Sanofi: ako i odemo iz Hrvatske Toujeo i Lantus ostaju!

Među stručnim krugovima se kao uragan proširila vijest o povlačenju tvrtke Sanofi iz Republike Hrvatske.

Ukoliko ne znate, riječ je o tvrtci koja proizvodi Lantus koji je dugo smatran zlatnim standardom na području dugodjelujućih inzulina, barem dok se nije pojavila njegova unaprijeđena verzija Toujeo, a i konkurentska Tresiba.

Ono što će vas još više uvjeriti u važnost ove tvrtke je činjenica da su oba inzulina u Hrvatskoj bez doplate za osobe na više doza inzulina (pojašnjenje ovdje). Ionako je premalo proizvođača inzulina, stoga bi odlazak Sanofija imao vrlo loše posljedice ne samo za osobe s dijabetesom, nego i HZZO koji bi izgubio značajnu polugu za „optimizaciju“ cijena inzulina. Ako znamo da bi baš Sanofi trebao u nekom trenutku plasirati na tržište jeftiniju verziju NovoRapida (tzv. BioSimilar ASPART) za pretpostaviti je da bi HZZO mogao biti dodatno tužan.

U nastavku je kompletni službeni odgovor tvrtke Sanofi koji je zaprimio portal nainzulinu.com

Ukratko, u odgovoru ćete pročitati:

  1. Opcija zatvaranja Sanofi Hrvatska je na stolu, ali finalna odluka nije donešena.
  2. Kad/ako zatvore hrvatski ured, opskrba osoba s dijabetesom nikako neće doći u pitanje!
  3. Nije hrvatski ured Sanofija jedini koji bi se mogao/trebao zatvoriti, na Sanofijevoj listi je još nekoliko zemalja regije.
  4. Sve ovo bi trebalo rezultirati većim sredstvima za razvoj inovativnih lijekova dok će se distribucijom baviti netko drugi.

From: Durrigl, Zvonimir /HR
Date: Mon, Mar 8, 2021 at 3:10 PM
Subject: RE: Tvrtka Sanofi u Hrvatskoj i dostupnost inzulina?
To: Portal naInzulinu.com <[email protected]>,

Poštovani g. Skeledžija,

hvala Vam na upitu o  službenim informacijama vezanim uz poslovanje tvtke Sanofi u Hrvatskoj.

Ovom prilikom možemo Vam potvrditi da odluka kojom bi se eventualno promijenio način poslovanja u Republici Hrvatskoj nije donesena te Sanofi Aventis Croatia d.o.o. nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Tvrtka Sanofi na globalnoj razini poduzima određene strateške inicijative s ciljem transformacije i unaprjeđenja poslovanja te učinkovitijeg razvoja inovativnih lijekova i cjepiva. Jedna od smjernica tog plana je i nova strategija raspodjele sredstava i optimizacija naših organizacija koje posluju diljem svijeta kako bi se više sredstava moglo investirati u istraživanje i razvoj novih lijekova i cjepiva. Novi poslovni modeli razmatraju se za neke europske zemlje, no uvijek imajući u vidu prioritet  nesmetane opskrbe tržišta našim lijekovima i cjepivima. Drugim riječima, želimo istaknuti da dostupnost naših lijekova i cjepiva pacijentima u Republici Hrvatskoj nije upitna.

Imajući u vidu nužnost naših lijekova za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću, rado ćemo podijeliti s Vama više informacija kada iste budu dostupne. 

Srdačan pozdrav,
Zvonimir Dürrigl
Predsjednik uprave Sanofi Hrvatska
TEL.: +385 (0) 1 6003 415
HEINZELOVA 70 – 10000 ZAGREB – Croatia

Zaključak
Postoji tračak nade da će hrvatski ured preživjeti zatvaranje, nadamo se da će tako i biti posebno s obzirom na činjenicu da baš hrvatski direktor obnaša ključne funkcije u globalnom Sanofiju. Nadalje, riječ je o tvrtci koja je baš u Hrvatskoj nedavno lansirala iznimno uspješnu hrvatsku kampanju „Dijabetes tvoj tip“ u sklopu koje su intervjuirali inspirativne i zanimljive osobe iz našeg svijeta te objavili njihove priče ovdje.

Pošteno je spomenuti i da su niz godina pomagali provođenje krunskog projekta Zagrebačkog dijabetičkog društva – Obiteljski kamp, koji je osnažio i “na noge” postavio velik broj obitelji s dijabetesom. Sponzorirali su i DiaEuro Futsal reprezentaciju osoba s dijabetesom, itd.

4. Obiteljski kamp Zagrebačkog dijabetičkog društva – raj na zemlji

Sretno njima i nama.

P. S. Kako to često bude u doba „fake news-a“, krenule su odmah glasine i o gašenju tvrtke Lilly – one su provjereno – potpuno neistinite.


Još iz kategorije Inzulini: