Sofija Turjak

Inzulinska pumpa Medtronic 780G - prvi osvrt iz Hrvatske!

26/01/2021

Iako Medtronic 780G još službeno nije moguće kupiti u Hrvatskoj, uspjela sam je nabaviti u Sloveniji od tvrtke Zaloker&Zaloker u Ljubljani. Sukladno najavi s ovog portala, u Hrvatskoj je očekujemo u prvoj polovici ove godine, zajedno s lokalnom podrškom, garancijom i slično.

Ako ste jako nestrpljivi, sa slovenskim Zalokerom možete kontaktirati e-poštom ili telefonom. Prije kupnje zahtijevaju da im od svojeg dijabetologa proslijedite određene informacije, kao što su aktivno vrijeme inzulina, dnevna bazalna doza, koliko jedna jedinica inzulina skida mmol-a šećera te koliko jedna jedinica inzulina pokriva grama ugljikohidrata.

Medtronic 780G ekosistem

Sama pumpa u Sloveniji košta 3965 eura, transmiter 550 eura, a kutija od pet senzora košta 205 eura. Važno je naglasiti da su senzori Guardian 3 kompatibilni s ovom pumpom, dostupni na HZZO-ovoj listi pomagala:

Novi senzori za pumpe na HZZO listi pomagala!

A sada na ono najvažnije: kako izgleda život sa 780G?
Nakon što se tijekom edukacije sve potrebno podesi na pumpi, prvi dan pumpa radi kao "obična pumpa", dakle, isporučuje standardnu bazalnu dozu, a korekcijske boluse kao i boluse za jelo dajete samostalno.

Aplikacija na mobitelu

Aplikacija na mobitelu

Na početku je još moguće odabrati opcije suspend on low ili suspend before low, ali ne i "peglanje" visokih šećera. Od ponoći prvog dana pumpa tijekom sljedećih 48 sati prikuplja podatke o vašim šećerima i dozama inzulina. Naravno, taj prvi dan poželjno je postaviti i senzor kako bi pumpa mogla prikupljati podatke o kretanju šećera i učiti o vama. Nakon što prođe prvi dan i dodatnih 48 sati moguće je pokrenuti automatski način rada.

Najveća prednost u odnosu na 640G i 670G su korekcijski bolusi koje pumpa sama daje!

Ne morate se brinuti da su bolusi previše „agresivni“ i da brzo ruše šećer jer to nije slučaj. Prilikom pokretanja automatskog načina rada poznatijega kao SmartGuard potrebno je odabrati jednu od tri razine glukoze u krvi kao ciljnu vrijednost tijekom dana (5,5 mmol/l, 6,1mmol/l ili 6,7 mmol/l).

Medtronic 780G

Medtronic 780G

Odabirom željene razine glukoze u krvi, pumpa dobiva informaciju o tome kako treba raditi, odnosno koja je ciljna vrijednost na koju treba paziti dok određuje i isporučuje bazale, kao i korekcijske boluse. Prvi put sam se susrela s korekcijskim bolusom koji je pumpa dala pri razini GUK-a od 7,2 mmol/l i tada je sama isporučila dodatnih 0,3 jedinice inzulina!

Bitno je naglasiti da, neovisno o tome koliko je šećer visok prilikom isporuke korekcijskih bolusa, pumpa pokušava postići vrijednost GUK-a od 6,7 mmol/l. Nakon što dođe do 6,7 ne daje više korekcijske boluse već eventualno povećava bazale. Nove vrijednosti GUK-a pokazuju se svakih 5 minuta na pumpi, dakle pumpa, nakon što da jedan korekcijski bolus, a GUK nastavi s rastom, dodaje još jedan korekcijski bolus, itd.

Pumpa korekcijske boluse ne daje dok postoji aktivni inzulin (IOB) za obrok koji se samostalno unosi, tako da, ako se dogodi situacija da u tijelu postoji još npr. 3 jedinice inzulina, a GUK počinje s ubrzanim rastom iznad 10,0 mmol/l, pumpa ne daje korekcijski bolus.

Korekcijski bolusi potpuno su autonomni i nije moguće na njih utjecati, što zapravo znači kako vam pumpa ne šalje nikakvu obavijest da daje bolus, nego za njih možete saznati samo ako pogledate na pumpu ili mobitel.

Tu dolazimo do nove velike prednosti 780G - mogućnosti spajanja s mobitelom pa tako na mobitelu možete vidjeti kako se glukoza kretala tijekom posljednja 24 sata, možete dobiti informaciju o postotku baterije na transmiteru i o tome kada je potrebno izvršiti sljedeću kalibraciju te pokazuje i informaciju o preostalom inzulinu u rezervoaru te o tome kako stojite s baterijom na pumpi. Uza sve navedene informacije, vidljiv je i podatak koliko vam dana senzor još vrijedi, a i roditelji mogu pratiti dijete na svom mobitelu.

Ono što nije moguće učiniti preko mobilne aplikacije jest dati bolus ili postaviti temp basal.

Postoji još mogućnost korištenja i pametnog sata, ali na njemu nažalost još nije moguće dobiti prikaz grafa o kretanju glukoze, no to bi uskoro trebalo biti popravljeno.

Medtronic 780G & SmartWacth

Medtronic 780G & SmartWacth

Obavijesti o rastu/padu GUK-a, o promjeni seta (ako u rezervoaru ima manje od 20 jedinica) te o vremenu kalibracije vidljive su na pametnom satu, mobitelu i samoj pumpi.

Kalibracija senzora – Ahilova peta
Kalibraciju senzora potrebno je obaviti dva puta dnevno, odnosno svakih 12 sati, što znači minimalno dva pikanja prsta. Iz Medtronica savjetuju da se senzor kalibrira tri puta dnevno, jednom ujutro odmah nakon što ustanete, potom prije ručka te navečer prije spavanja.

Kalibracija senzora 2x dnevno je najveći nedostatak 780G jer kao što znamo, na tržištu postoje senzori koje nije potrebno kalibrirati. No, kao što ste mogli ranije pročitati, Medtronic bi ove godine trebao isporučiti senzore bez kalibracije.

Roche Accu-Chek Guide – Aparatić za kalibraciju krvlju
Pumpu Medtronic 780G najlakše je kalibrirati s AccuChek Guide aparatićem tvrtke Roche. S njim nažalost više nije moguće dati bolus kao što je bilo moguće sa prijašnjim verzijama, ali je zato kalibracija vrlo jednostavna. Izmjerite šećer u krvi i aparatić će vrijednost bežično poslati u pumpu na kalibraciju.

Roche Accu-Chek Guide za kalibraciju 780G

Roche Accu-Chek Guide za kalibraciju 780G

Ovaj aparatić i trakice nažalost još nije moguće dobiti preko HZZO-a, ali ih je moguće nabaviti u tvrtci Mediligo.hr u Zagrebu, a uskoro i preko njihovog webshopa. Naravno, razinu glukoze u krvi možete izmjeriti na bilo kojem aparatiću i vrijednost ručno unijeti u pumpu.

Pumpa je također i vodootporna, što znači da pumpu nije potrebno skidati ako ste naprimjer na moru i volite se kupati. Službeno: pumpa se može koristiti u vodi najduže 24 sata te do maksimalne dubine od 3,6 metra.

Opaska urednika:
Trenutno se vode opaki pregovori da osobe koje su zainteresirane i mogu si priuštiti inzulinsku pumpu koja će sa transmiterom koštati oko 35.000kn - dobiju grupni popust kao "early adopteri" ili prvi kupci. Ukoliko ste načelno zainteresirani, popunite donji iznimno kratak obrazac i/ili pošaljite prijateljima informaciju. Popunjavanje obrasca vas ni na što ne obvezuje, ali molim da ga ne popunjavate ukoliko su vam toliki iznosi, kao i većini Hrvata - nedostižni..
Link na obrazac
: https://forms.gle/ScXcAAYxCdfgtuUn8

Sofija Turjak
Zaljubljenica u nove tehnologije i putovanja. S osmijehom na licu stoji na raspolaganju svima

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: