Davor Skeledžija

Posljednji nacionalni tender za inzulinske pumpe?

02/03/2021

S veseljem javljamo da su krenule pripreme za ovogodišnji nacionalni tender za inzulinske pumpe. Kao i prošlih godina, HZZO će dati 1,5 milijuna kuna, a posao će odraditi KBC Zagreb (Rebro), točnije, njihova služba nabave uz pomoć stručnog tima dijabetologa, najvjerojatnije onih koji su sudjelovali i prošle godine. Za tim Rebro će najvjerojatnije nastupiti Darko Kaštelan i Nevena Krnić, a za tim Vuk(ova) Dario Rahelić i Mladen Grgurević.

Još jedan tender s poznatim rezultatom?
Nikako

Ako pažljivo pratite portal naInzulinu.com, već i sami možete pretpostaviti koje će se tvrtke i pumpe najvjerojatnije ove godine pokušati izboriti za dio kolača od 1,5 milijuna kuna. Sve su to informacije koje će vas vjerojatno oduševiti, osim činjenice da je ponovno riječ o potpuno istom iznosu kao i prošlih godina. Ako dodamo da postoji sve više starih pumpera čije su pumpe izvan garancije i čije obnavljanje uopće nije riješeno – vjerojatno svjedočimo kršenju nekih zakona i/ili pravilnika.

Vratimo se na pozitivu
U početku je bio samo Medtronic, onda se pojavio Salvus s Ypsomedom i kako to bude – cijene osnovnih pumpi su značajno pale. Ove godine bi se u žrvnju javnog natječaja mogla pojaviti cijela paleta inzulinskih pumpi! Naravno, sve pod uvjetom da stručni tim prilagodi uvjete tendera kako bi svi dobili svoju priliku za natjecanje. Neslužbena je informacija da je gore spomenuta ekipa liječnika prilično otvorena u tom smjeru.

Inzulinske pumpe koje bi se ove godine mogle natjecati na tenderu HZZO-a su Medtronic Veo, 640G i 780G, Ypsomed, Medtrum A7+ i OmniPod Dash!

Krenimo redom:

Medtronic Veo, 640G i 780G
Veo će se u kategoriji najpovoljnijih inzulinskih pumpi s kateterom vjerojatno ponovno potući s Ypsomedom i možda osvojiti dio kolača.  No, jako je zanimljivo vidjeti kako će izgledati gornji razred – inzulinske pumpe s kateterom, ali i potpomognutih senzorom. S obzirom na to da je u vrlo jasno najavljen dolazak vrhunske 780G pumpe (koja pegla visoke i niske šećere) u Hrvatsku, nadajmo se da će ih se barem nekoliko uspješno probiti na tenderu. No, početna cijena od oko 30 000 kn bi se mogla pokazati kao velika prepreka, posebno sada kada je igrača na tržištu više nego ikad. Sjajno je što su kompatibilni senzori uz koje 780G pegla visoke i niske šećere već prisutni na listi HZZO-a. Da, potrebna je kalibracija krvlju minimalno 2 puta dnevno, ali i to bi sa sljedećom generacijom senzora kompatibilnih s ovom pumpom trebalo postati stvar prošlosti.

Ypsomed – tvrtka Salvus
Priče o ovoj pumpi potražite na poveznici https://www.nainzulinu.com/tag/ypsomed/ . Problem je u tome što pumpa ima mali rezervoar i za sada nema povezane senzore. No, odlično je što je pumpa vrlo mala, rezervoari su stakleni pa se mogu pripremiti puno ranije i držati u hladnjaku te potom vrlo brzo i jednostavno mijenjati. Dobro je to što će svaki čas doći nova verzija aplikacije za mobitel na koju će biti moguće povezati Dexcom CGM. Prvo ćete na mobitelu na jednom mjestu moći samo pregledavati podatke s pumpe i CGM-a, a za godinu ili dvije će aplikacija doslovce upravljati pumpom uz pomoć podataka sa CGM-a (engl. Hybrid Closed loop).

Medtrum A7+ - Bauerfeind
Ova pumpa bez katetera, koja uz kompatibilne senzore trenutno pegla niske šećere, već je prošle godine osvojila pozitivno mišljenje ključnih liječnika. No, zbog birokratskih razloga A7+ prošle godine nije upao na tender. Dakle, realno je očekivati da bi ovogodišnji ishod mogao biti drugačiji. Sjajno je to što će kompatibilni senzori biti vrlo brzo dostupni preko HZZO-a, a iste senzore s transmiterom moći ćete koristiti i bez pumpe pomoću mobitela (engl. stand-alone cgm). Ovi senzori zahtijevaju kalibraciju krvlju jednom dnevno, a Medtrum je najavio da će uskoro ona biti ukinuta! Dobro ste pročitali, jedna nadogradnja aplikacije i oni koji ne žele – više neće trebati kalibrirati Medtrum krvlju. Detaljan osvrt na A7+ sustav pročitajte u članku Prva inzulinska pumpa bez katetera u Hrvatskoj, a cijelu seriju informativnih tekstova ovdje.

OmniPod Dash – Medilab One
Ako je suditi po popularnosti nedavne objave da je u Hrvatskoj započela prodaja OmniPod pumpi bez katetera, vjerojatno nema osobe s dijabetesom tip 1 u RH koja to ne zna 😊. S obzirom na to da je Medilab s ovom pričom krenuo vrlo ozbiljno, dakle, odradio edukaciju ključnih liječnika po cijeloj Hrvatskoj te da je pumpu moguće kupiti – više je nego jasno da će vrlo ozbiljno pristupiti ovom natječaju. Štoviše, iz neslužbenih izvora je moguće doznati da vrlo ozbiljno rade i na stavljanju ove opreme na klasičnu listu pomagala 😊. Negativna strana ove pumpe je to što još uvijek nema nikakve veze sa senzorima, a pozitivno je to što će sljedeća generacija OmniPod 5 ispraviti taj nedostatak (trebala biti uskoro predstavljena). Osim toga, OmniPod bi trebao komunicirati s Dexcom i  Libre senzorima.

Zaključak
Nakon što HZZO potvrdi iznos od 1,5 milijuna kuna za inzulinske pumpe, loptica se prebacuje na službu nabave KBC-a Zagreb (Rebro), koja mora održati konzultacije sa zainteresiranim igračima te potom uz pomoć spomenutih dijabetologa raspisati natječaj.

Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će 1,5 milijuna kuna biti raspoređeno i sigurno će biti nezadovoljnih. Budući da je zapravo riječ o prilično malom iznosu, dobar dio vas koji ste na listama čekanja za inzulinsku pumpu – će tamo i ostati.

Dobra vijest je da u HZZO-u postoje određene struje koje su zainteresirane da se ovaj problem konačno sustavno riješi. Osim toga, na tržištu je sve više igrača s istim ciljem, a najmanje dvije firme su pokrenule formalnu proceduru uvrštenja inzulinskih pumpi na listu pomagala! O pacijentima da i ne govorimo budući da je sve veći broj onih kojima je garancija na pumpu istekla. Kad takva pumpa crkne, dobra molitva im je gotovo jedina opcija da nastave s službenom terapijom preporučenom od strane dijabetologa...

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: