Srbija, HR, Slo i BiH te monopol inzulinskim pumpama

Srbija je zauzela prvo mjesto u naslovu zato što je friška afera inspiracija ovom članku, ali pozabavit ćemo se pomalo svim spomenutim zemljama.

Za početak, pogledajmo definiciju monopola na Wikipediji:

Monopol se u ekonomiji definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak gospodarske konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

Drugim riječima, monopol može biti sasvim legalan. Monopol može biti legitimna želja svake firme koja ima proizvod u koji vjeruje i s kojim želi ostvarivati profit svojim vlasnicima, isplaćivati plaće svojim zaposlenicima, itd. Naravno, to ne znači da je monopol nužno dobar i za „potrošače“ iz čijih džepova na kraju dana odlazi novac.

Najvažniji problem s eventualnim postojanjem monopola zapravo je u načinu na koji je ostvaren. Je li monopol prisutan zato što ne postoji zainteresirana konkurencija pa ni kvalitetni konkurentski proizvodi ili su u pitanju neke manje legalne aktivnosti?

Republika Slovenija

Riječ je o svakako najnaprednijoj zemlji bivše Jugoslavije i spomenuti monopol i Sloveniju u istoj rečenici čini se malouno. Ili možda ne?

Poznato je da su tamo već dugi niz godina prisutne inzulinske pumpe Roche i Medtronic, neko vrijeme je postojala i Dana, ali se ona povukla. Dakle, monopola prema gornjoj definiciji nema.

Ali, možda ne znate da u ovom trenutku Medtronic 780G inzulinska pumpa s Guardian 4 senzorom galopirajući zauzima sve veći udio na slovenskom tršištu? Drugim riječima, ako se striktno držimo gornje definicije, Slovenija lagano klizi u monopol koji će držati tvrtka Medtronic. Činjenica je da na slovensko tržište planira doći Medtrum sa svojom Nano pumpom koja je gotovo ista kao 780G, samo bez katetera, a možda jednom i OmniPod. No, ako se to ne dogodi, Medtronic bi mogao ostati jedini.

Republika Hrvatska

Znamo da je Medtronic ovdje oduvijek i da je dugi niz godina imao monopol; uostalom riječ je o prvoj pumpi u RH, pa to nije veliko iznenađenje. Konkurentnu pumpu je prvo pokušala dovesti tvrtka Stradivari s Dana pumpom, ali bez uspjeha. Netko je pustio glasinu da je južnokorejska pumpa Dana smeće i to je bio početak kraja. Osobno sam preko godinu dana koristio Dana pumpu i znam da je zlonamjerna glasina laž.

No, još je jedna otegotna okolnost za Dana pumpu bila splitska tvrtka Stradivari koja ju je pokušala dovesti jer je bila percipirana kao snažna, ali lokalna dalmatinska sila; dakle nedovoljno kompetentna za kvalitetnu prisutnost na području cijele Hrvatske.

Drugi pokušaj rušenja monopola u Hrvatskoj je uspio. Pojavila se tvrtka Salvus s Ypsomed inzulinskom pumpom, a pomoglo je i to što organizaciju tendera za pumpe više nije radio HZZO, već KBC Zagreb. Liječnici sa KBC Zagreb, zajedno sa svojom službom nabave na mala su vrata pripustili još jednu pumpu u Hrvatskoj. Zagrebačko dijabetičko društvo također se uguralo u proces nabave i smatramo da smo dali lijep doprinos cijeloj ovoj priči. Podržali smo dolazak konkurencije, ali smo istovremeno puno učinili da dio pacijenata dobije pristup i najmodernijoj Medtronic 780G inzulinskoj pumpi.

Hrvatsku priču ćemo završiti s krunom svega – dolaskom inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala – što je najbolji put u borbi protiv korupcije i većem pravu pacijenata na izbor. Odmah smo dobili još i OmniPod, a očekujemo još najmanje jednog pridošlicu – Medtrum Nano. Naravno da situacija s pumpama u Hrvatskoj i dalje nije savršena,  svatko tko je zadovoljio preduvjete i dospio na stol HZZO-ova Povjerenstva za pumpe – dobio je pumpu.

Bosna i Hercegovina

U ovom je trenutku monopol s inzulinskim pumpama najizraženiji baš u Bosni i Hercegovini. Dakle, trenutno pacijenti još uvijek imaju isključivo Medtronic pumpe i logična je posljedica da su cijene pumpi i potrošnog materijala iznimno visoke. Pa tako portal Oslobođenje piše da su u Bosni cijene ove opreme dvostruko više nego u Hrvatskoj.

Bosna i Hercegovina je siromašna i vrlo komplicirana zemlja te je ozbiljan nastup na području razjedinjene zemlje iznimno težak, često i nemoguć. Zanimljivo je pak da kantonalni zavodi za zdravstvena osiguranja svoje fiskalne godine redovno završavaju sa suficitima što bi mogao biti jedan od argumenata proizvođačima da dođu u BiH, a i pacijentima da uspješno lobiraju za ovu tehnologiju.

Republika Srbija

Izravan povod i inspiracija ovom tekstu nova je afera s nabavkom inzulinskih pumpi u režiji srpskog zdravstvenog osiguranja RFZO-a.

Prema pisanju portala Nova.RS, glavni razlog obustave nabavke leži u specifikaciji u kojoj se traži da se pumpa spaja isključivo na Medtronic Carelink sustav.  (To je skoro kao da Ministartstvo zdravstva raspiše natječaj za kupovinu auta, a u natječaju stave da auto mora imati Mercedesov logo).

No, s obzirom na to da u Srbiji, barem formalno, postoje četiri registrirane pumpe, od kojih je još jedna sudjelovala na istom tenderu (Medtrum) – ispostavilo se da postoje osnove da se nabavka obustavi. To nije jedini formalni razlog obustave nabavke, ali je vjerojatno ključan.

Napomenimo da je ovom pokušaju demonopolizacije doprinio i dio pacijenata iz Republike Srbije koji za “svoj novac” također žele vidjeti tržišnu utakmicu u svojoj zemlji. Umjesto toga nameću im se tenderi koji biraju “samo jednog pobjednika”, a zbog čega su previše podložni korupciji. 

Zaključak

Da bi neka pumpa ili senzor došli na tržište neke zemlje, a time i ukinuo monopol druge, nije dovoljna zainteresiranost njihovog zdravstvenog sustava i/ili pacijenata. Potrebno je i da proizvođač osigura dovoljno proizvodnih kapaciteta, prisutnost na tom tržištu ili kvalitetnog distributera. Naravno, bogatstvo tržišta i niski stupanj korupcije također će imati velikog utjecaja na donošenje pozitivne odluke.

Ova naša regija, uključujući Crnu Goru i Makedoniju očigledno jest u procesu demonopolozacije, ali ne mislim da će Medtronic naročito patiti.

Osim što će biti više tvrtki koje će se boriti za popularizaciju inzulinske pumpe, ova velika globalna tvrtka radi nešto strateški vrlo dobro. Ne samo da već imaju odličan proizvod Medtronic 780G; već su kupili tehnologiju za razvoj inzulinske pumpe bez katetera od jedne američke tvrtke i još su u pregovorima za kompletnu kupnju izraelskog startupa koji se bavi isključivo takvim pumpama. Širenje ponude na patch pumpe donijet će dobro i korporaciji i pacijentima.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: