Davor Skeledžija

EASD konferencija: Novosti o inzulinskoj pumpi Ypsomed

29/10/2020

Vjerojatno znate da su za sada u Hrvatskoj prisutna samo dva proizvođača inzulinskih pumpi: Medtronic i Ypsomed. Još očekujemo OmniPOD Dash i Medtrum A7+.

Tvrtka Salvus je na posljednja dva godišnja nacionalna tendera HZZO-a prodala po 30 Yposmed pumpi, a i po malim bolničkim tenderima također pumpaju određene količine. Stoga je važno da pratimo što se događa s prvim Medtronicovim konkurentom, jer će se ove novosti vrlo brzo dogoditi i u Hrvatskoj.

Faza 1. – integracija Dexcoma i Ypsomeda BEZ umjetnog algoritma
Završetak 1. faze najavljen je za kraj 2020. ili za početak iduće godine - i to je super. Radi se o tome da će sadašnji i budući korisnici jednostavno i besplatno nadograditi svoju mylife aplikaciju za mobitel te će s njom, osim Ypsomed pumpe, moći povezati i Dexcom G6 senzore. Ono što je hladan tuš je činjenica da neće biti algoritma koji automatski povećava ili smanjuje isporuku inzulina ovisno o izmjerenom šećeru. Dakle imat ćete aplikaciju pomoću koje ćete na jednom mjestu vidjeti sve informacije s Ypsomed pumpe i Dexcom CGM-a. Nadalje, vrlo je važna činjenica da će tim podacima putem interneta moći pristupati roditelji ili liječnik.

Ako ste čitali prošli članak o novim Medtronic pumpama, ta Ypsomed funkcionalnost iz Faze 1. bit će gotovo identična novoj Medtronic inzulinskoj pumpi 720G. Vidjet ćemo koja će biti jeftinija, no ne zaboravimo da HZZO još ne financira Dexcom senzore, a Medtronicove – da.

Faza 2. – uključivanje umjetnog algoritma za peglanje šećera!
Taj tio je posebno interesantan, na #EASD2020 konferenciji najavili su da će ova funkcionalnost (mylife Loop) biti puštena sredinom 2022. godine. Senzor će mjeriti razinu glukoze, a pumpa će ovisno o rezultatima podešavati isporuku inzuilna. Da, nisu baš brzi, posebno ako uzmemo u obzir da ne razvijaju svoje senzore kao što to rade Medtronic i Medtrum, već koriste Dexcom G6 senzore. Spomenimo da će ovaj mylife Loop sustav koristiti TypeZero algoritam, isti onaj koji koristi Tandem ControIIQ pumpa koja je sve popularnija u Americi.

Dobro je to što će spomenuta mogućnost automatskog peglanja šećera (mylife Loop) biti implementirana u aplikaciju za mobitel. Dakle, jednog dana biste opet mogli besplatno nadograditi mylife mobitel aplikaciju i evo nove željene funkcionalnosti. 😉

Zaključak
Ako se ostvare najave iz ovog teksta, čak i u ovim rokovima – to će biti sjajno. Osobe s dijabetesom će imati opciju više na raspolaganju. 😊

Sretno nam bilo.

p.s. Našoj aktivistici i blogerici Tari Gamulin s Hvara su upravo postavili Ypsomed pumpu na Vuku Vrhovcu. Vrlo je zanimljivo da joj pumpu nije postavio dijabetolog Mladen Grgurević, nego Božena Bradarić. Izgleda da imamo još jednog specijalista za inzulinske pumpe. Očekujte izvještaj.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: