Davor Skeledžija

Srbija, HR, Slo i BiH te monopol inzulinskim pumpama

02/04/2023

Srbija je zauzela prvo mjesto u naslovu zato što je tamnošnja afera sa tenderom  inspiracija ovom članku.

Za početak, pogledajmo definiciju monopola na Wikipediji:

Monopol se u ekonomiji definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak gospodarske konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

Drugim riječima, monopol može biti sasvim legalan. Monopol može biti legitimna želja neke firme koja ima proizvod u koji vjeruje i kojim želi ostvarivati profit svojim vlasnicima, isplaćivati plaće svojim zaposlenicima, itd. Naravno, to ne znači da je monopol nužno dobar i za potrošače.

Najvažniji problem s eventualnim postojanjem monopola zapravo je u načinu na koji je ostvaren. Je li monopol prisutan zato što ne postoji zainteresirana konkurencija pa ni kvalitetni konkurentski proizvodi ili su u pitanju neke manje legalne aktivnosti?

Republika Slovenija

Riječ je o svakako najnaprednijoj zemlji bivše Jugoslavije i spominjanje monopola i Slovenije u istoj rečenici čini se promašenim. Ili možda ne?

Poznato je da su tamo već dugi niz godina prisutne inzulinske pumpe Roche i Medtronic, neko je vrijeme postojala i Dana, ali se ona povukla. Dakle, monopola prema gornjoj definiciji nema.

Ali, možda ne znate da u ovom trenutku Medtronic 780G inzulinska pumpa s Guardian 4 senzorom galopirajući zauzima sve veći udio na slovenskom tršištu? Drugim riječima, ako se striktno držimo gornje definicije, Slovenija lagano klizi u monopol koji će biti u rukama tvrtke Medtronic. Činjenica je da na slovensko tržište planira doći Medtrum sa svojom Nano pumpom koja je gotovo ista kao 780G, ali bez katetera. No, ako se to ne dogodi, Medtronic bi mogao ostati jedini.

Republika Hrvatska

Medtronic je ovdje oduvijek i dugi niz godina je imao monopol; uostalom riječ je o prvoj pumpi u RH, pa to nije veliko iznenađenje. Konkurentnu pumpu je prvo pokušala dovesti tvrtka Stradivari i to Dana pumpu tvrtke Sooil, ali bez uspjeha. Netko je pustio glasinu da je južnokorejska pumpa Dana smeće, vodeći dijabetolozi su u to povjerovali i to je bio početak kraja. Osobno sam preko godinu dana koristio Dana pumpu i znam koliko je tvrdnja da Dana ne valja - klasična neistina.

No, još je jedna otegotna okolnost za Dana pumpu bila splitska tvrtka Stradivari koja ju je pokušala dovesti jer je bila percipirana kao snažna, ali lokalna dalmatinska sila; dakle nedovoljno kompetentna za kvalitetnu prisutnost na području cijele Hrvatske.

Drugi je pokušaj rušenja monopola u Hrvatskoj uspio. Pojavila se tvrtka Salvus s Ypsomed inzulinskom pumpom, a pomoglo je i to što organizaciju tendera za pumpe više nije radio HZZO, već KBC Zagreb. Liječnici sa KBC Zagreb, zajedno sa svojom službom nabave na mala su vrata pripustili i Ypsomed pumpu u Hrvatsku. Zagrebačko dijabetičko društvo također se uguralo u proces nabave i smatramo da smo dali lijep doprinos ovoj priči. Podržali smo dolazak konkurencije, ali smo istovremeno puno učinili da dio pacijenata dobije pristup i najmodernijoj Medtronic 780G inzulinskoj pumpi.

Hrvatsku priču ćemo završiti s krunom svega – dolaskom inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala - što je najbolji put u borbi protiv korupcije i većem pravu pacijenata na izbor. Odmah smo dobili još i OmniPod, a očekujemo još najmanje jednog pridošlicu – Medtrum Nano. Naravno da situacija s pumpama u Hrvatskoj i dalje nije savršena, no  svatko tko je zadovoljio preduvjete i dospio na stol HZZO-ova Povjerenstva za pumpe je dobio pumpu.

Bosna i Hercegovina

U ovom je trenutku monopol s inzulinskim pumpama najizraženiji baš u Bosni i Hercegovini. Dakle, trenutno pacijenti još uvijek imaju isključivo Medtronic pumpe i logična je posljedica da su cijene pumpi i potrošnog materijala iznimno visoke. Pa tako Portal Oslobođenje piše da su u Bosni cijene ove opreme dvostruko više nego u Hrvatskoj.

Bosna i Hercegovina je siromašna i vrlo komplicirana zemlja te je ozbiljan nastup na području razjedinjene zemlje iznimno težak, često i nemoguć. Zanimljivo je pak da kantonalni zavodi za zdravstvena osiguranja svoje fiskalne godine redovno završavaju sa suficitima što bi mogao biti jedan od argumenata i drugim proizvođačima da dođu u BiH, a i pacijentima da uspješno lobiraju za ovu tehnologiju.

Republika Srbija

Izravan povod i inspiracija ovom tekstu je afera s nabavkom inzulinskih pumpi u režiji srpskog zdravstvenog osiguranja RFZO-a.

Prema pisanju portala Nova.RS, glavni razlog obustave nabavke leži u specifikaciji u kojoj se traži da se pumpa spaja isključivo na Medtronic Carelink sustav.  (To je otprilike kao da Ministartstvo uprave raspiše natječaj za kupovinu auta, a u natječaju stave da auto mora imati Mercedesov logo).

No, s obzirom na to da u Srbiji, barem formalno, postoje četiri registrirane pumpe, od kojih je još jedna sudjelovala na istom tenderu (Medtrum) – ispostavilo se da postoje osnove da se nabavka obustavi. To nije jedini formalni razlog obustave nabavke, ali je vjerojatno ključan.

Napomenimo da je ovom pokušaju demonopolizacije doprinio i dio pacijenata iz Republike Srbije koji za svoj novac također žele vidjeti tržišnu utakmicu u svojoj zemlji. Umjesto toga nameću im se tenderi koji biraju "samo jednog pobjednika", a zbog čega su previše podložni korupciji. 

O tome kako tenderi za dijabetičke proizvode zatiru konkurentnost, a potiću nekvalitetu u prošlom članku:

Dijabetes i tenderi: izvor nezadovoljstva i korupcije u BiH

Zaključak

Da bi neka pumpa ili senzor došli na tržište neke zemlje, a time i ukinuli monopol druge, nije dovoljna zainteresiranost njihovog zdravstvenog sustava i/ili pacijenata. Potrebno je i da proizvođač osigura dovoljno proizvodnih kapaciteta, vlastitu prisutnost na tom tržištu ili kvalitetnog distributera. Naravno, bogatstvo tržišta i niski stupanj korupcije također će imati velikog utjecaja na donošenje pozitivne odluke.

Ova naša regija, uključujući Crnu Goru i Makedoniju očigledno jest u procesu demonopolozacije.

Što se Medtronica tiće, neće oni naročito patiti. Osim što će biti više tvrtki koje će se boriti za popularizaciju inzulinske pumpe pa tako i veći broj korisnika, ova velika globalna tvrtka vuče strateški dobre poteze. Ne samo da već imaju odličan proizvod Medtronic 780G; već su kupili tehnologiju za razvoj inzulinske pumpe bez katetera od jedne američke tvrtke. Uz to su još u pregovorima za kompletnu kupnju izraelskog startupa koji se bavi isključivo pumpama bez katetera. Širenje ponude na patch pumpe donijet će dobro i korporaciji i pacijentima. Istovremeno, dolazak konkurencije će ih potaknuti da budu još konkurentniji.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: