Davor Skeledžija

OmniPod u Hrvatskoj - cijene i detalji

05/02/2021

Prije 14 godina su mi prijatelji u SAD-u zalijepili OmniPOD, preračunali injekcije Levemira u bazale na pumpi i postao sam Poder na 3 dana. Tada sam odlučio da ću se strpiti nekoliko godina i da će moja prva pumpa u Hrvatskoj biti ona bez katetera.


Ništa se nije obistinilo. Nije prošlo "par godina“ već čak 14, a i moja prva pumpa nije bila OmniPod, već svima poznati Veo s kateterom.

Ogroman uspjeh tvrtke Medilab ONE – ekskluzivno zastupstvo za OmniPOD!
O tome kako su ih češljali i što su im sve radili prije nego su im dodijelili OmniPod zastupstvo za RH, neću duljiti. Mislim da je danas lakše nabaviti kovid cjepivo, nego što je Medilabu bilo izboriti zastupstvo za OmniPod. Ne zaboravite da je riječ o tvrtci koja u Hrvatskoj dugi niz godina zauzima naveći dio tržišta sa Ascensia trakicama za krv


Gdje su tu pacijenti?
U Hrvatskoj postoji mala, ali odvažna grupa OmniPod Eros korisnika. Oni nisu smjeli kupiti Omnipod niti su im Hrvatski liječnici smjeli pomagati u postavljanju, ali ih to ipak nije spriječilo. Koristili su ju vjerno kao što neki koriste iMac-ove.

Sada to više nije potrebno. Iako OmniPOD košta nemale novce, u Hrvatskoj ga je sada moguće kupiti u Medilabu te ostvariti garanciju i liječničku podršku.

Cijena – ipak veliki uspjeh
Logično je da će se svatko zapitati koliko to košta? Puno, zbog čega je u ovom trenutku ova tehnologija financijski dostupna malom broju Hrvata, ali tako to krene, prvo malo pa malo više pa se uključi osiguravatelj, itd.

Izvor njemačkih cijena: www.diashop.de

Izvor njemačkih cijena Omnipod-a: www.diashop.de

Ako pažljivo proučite gornju tablicu, vidjeti ćete da je osnovna cijena upravljačke jedinice bez PDV-a za 62kn jeftinija u Hrvatskoj. Da, to je ono što kupite jednom, pa imate garanciju 4 godine.

Kutija od 10 pod-ova, koja traje mjesec dana, je također jeftinija u Hrvatskoj i to za 48 kn.

Iako su cijene tako visoke, ogroman je uspjeh da su ipak nešto niže od njemačkih! Na žalost, riječ je o cijenama BEZ PDV-a i nije nimalo utješno što ćemo u Hrvatskoj morati dodati čak 25% PDV-a, dok Nijemci plaćaju samo 7%... No, s druge strane, utješno je to da će PDV i kod nas pasti na 5% kada/ako HZZO barem za neke kategorije osoba s dijabetesom ova pomagala uvrsti na listu. Štoviše, POD-ovi će tada biti jeftiniji nego u Njemačkoj koja je ipak puno veće tržište.

@BeanBetes

@BeanBetes

Besplatna upravljačka jedinica?
U sklopu iscrpljujućih i dugotrajnih pregovora Medilaba ONE i proizvođaća, dogovoreno je da će svi korisnici starog OmniPOD Erosa u Hrvatskoj besplatno dobiti novi OmniPod DASH! Riječ je o vrijednosti od 3.900kn s PDV-om.

Besplatna zamjena staro za novo: Eros za DASH 😊


Kada tome dodamo lokalnu kupovinu, garanciju u Hrvatskoj,  podršku liječnika i distributera  - moramo priznati da je određeni napredak ipak napravljen.

A gdje je tu HZZO?
Za sada nigdje... Pregovori su krenuli i nadamo da se će se uskoro nešto pozitivno dogoditi i na tom polju..

Za sada toliko i sretno nam bilo.

Sve tekstove o OmniPOD-u pročitajte na: https://www.nainzulinu.com/tag/OmniPOD/

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: