Gost autor

Medtrum NANO inzulinska pumpa bez katetera oduševila je roditelje

21/04/2024

Zovem se Tomislav Oršolić, otac sam petogodišnjeg dječaka Grgura koji unazad nekoliko mjeseci koristi NANO  inzulinsku pumpu bez katetera, jednu među novim pridošlicama na dodatnu HZZO-ovu listu pomagala.

Nakon tri godine opet spavamo!

Mi nakon 3 godine spavamo, noći su fenomenalne. Iako ima još prostora za učenje i uhodavanje u rad pumpe, ona je za nas pun pogodak jer je Grgur konačno opušteniji u prehrani, puno slobodniji u vrtiću, mogućnosti pogreške u davanju inzulina znatno su smanjene, male dimenzije pumpe svima idu na ruku… ukratko: svi imamo samo riječi hvale za ovu pumpu koja nam predstavlja veliko olakšanje! Kao prednost bih svakako istaknuo suspenzije bazala i bolusa u slučaju predviđanja hipoglikemije te naravno dimenzije pumpe i činjenicu da nema kateter.

Do sada smo koristili samo penove, pa nisam očekivao da će pumpa upumpati toliko lakoće u u naše živote, donijeti spas u delikatnim problemima koji se neprestano javljaju u Grgurovoj dobi.

Pumpa je odličan odabir za svako dijete

Grgur je nepredvidiv s jelom, zato mu dajemo inzulin poslije jela. Također vrlo bitna stvar su male doze inzulina koje su po mom mišljenju savršene za malu djecu.

Iskustvo mi je pokazalo da je 0.5j na penu relativna stvar, pogotovo zbog Grgurovih nježnih godina. Dok smo bili na penovima, najgori nam je GUK bio onaj između 10 i 12 mmol/L! Kad bismo mu dali 0.5j inzulina, išao bi u hipo, i zbog toga smo imali velikih problema. Sada možemo davati korekcije u rasponu od 0.1 do 0.5j. To je spas za sve.

Upisali smo Grgura na treninge

Ova pumpa ima funkciju smanjenog postotka bazala. Smanjimo mu bazal na 50% na sat vremena i trening prođe izvrsno. Isto tako, jako nam se sviđa opcija Combo Bolus koju koristimo ako Grgur konzumira masnu hranu pa je potrebno odgođeno davanje inzulina. Kada pojede nešto masno, dajemo mu primjerice 2j inzulina i podijelimo na postotke; 50% odmah, a drugih 50% pumpa sama dozira kroz vremensko razdoblje koje namjestimo (1 do 2 sata). Govorimo o 1 jedinici inzulina, koja se ubrizgava sat vremena - za malo dijete neprocjenjivo.

Ako ste pogriješili u unosu UH-a, pumpa sama pegla šećere - idealno za vrtić!

Pumpa sama pegla hiperglikemije, što nam je savršeno za vrtić, pogotova kada fulamo ugljikohidrate. Testirao sam kako radi Auto Mode opcija na način da sam namjerno napisao nešto manje ugljikohidrata  nego što je Grgur pojeo u vrtiću. I, stvarno, GUK nije otišao više od od 11-12. U Auto Modu se ne unose manje količine ugljikohidrata.

Ogromno je olakšanje što uopće ne moramo upisivati količinu ugljikohidrata do maksimalno 7 UH-a, pumpa to sama pegla. Za djecu je to odlično jer se pokojim bombonom ili s malo čipsa sve može pokriti. S obzirom da on boravi u vrtiću, jede kako jede, a upisivanje obroka se svodi na to da se igramo pokvarenoga telefona, na primjer: Grgur ruča, teta nam javi da je pojeo grabilicu juhe, grabilicu riže (čiju gramažu naravno nagađamo) - a ipak sve ispadne super!

Često zbog sigurnosti i izbjegavanja hipoglikemije "namjerno" pišemo manje ugljikohidrata, pa pumpa sama pegla ako ode u hiper. Sve u svemu, život nam se pretvorio u bajku! Prije, na penovima, tijekom cjelodnevnog boravka u vrtiću oscilacije su bile zabrinjavajuće, od hipa do hipera. Rješavali smo sve, ali bilo je prilično stresno.

Auto Meal Handling tek smo otključali i još uvijek pokušavamo shvatiti kako funkcionira. Korištenje ove funkcije omogućava najavu vrste obroka, ali bez upisivanja ugljikohidrata koji se unose. To je odlična opcija, no kod nas će, zbog Grgurove dobi i nepredvidivosti u prehrani, vjerojatno malo pričekati.

Dok je kod kuće, upalimo ju, no kada je u vrtiću pa ne možemo uživo vidjeti njegov obrok, ugasimo tu funkciju jer ne možemo ocijeniti količinu ugljikohidrata koju će pojesti.

Dijabetolog Igor Marjanac i Bauerfeindov stručni tim - puno znanja i susretljivosti!

Želim izraziti iznimnu zahvalnost Bauerfeindovu stručnom timu za dijabetes. Igor Maksimović, Bauerfeindov djelatnik u Osijeku koji nam je održao edukaciju u bolnici osoba je zavidnog znanja o dijabetesu. Toliko je pun znanja, razumijevanja i susretljivosti da još ne mogu doći k sebi od pozitivnog iskustva. Praktički je dostupan non-stop, od 0 do 24! To nas je oduševilo! Ne možemo ga dovoljno nahvaliti! Iako nam je održao edukaciju, pumpa je za početnike stvarno komplicirana, previše informacija... Zato su njegovo znanje, strpljenje, susretljivost bili presudni! Mislim da bez njega ne bismo uspjeli toliko toga savladati.

Također, dr. Igor Marjanac koji radi na dječjoj endokrinologiji KBC-a Osijek, puno nam je pomogao. Dostupan je za savjete u svakom trenutku, jako susretljiv, odvažan i hoće saslušati pa donijeti zaključke, i za njega imamo samo riječi hvale.

Nedostatci su zanemarivi, ali pokoji bih ipak istaknuo:

Zadovoljni smo senzorima, ali dio njih ne izdrži 14 dana. No kako sam spomenuo, nama je to zanemariv problem. Naime kada je senzor neispravan, ostvarimo pravo na garanciju... Što se same patch pumpe tiče, tu nemamo baš nikakvih primjedbi, radi besprijekorno.

Radom PDM uređaja također smo zadovoljni, doduše jedno punjenje baterije traje oko 3 dana. Bilo bi bolje da je dulje. Srećom, dolaze novi podovi koji će biti optimizirani pa bi i PDM trebao dulje trajati.

Najveća zamjerka, koja nema veze sa samom pumpom i tehničkim aspektima, nadoplata je setova koja iznosi otprilike 230 € svaka tri mjeseca, što bi po mom mišljenu, barem za djecu, trebalo biti puno povoljnije.

Autor: Tomislav Oršolić


Još iz kategorije Djeca: