Davor Skeledžija

EASD – Dokle je dogurao OmniPOD?

06/10/2020

Što se Hrvatske tiče neslužbeno je moguće doznati da je MediLAB ONE zaposlio osobu koja će se baviti gotovo isključivo OmniPOD pumpom bez katetera. Ako ništa drugo, onda to govori u prilog istinitosti naše najave iz prve polovice ove godine: OmniPod dolazi u Hrvatsku .

Nadalje, na Facebook grupama je moguće doznati da EU korisnicima starog modela OmniPOD Eros dolaze obavijesti o zamjeni novijim modelom Dash. U prilog tome ide i činjenica da se u najpoznatijem Njemačkom shopu Diashop.dekonačno pojavio sramežljivi OmniPOD Dash:

Diashop.de

Diashop.de

Sve su to bitni preduvjeti da ova priča osvane i u Hrvatskoj.

EASD konferencija i OmniPOD 5! (closed loop – automatizirana isporuka inzulina)
No, ono što posebno zanima napredne posjetitelje ovog portala je informacija dokle je OmniPOD došao sa automatiziranom isporukom inzulina putem senzora. Dakle, ono kad pumpa svakih par minuta izmjeri šećer i na osnovu toga prilagodi isporuku inzulina.

Tu lijepu priču smo do sada poznavali pod nazivom „OmniPOD Horizon“, no nekako se pojam „Horizon“ izgubio i sada govorimo o sustavu pod nazivom „OmniPOD 5“:

Što je to OmniPOD 5?
Krenimo s onim najboljim iz ove priče – na EASD konferenciji su objavili da je riječ je o sustavu koji je završio osnovne kliničke studije i trenutno komunicira sa Dexcom G6 senzorom. ALI (!), ako pogledate donju sliku, isti ovaj sustav će moći komunicirati sa Libre 2 senzorom za koji smo već naučili da je „punokrvni CGM“ koji je Abbott „okljaštrio“:

Tko voli Dexcom senzore – može ih koristiti, tko više voli Libre – može i to (ne zaboravimo i najnoviji Libre 3).

Druga dobra vijest je da je novi Omnipod 5 sustav u procesu dobivanja CE certifikata (dozvola za izlazak na EU tržište), gospođa Trang Ly iz OmniPOD-a je izjavila da ga očekuju u prvoj polovici 2021 g.(?! )

OmniPod nije brz u razvoju closed loop-a kao Medtronic sa svojim Minimed 670G i 780G, ali ako se najava gđe Trang Ly ostvari - neće biti loše. Ne zaboravimo da je tu još i Medtrum A7+ koji trenutno ima sustav koji uz automatiziranu isporuku inzulina pegla hipoglikemije, a uz običan softverski update bi trebao u budućnosti peglati i hiperglikemije.

Još nekoliko informacija o OmniPod 5:

  • POD koji se lijepi na kožu će direktno komunicirati sa senzorom (ako zaboravite doma kontroler)
  • Personalizirani inteligentni algoritam koji predviđa kretanje šećera (hiper i hipo) će također biti ugrađen u POD (ako zaboravite doma k...)
  • PDM kontroler ćete koristiti za pokretanje automatike, isporuku bolusa za obroke i promjenu postavki
  • Ciljane razine šećera će biti moguće podešavati na neku brojku između 6,1 – 8,3 mmol/L.
  • Postojati će funkcija „HypoProtect“ koja bi nas trebala štititi od rizika hipoglikemije kao što je fizička aktivnost. Ako će u HP biti inkorporiran pedometar ili neki algoritam koji detektira fizičku aktivnost kako bi automatski smanjio isporuku inzulina – to bi bilo fantastično.

Zaključak
Slažem se da je sve ovo ipak još na „dugom štapu“ no činjenica da su ove informacije upravo iznesene na EASD konferenciji (European Association for the Study of Diabetes) – dobro zvuči.

Photo made in Croatia

Photo made in Croatia

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: