Davor Skeledžija

Sanofi: ako i odemo iz Hrvatske Toujeo i Lantus ostaju!

08/03/2021

Među stručnim krugovima se kao uragan proširila vijest o povlačenju tvrtke Sanofi iz Republike Hrvatske.

Ukoliko ne znate, riječ je o tvrtci koja proizvodi Lantus koji je dugo smatran zlatnim standardom na području dugodjelujućih inzulina, barem dok se nije pojavila njegova unaprijeđena verzija Toujeo, a i konkurentska Tresiba.

Ono što će vas još više uvjeriti u važnost ove tvrtke je činjenica da su oba inzulina u Hrvatskoj bez doplate za osobe na više doza inzulina (pojašnjenje ovdje). Ionako je premalo proizvođača inzulina, stoga bi odlazak Sanofija imao vrlo loše posljedice ne samo za osobe s dijabetesom, nego i HZZO koji bi izgubio značajnu polugu za „optimizaciju“ cijena inzulina. Ako znamo da bi baš Sanofi trebao u nekom trenutku plasirati na tržište jeftiniju verziju NovoRapida (tzv. BioSimilar ASPART) za pretpostaviti je da bi HZZO mogao biti dodatno tužan.

U nastavku je kompletni službeni odgovor tvrtke Sanofi koji je zaprimio portal nainzulinu.com

Ukratko, u odgovoru ćete pročitati:

  1. Opcija zatvaranja Sanofi Hrvatska je na stolu, ali finalna odluka nije donešena.
  2. Kad/ako zatvore hrvatski ured, opskrba osoba s dijabetesom nikako neće doći u pitanje!
  3. Nije hrvatski ured Sanofija jedini koji bi se mogao/trebao zatvoriti, na Sanofijevoj listi je još nekoliko zemalja regije.
  4. Sve ovo bi trebalo rezultirati većim sredstvima za razvoj inovativnih lijekova dok će se distribucijom baviti netko drugi.

From: Durrigl, Zvonimir /HR
Date: Mon, Mar 8, 2021 at 3:10 PM
Subject: RE: Tvrtka Sanofi u Hrvatskoj i dostupnost inzulina?
To: Portal naInzulinu.com <[email protected]>,

Poštovani g. Skeledžija,

hvala Vam na upitu o  službenim informacijama vezanim uz poslovanje tvtke Sanofi u Hrvatskoj.

Ovom prilikom možemo Vam potvrditi da odluka kojom bi se eventualno promijenio način poslovanja u Republici Hrvatskoj nije donesena te Sanofi Aventis Croatia d.o.o. nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Tvrtka Sanofi na globalnoj razini poduzima određene strateške inicijative s ciljem transformacije i unaprjeđenja poslovanja te učinkovitijeg razvoja inovativnih lijekova i cjepiva. Jedna od smjernica tog plana je i nova strategija raspodjele sredstava i optimizacija naših organizacija koje posluju diljem svijeta kako bi se više sredstava moglo investirati u istraživanje i razvoj novih lijekova i cjepiva. Novi poslovni modeli razmatraju se za neke europske zemlje, no uvijek imajući u vidu prioritet  nesmetane opskrbe tržišta našim lijekovima i cjepivima. Drugim riječima, želimo istaknuti da dostupnost naših lijekova i cjepiva pacijentima u Republici Hrvatskoj nije upitna.

Imajući u vidu nužnost naših lijekova za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću, rado ćemo podijeliti s Vama više informacija kada iste budu dostupne. 

Srdačan pozdrav,
Zvonimir Dürrigl
Predsjednik uprave Sanofi Hrvatska
TEL.: +385 (0) 1 6003 415
HEINZELOVA 70 - 10000 ZAGREB - Croatia

Zaključak
Postoji tračak nade da će hrvatski ured preživjeti zatvaranje, nadamo se da će tako i biti posebno s obzirom na činjenicu da baš hrvatski direktor obnaša ključne funkcije u globalnom Sanofiju. Nadalje, riječ je o tvrtci koja je baš u Hrvatskoj nedavno lansirala iznimno uspješnu hrvatsku kampanju „Dijabetes tvoj tip“ u sklopu koje su intervjuirali inspirativne i zanimljive osobe iz našeg svijeta te objavili njihove priče ovdje.

Pošteno je spomenuti i da su niz godina pomagali provođenje krunskog projekta Zagrebačkog dijabetičkog društva – Obiteljski kamp, koji je osnažio i "na noge" postavio velik broj obitelji s dijabetesom. Sponzorirali su i DiaEuro Futsal reprezentaciju osoba s dijabetesom, itd.

4. Obiteljski kamp Zagrebačkog dijabetičkog društva – raj na zemlji

Sretno njima i nama.

P. S. Kako to često bude u doba „fake news-a“, krenule su odmah glasine i o gašenju tvrtke Lilly – one su provjereno – potpuno neistinite.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: