Davor Skeledžija

OmniPod dolazi u Hrvatsku krajem studenog!

27/10/2020

U travnju ove godine smo na portalu najavili dolazak OmniPod-a u Hrvatsku. Oduševit će vas informacija da je u Obiteljskom eKampu Zagrebačkog dijabetičkog društva upravo službeno objavljeno da OmniPod očekujemo krajem studenog ove godine!

Za one koji ne znaju, riječ je o prvoj pumpi bez katetera (engl. patch pump). Konkretno u Hrvatsku dolazi OmniPod Dash nasljednik pumpe OmniPod Eros.  Dash sustav se sastoji od male jednokratne pumpe koja traje do 3 dana i lijepi se na kožu (POD) te upravljačke jedinice koja jako podsjeća na mobitel (PDM).


Još o OmniPOD Dash-u
Komunikacija između POD-a i PDM-a je bežična, a PDM može komunicirati i sa mobitel aplikacijom pod imenom OmniPOD Display. Na njoj u svakom trenutku možete vidjeti koliko ste zadnji puta uzeli inzulina, koliko je u tijelu preostalo inzulina (IOB), potrošnju baterije, postavke bazala, itd.

Roditelji imaju na raspolaganju i svoju OmniPOD View aplikaciju zahvaljujući kojoj će u svakom trenutku moći sve spomenute informacije vidjeti i na svom mobitelu kada nisu s djetetom.

Koliko to košta?
Cijene u Hrvatskoj još nisu poznate no evo kako stvari stoje u popularnom njemačkom webshopu diashop.de:
5.920kn (780€) – Starter set: upravljačka jedinica (PDM) i kutija od 10 podova
2.520kn (332€)  - samo kutija od 10 Dash podova koji sveukupno traju 30 dana
3.390kn (446€) - upravljačka jedinica (PDM) (ako se od kompleta oduzme kutija od 10 pod-ova)

Hoće li HZZO to platiti?
Ukratko – neće, barem ne još. Ovdje cijelo vrijeme pričamo o slobodnoj prodaji.

Trenutna situacija u Hrvatskoj je malo čudna. Potrošni materijal je na A listi HZZO-a s kojim nema problema, dok se za same pumpe grebemo preko bolničkih tendera (neki si ih i sami kupe). Trenutni HZZO pravilnik kaže da potrošni materijal može doći na HZZO listu samo u slučaju da je inzulinska pumpa kupljena na račun Zavoda. Pod time se ustvari misli na nacionalne tendere koje financira HZZO, a o kojima redovno izvještavamo:

Objavljen nacionalni tender za inzulinske pumpe - 2020!

Jedan takav tender je upravo završio, a pumpe s tendera se očekuju po bolnicama krajem 2020. godine. Stoga se za financiranje potrošnog materijala na ovaj način moramo strpiti barem do sljedećeg takvog tendera. Naravno, nadamo se da će tvrtka Medilab ONE, koja je distributer OmniPoda predložiti HZZO-u izmjene pravilnika i potom stavljanje inzulinskih pumpi s potrošnim materijalom na klasičnu HZZO listu pomagala.

Koliko će sve to trajati i eventualni uspjeh apsolutno nitko ne može predvidjeti.. No, držimo fige.

Što je sljedeće i tko je konkurencija?
Priču sličnu ovoj možete uskoro očekivati i od tvrtke Bauerfeind vezano za njenu inzulinsku pumpu bez katetera sa povezanim senzorom Medtrum A7+. OmniPOD Dash još nema vezu sa senzorom, to očekujemo u sljedećoj verziji OmniPOD 5 o kojoj smo pisali ovdje.

Instagram: @dia.betises

Instagram: @dia.betises

Zaključak
Za početak je jako dobro da ova pumpa dolazi barem u slobodnu prodaju. Poznato je da u Hrvatskoj postoji oko 20ak korisnika starije pumpe OmniPOD Eros koji opremu sami financiraju preko eBay-a ili stranih webshopova. Oni bi mogli kupiti noviji OmniPod Dash PDM i nastaviti potrošni materijal nabavljati u Hrvatskoj uz lokalnu podršku i garanciju.

No, svima je jasno da je za „ozbiljan business“ s ovako skupom i kvalitetnom opremom ključno (su)financiranje HZZO-a, stoga držimo fige.

Podsjetimo, razvoj tržišta inzuliskih pumpi u Hrvatskoj izgleda ovako: prvo je bio samo Medtronic, potom je došao Ypsomed (Salvus), a evo nam i OmniPoda 😊

Za kraj preporučam odličan video sa eKampa Zagrebačkog dijabetičkog društva pod nazivom „Najava nove inzulinske pumpe - Omnipod DASH“ (Odličan mali video o samom OmniPodu počinje u trećoj minuti):

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: