vensku krv u validiranom laboratoriju, Mjerila sam natašte te dva sata nakon obroka, a rezultati su me doista zapanjili.

Tablica 2.

  TouchCare® Kapilarna krv Venska krv
Natašte 4,7 mmol/l 5,6 mmol/l 5,1 mmol/l
2 sata iza obroka 6,4 mmol/l 7,8 mmol/l 6,8 mmol/l

 

Iako potpuno svjesna svih ograničenja senzora Medtrum TouchCare®, kao uostalom i svakog CGM-a, smatram da zaslužuje pozitivne žargonske usporedbe i visoke ocjene. Ipak, moram naglasiti kako me dosadašnje znanje uči da se dobri, točni i pouzdani rezultati mogu očekivati kod svakog ponajprije tehnološki kvalitetnog uređaja, ali i kod osobe stabilnih glikemija. Uostalom, ne težimo li CGM sustavima zato da bismo smanjili fluktuacije glikemije kod naših pacijenata?

O anegdotama s Medtrum EasyFollow (aplikacija za roditelje) čitajte uskoro 😊

Kristina Blaslov
dr.sc. Znanstveni suradnik Sveučilista u Zagrebu od 2018 - danas zaposlena na KBC Sestre Milosrdnice 2015 - 2018 zaposlena na Sveučilišnoj Klinici Vuk Vrhovec

Još iz kategorije CGMS/FGMS: