Davor Skeledžija

Novi senzori za pumpe na HZZO listi pomagala!

08/11/2020

Sve vas koji ste se nekako uspjeli dočepati Medtronic 640G inzulinske pumpe oduševit će informacija da je Upravno Vijeće HZZO-a u petak odobrilo dolazak nove generacije Medtronic transmitera i senzora na A listu pomagala! Informacija je za sada neslužbena, ali znate kako to ide 😉.

Medtronic MiniMed Guardian 3 link transmiter   -   (3.255 kn s PDV – 1 kom. godišnje)
Medtronic MiniMed Guardian sensor 3   -     (215 kn s PDV – 10 kom. svaka tri mjeseca)

Novi Guardian 3 senzor (za prijatelje GS3) sada službeno traje 7 dana, dok je prošla Enlite verzija trajala 6. Naravno, neslužbeno je i verziju 3 moguće produžiti 😉

Da - promjena u trajanju sa 6 na 7 dana nije velika, ali prisjetimo se da HZZO godišnje odobrava samo 40 Medtronic senzora. Dakle - s prošlom verzijom ste formalno bili pokriveni 240 dana, a sada ste pokriveni 280 dana u godini. Uz malo sreće ćete senzore uspjeti produžiti uz gornje upute – i na konju ste!

Najprecizniji senzor na tržištu?
Skoro svi koje znam da su isprobali Medtronic 640G inzulinsku pumpu s prošlim Enlite senzorima – su oduševljeni preciznošću. Na žalost ta iznimna preciznost se postiže zahvaljujući dvije i više kalibracije krvlju dnevno, ali onima kojima je to važno (kao i automatski prekid isporuke inzulina prije hipoglikemije) – neće žaliti prste. Ne zaboravimo da vam HZZO pored senzora i transimitera godišnje pokrije još i sveukupno 1.475 trakica, a ukoliko koristite Contour Next Link aparatić - kalibracija CGM-a se vrši automatski čim izmjerite šećer. Osim toga, sa spomenutim aparatićem možete bežično isporučiti inzulin na način da inzulinsku pumpu ni ne vadite iz grudnjaka ili gdje ju već držite:

Službene brojke Guardian 3 senzora također ostavljaju bez daha (i u pogledu broja kalibracija i u pogledu preciznosti 😉 ).

Dakle, ako GS3 senzor stavite na ruku i kalibrirate ga krvlju 3-4 puta dnevno – mogli biste dobiti brutalno dobru preciznost, najbolju na tržištu: MARD 8.7% („manje je bolje”).

Nakon što je Upravno Vijeće potvrdilo dolazak GS3 senzora na A listu pomagala, potrebno je da ova odluka formalno osvane i u Narodnim Novinama. Potom je potrebno još par dana da šifre budu unesene u CEZIH IT sustav kako bi obiteljski liječnici mogli izdavati eDoznake. Dakle - realno je očekivati da ćete do ovih senzora moći doći za nešto manje od mjesec dana.

Brojne priče o 640G inzulinskoj pumpi s „predictive low-glucose suspend” funkcijom potražite na ovom linku, a ovdje pročitajte tko na njih ima pravo preko HZZO-a.


Zaključak
Najvažnija u ovoj priči je ustvari inzulinska pumpa bez koje ovaj sustav ne može raditi.  Medtronic 640G pumpa koja se spaja na Guardian Sensor 3 je u stanju prekinuti isporuku inzulina prije hipoglikemije i sačuvati vas. Od konkurencije 640tki tu je Tandem BasalIQ koji će doći u Hrvatsku kad na vrbi rodi grožđe, ali i Medtrum A7+ za koji su šanse sasvim izvjesne.

Novi GS3 senzori će se moći spojiti i na novu Medtronic 780G inzulinsku pumpu koju u Hrvatskoj očekujemo u prvom kvartalu iduće godine. 780G će znati i povećati isporuku inzulina onda kada izmjeri rast šećera, što je zbilja fantastično. Nakon toga tokom iduće godine očekujemo dolazak još novijeg senzora, kodnog naziva Zeus. Njega će biti potrebno kalibrirati krvlju samo jednom tjedno i također će se spajati na 780G.

p.s. Medtronic 640G inzulinska pumpa uskoro dolazi u Srbiju te Bosnu i Hercegovinu.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: