Medtronic službeno: Pumpa 780G dolazi u Hrvatsku!

Sve je počelo tako što se na Facebooku pojavila službena Medtronic stranica Medtronic Diabetes Europe Middle East Africa:

Da, naziv je stvarno dugačak, ali što je tu je. I mi pacijenti napali smo ih kojekakvim neugodnim i manje neugodnim pitanjima i komentarima.

A onda se pojavila Sasha koja je postavila savršeno pitanje:
Kada 780G pumpa dolazi u Hrvatsku?

Osoba koja stoji iza službene Facebook stranice na to je odgovorila:
Najbolju i najnoviju Medtronic 780G inzulinsku pumpu u Hrvatskoj očekujemo u prvoj polovici 2021. godine!

Ovako to izgleda u originalu na Fejsu:

Možda vam se čini trivijalno, ali u (pre)reguliranim kompanijama kao što je Medtronic ovakvo nešto ne izjavljuje se javno i u zezanciji nakon boce vina. Stoga, ako nas prethodno ne unište korona, ebola i novi potres, realno je očekivati dolazak 780G pumpe u prvoj polovici iduće godine (a onda i recenziju na portalu naInzulinu.com).

Nastup Medtronica na virtualnoj EASD2020 konferenciji
U prilog tvrdnji o dolasku 780G ide i nastup Medtronica na ovom uglednom događanju vezanom za dijabetes koje redovno pratimo. Naime, čak i da zanemarimo prastari Veo, osim 780G Medtronic ima još nekoliko pumpi koje su komotno mogli tamo reklamirati: 640G, 670G i 720G. Ipak, snažnu su poruku poslali odlukom da će na konferenciji „pričati“ isključivo o svom krunskom dragulju – Medtronicu 780G!

Zašto ne volimo Medtronic 780G?

 1. Zato što će koštati oko 34.000 kn
 2. Zato što ima kateter (doduše, mnogima to i nije problem)
 3. Zato što trenutačno ima senzor koji dvaput dnevno treba kalibrirati krvlju (ne zadugo)


Zašto volimo Medtronic 780G?

 1. Zato što je to druga i usavršena generacija inzulinske pumpe koja „pegla“ hipoglikemiju i hiperglikemiju!
  (To jest: automatski povećava isporuku inzulina kada izmjeri rast i smanjuje ju kada izmjeri pad šećera.)
 2. Zato što ima Bluetooth i konačno će roditelji na daljinu moći pratiti stanje šećera i isporuku inzulina kod svoje djece
 3. Zato što joj Bluetooth omogućuje vezu s mobitelom. Sada ćete moći provjeravati stanje pumpe tako što ćete nepristojno gledati u mobitel, a nećete više, kao do sada, morati vaditi pumpu iz grudnjaka i cijelom društvu objašnjavati što je pumpa, bez ikakve nade da će to oni ikada shvatiti.
 4. Uskoro dolazi novi senzor Zeus (u novije vrijeme nazvan i Guardian 4), a on neće zahtijevati kalibraciju krvlju
 5. HZZO ima vrlo korektne indikacije kako biste mogli ostvariti pravo na senzore (iako godišnje nemamo pravo na dovoljno senzora)
 6. Ne samo što je u stanju automatski povećavati bazalnu isporuku inzulina, već može potpuno autonomno donijeti odluku o dodatnom bolusu: ima potpuno novi algoritam koji je razvila izraelska tvrtka DreamMed.
 7. Na ovoj pumpi moći ćete birati ciljnu razinu glukoze između: 5,5,  6,1,  6,7 te privremeno 8,3 mmol/l.

Zaključak
Razloga zašto volimo 780G očigledno ima puno više od njenih negativnih strana iako tu ima još izazova. Osim što pumpe nisu na HZZO-ovoj listi pomagala, trenutačno preko HZZO-a godišnje imamo pravo samo na 40 Medtronicovih senzora, a treba nam ih 52 i slično. U tome su čak i Srbi i Slovenci ispred nas. No, korak po korak, sve su ovo nevjerojatno velike i napredne stvari o kojima smo prije par godina mogli samo sanjati.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: