Davor Skeledžija

Karlo ima dijabetes tip 1, koronavirus i dobro je!

17/07/2020

Mjesto radnje je Slavonski Brod, a glavni junak je Karlo koji je na svoj 18. rođendan saznao jako važnu vijest. Saznao je da su on i njegov tata pozitivni na Covid-19.

Vratimo se malo unazad
Karlo ima dijabetes 6 godina, on i njegova obitelj žive s dijabetesom tako da ništa nije zabranjeno, sva se hrana smije jesti, ali nema pretjerivanja i sva se mora pažljivo pokriti inzulinom. Najvažniji su istina, znanje i briga o dijabetesu. Očekivano, obitelj s tako zdravim pristupom ne skriva dijabetes, ne misle da je to propast svijeta i sramota. Upravo suprotno.

Dobili smo COVID-19, riješit ćemo i njega
Virus je Karla i njegova tatu dohvatio na jednom događanju 27. lipnja 2020., na kojem bi možda bilo bolje da nisu bili, ali jesu i sada će odraditi ono što je potrebno. Povukli su se u samoizolaciju na obližnje jezero, a ako pronađete Karlov profil na Facebooku, primijetiti ćete da mu to možda i nije tako teško palo. Naime, Karlo je strastven i vrhunski ribič. Ulova s kojim se fotografirao se ne bi posramili ni stariji ribiči.

Što se COVIDA-19 tiče, nema tu bolnice i ružnih stvari kojima nas mediji obasipaju. Karlo i njegov otac zajedno provode vrijeme u prirodi radeći ono što vole, a mama Mirna, sestra Anja, braća Adam i Jakov uvijek su dostupni na mobitelu 😉 .

A gdje je tu dijabetes?! Kakvi su šećeri??
Šećeri su kao i prije kovida 😊 😊 Karlo je dobro reguliran i educiran mladić koji svoj dijabetes drži pod kontrolom sa COVIDOM-19 ili bez njega. Naravno da graf na Libreu ponekad pobjegne i naravno da nije sve savršeno jer govorimo o stvarnom životu.

Libre grafovi i dobra regulacija

Grafovi koji pokazuju dobru regulaciju u vrijeme kovida (fotografije fizičkog Libre čitača)

Je li COVID-19 utjecao na Karlovu potrebu za inzulinom?
Stručnjaci bi rekli – je li se povećala Karlova rezistencija na inzulin? To je mene posebno zanimalo: ako me korona dohvati – hoću li se morati trpati inzulinom i bojati se svega što takvo trpanje donosi. Odgovor je NE, barem u Karlovom slučaju. Njegove inzulinske potrebe uz COVID-19 su gotovo identične razdoblju prije: zaraze Levemir 20 jedinica ujutro i navečer, te Novorapid prije svakog obroka, ovisno o obroku 😊

Rano jutarnja hipoglikemija sa uobičajenim bazalima što upućuje na to da rezistencije na inzulin zbog sveprisutnog virusa - nema.

Ranojutarnja hipoglikemija sa uobičajenim bazalima što upućuje na to da rezistencije na inzulin zbog sveprisutnog virusa - nema.

Karlovi simptomi COVIDA-19
Ne, Karlo ih nema. Zato ih je službeni poziv infektologa jako iznenadio. Tata i sin imaju covid, a mama, sestra i dva mlađa brata nemaju. Karlo nije izgubio osjet mirisa, nema problema s disanjem niti kod njega postoji išta dramatično o čemu znamo čitati u posljednje vrijeme. Da upotrijebim majčinu poruku: „Za sada je tako, neka tako i ostane!“.  S obzirom na to da je virus pokupio još 27.6., a danas je 18.7., nemamo razloga sumnjati da će tako i ostati.

Što kažu stručnjaci? Komentar dr. Nevene Krnić – v.d. pročelnice Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb


Ova vrhunska stručnjakinja s Rebra preporučuje Karlu i ostalima koji se nađu u sličnoj situaciji:

  1. Često kontrolirajte šećer i oprez s inzulinom;
  2. Ako nećete moći dovoljno jesti i ne stignete smanjiti bazale, pijte zaslađeni čaj;
  3. Ako bude visoke temperature, lako je dehidrirati – isto piti puno čaja i drugih zdravih tekućina jer šećeri lako skoče;
  4. Ako bude problema s probavom i povraćanjem – pazite da ne padnete u hipo i smanjite doze inzulina;

Službeni podaci pokazuju da su ozbiljni problemi s COVIDOM-19 vezani uz stariju populaciju s tipom 1, dakle, sasvim je realno očekivati najbolji mogući ishod ove priče. Ne treba zaboraviti da je sveukupna smrtnost uzrokovana COVIDOM-19 kod osoba s dijabetesom i bez njega – vrlo niska.  (JDRF, Partha Car). Naravno, to ne znači da sada svi možemo "mozak na pašu", treba se paziti.

Kad smo kod stručnjaka, oni su nedavno održali kongres pod nazivom 86. Dani dijabetologa (izvještaj ovdje) gdje se najviše razgovaralo o koronavirusu i dijabetesu. Planiramo i Data4Diabetes MeetUp gdje će biti riječi o telemedicini i dijabetesu i iz perspektive ove pandemije.


Zaključak
Ne treba posebno napominjati da cijela dijabetička zajednica stoji uz Karla i njegovu obitelj. Da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo, ako pomoć bude potrebna. Ova životna epizoda će jedino majci ostati kao ružno sjećanje na 18. rođendan njezinog djeteta, jedini koji su proveli odvojeno.

Karlu želimo dobre šećere, fantastičan ulov na jezeru i sve što si sam poželi.

Sretno nam bilo.

p.s. Dragi Abbotte, Karlo na jezeru ima pristup internetu putem mobitela i tableta. Budući da u Hrvatskoj još nema LibreLink mobitel aplikacije, liječnicima i majci pristup njegovim podacima nepotrebno je kompliciran. Stoga apeliramo na vas da službenu LibreLink mobitel aplikaciju pustite u Hrvatsku. Unaprijed hvala na razumijevanju.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Djeca: