Davor Skeledžija

Testirali smo inhalirajući inzulin – Afrezzu!

10/10/2020

Tara Gamulin, blogerica s Hvara i ja, našli smo se u jednoj od malobrojnih slastičarnica koje rade nedjeljom u Zagrebu i testirali superbrzi inzulin koji se udiše. Čime? Sladoledom i kolačima od kestena – naravno. 😊

Zanimljivo je da oboje nismo „na igli“. Ja sam se odavno skinuo s obzirom na to da sam na pumpi, a i Tara se upravo skinula s igle jer je na Vuku dobila novu Ypsomed pumpu i još je „neuštimana“. 😊

Inhalacijski inzulin je oblik inzulina u prahu, koji se malenim inhalatorom (kao fučkaljka iz našeg djetinjstva) udahne u pluća gdje se apsorbira.

Općenito, inhalirani inzulini brže djeluju od klasičnog inzulina koji uzimamo „na iglu“. Nakon „ušmrkavanja na usta“ imate blagu potrebu za kašljem – što je ustvari dobro jer smo na taj način sigurni da smo uopće nešto udahnuli.

Ja sam pojeo 2 kugle sladoleda bez preljeva (jer ga nisu imali), a Tara je slistila 2 kolača s kestenom, što se će se uskoro pokazati kao loš izbor. Točnije, oboje smo se uneredili ovim nezdravim obrokom i neobičnim inzulinom bez igle, ali „prvi mačići se u vodu bacaju“.

Od Tima Streeta, autora portala Diabettech, dobili smo ovaj inzulin na testiranje te upute koje su glasile: “Pazite, jako je brz, a broj jedinica Afrezze podijelite s 2 i dobit ćete naše klasične brze inzuline kao što su Novorapid ili Humalog.“ Stoga smo oboje udahnuli sadržaj dvaju plavih spremnika od 4 jedinice Afrezze, dakle ukupno 8 jedinica, što bi zapravo iznosilo 4 jedinice NovoRapida, koji imamo u našim pumpama.

Pacijent 1 – Tara Gamulin – Case study
Tarini kolači od kestena ispostavili su se kao preveliki izazov za nas jer su bili masni i bilo je više ugljikohidrata nego što smo predvidjeli. Točnije, sve je bilo sjajno dok nije došla doma, a onda je Libre doslovce poludio:

Lijevo: 45 minuta nakon Affrezze i kolača - stanje super. Desno: nakon 2 sata…

Lijevo: 45 minuta nakon Afrezze i kolača - stanje super. Desno: nakon 2 sata…

Kao što se vidi iz gornje lijeve slike, bilo je sve super, izgledalo je kao da sam joj odrezao fantastičnu dozu od 8 jedinica Afrezze. Cuker je padao pa je malo skočio i onda se ipak stabilizirao na 4,2 mmol/l. No, na drugoj se slici vidi da je sve otišlo k vragu kad je došla doma i pogledala stanje. Iz ovoga je moguće zaključiti da kolači od kestena dugo drže šećer visokim, da sirota Afrezza vrlo brzo izađe iz krvotoka i da je procjena o količini UH u dva kolača bila malo preskromna 🙂 . Vrlo brzo je Tara sredila ovaj skok i vratila se na "utabane staze".

Pacijent 2 – Davor Skeledžija – case study
Pojeo sam spomenute dvije kugle sladoleda u kojima ima više šećera, ali manje masnoće – što je puno bolja kombinacija za Afrezzu. Sladoled brzo krene dizati razinu glukoze u krvi, ali brzo i popusti; jednako brzo i kratko djeluje Afrezza. No, ja sam napravio drugu glupost, zaboravio sam isključiti umjetni algoritam (Jenny) koji automatski povećava isporuku inzulina kada šećer raste i obratno.

Plavo je kretanje šećera, a zelena točka je trenutak kada sam udahnuo inzulin i slistio 2 kugle sladoleda

Plavo je kretanje šećera, a zelena točka je trenutak kada sam udahnuo inzulin i slistio 2 kugle sladoleda

Na gornjoj slici se lijepo vidi kako je sladoled vrlo brzo počeo dizati šećer, ali se i Afrezza odmah potom uključila i srušila ga - lijepo. No, budući da sam zaboravio isključiti svoj umjetni algoritam, a i biciklirao doma – završio sam čak i u blagoj hipoglikemiji. No, kao što se vidi na slici gore - sve se ubrzo stabiliziralo jer mi je Jenny zaustavila isporuku inzulina kad je vidjela da tonem u hipoglikemiju (više o Jenny u tekstu: I ja imam „umjetni pankreas").

Koliko Afrezza košta?
Nažalost, ne mogu dati konkretan odgovor, no velike su šanse da ne znate ni koliko košta inzulin koji trenutno uzimate (hvala HZZO). Ukratko, riječ je o  inzulinu koji je otprilike tri puta skuplji od uobičajenih brzih inzulina (!). Stoga Afrezza vjerojatno jako dugo neće doći u Hrvatsku. Osim toga, sjetite se Exubere, prvog inzulina na dah koji je zbog visoke cijene propao..

Usput budi rečeno, u potrazi za cijenama sam naišao i na odvratan tekst u kojem navode da će prvih 1.000 korisnika koji se registriraju - ostvariti pravo na povlaštenu cijenu inzulina (!). Kao da je riječ o Delimano tavi za palačinke, a ne hormonu o kojem život ovisi.

Zaključak
Ovaj tekst nije tipičan za portal naInzulinu.com jer nema veze s Hrvatskom ni regijom. Ipak, smatram da mnoge opravdano zanima što se događa u bijelom svijetu vezano za ono bez čega nama nema života.

Fora je u ruksaku imati opako brzi inzulin koji se samo udahne kada nastane frka sa sladoledom, crkne inzulinska pumpa ili nam je nezgodno s iglom u javnost. Ipak, zbog tako "nepreciznog" doziranja u količinama od 4, 8 i 12 jedinica prilično je nezahvalno ostvariti finu regulaciju dijabetesa tip 1. Moožda bi tip 2 mogao značajnije profitirati od ovoga uz buduće dugo-djelujuće inzuline koji se će se uzimati jednom tjedno. Uštrcaju si svakih 7 dana injekciju dugog, možda i kod doktora, a nadalje "snifaju" Afrezzu; tko zna.

Hvala Timu Streetu i portalu diabettech.com na prekrasnom poklonu. Sve što je tražio zauzvrat je pokriće poštarine u obliku piva na sljedećoj konferenciji za koju se nadamo da će biti ATTD Pariz.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: