Izvor: Internet

Omnipod 5 je poboljšao glikemijske rezultate kod male djece

10/08/2023

Insuletov OmniPod 5 „značajno poboljšava“ glikemijske rezultate kod jako male djece.

Insulet je objavio da njegov OmniPod 5 - nosivi, automatizirani sustav bez cjevčice za davanje inzulina - može značajno poboljšati time in range i smanjiti HbA1c kod male djece.

Riječ je o sustavu koji "pegla" visoke i niske šećere, a odnedavno je dostupan i u pojedinim europskim zemljama, očekujemo daljnje širenje.

Podaci prikupljeni iz tromjesečnog ključnog ispitivanja pokazali su da je OmniPod 5 značajno poboljšao "time in range" i smanjio HbA1c kod 80 djece s dijabetesom tip 1, u dobi između 2 i 5,9 godina. Nakon što su svi sudionici završili istraživanje koje je trajalo 12 mjeseci, prosječni HbA1c bio je 6,9%, u usporedbi sa 7,4% na početku i 6,9% na kraju prvog tromjesečja. Time in range tijekom 10-12 mjeseci korištenja OmniPod 5 bio je 67,6%, u usporedbi s 57,2% tijekom standardne terapije i 68,1% tijekom tromjesečnog ključnog ispitivanja.

U usporedbi sa standardnom terapijom postotak vremena u hipoglikemiji je smanjen, a nije bilo ni epizoda dijabetičke ketoacidoze (DKA) ili teške hipoglikemije.

Potpredsjednik uprave i medicinski direktor Insuleta, dr. Trang Ly, rekao je: „S rezultatima ovog proširenog ispitivanja kod predškolske djece, pokazali smo dugoročno poboljšane glikemijske rezultate za vrlo malu djecu koja imaju šećernu bolest. Nevjerojatno sam ponosan na ovo izvanredno postignuće i znam da će OmniPod 5 imati veliki utjecaj na ove obitelji.”

Doktor Daniel DeSalvo s Medicinskog fakulteta Baylor rekao je: „Skrbnicima je posebno teško upravljati dijabetesom kod djece mlađe od šest godina, s obzirom na njihove nepredvidive prehrambene navike i razinu aktivnosti. Ovi rezultati, zajedno s činjenicom da je sustav bez cjevčica kao i jednostavnost upotrebe, čine OmniPod 5 odličnim izborom za automatiziranu isporuku inzulina u ovoj dobnoj skupini, ne samo za optimizaciju glikemijskih ishoda već i za ublažavanje tereta dijabetesa za cijelu obitelj.”

Autor: Martin Wilde, 28.06.2022.
https://www.desang.net/2022/06/omnipod-5-improved-results-in-very-young-children/

p.s. Verzija OmniPoda pod nazivom DASH dostupna je i u Hrvatskoj preko HZZO-a, distribuira ju tvrtka Medilab ONE. U nekom trenutku očekujemo dolazak i OmniPod 5 sustava koji je trenutno kompatibilan s Dexcom G6 senzorima, a u su SAD-u krenula klinička testiranja i s Libre 2 senzorima. 


Još iz kategorije Djeca: