Davor Skeledžija

Vrijedi li išta superbrzi inzulin FIASP?

12/02/2021

Čim se Fiasp pojavio u blizini, nabavili smo ga u Njemačkoj i objavili osvrt.

Ukratko, usporedio sam ga s NovoRapidom na način da sam dva dana zaredom pojeo po kuglu sladoleda. Jednom sam je pokrio NovoRapidom, a drugi puta Fiaspom. Šećer prije „slaje“ bio je odličan, a zahvaljujući Fiaspu takav je i ostao. Stari NovoRapid je u usporedbi s Fiaspom izgledao kao stari deda po brzini djelovanja.


Gornji crveni graf pokazuje kretanje razine šećera nakon kugle sladoleda i injekcije NovoRapida, a plavi nakon injekcije Fiaspaa. Više je nego jasna Fiaspova superiornost nad NovoRapidom u održavanju dobrih šećera.

No, ono gdje me Fiasp nije oduševio je njegova efikasnost prilikom rušenja visokih šećera, a nakon nekoliko mjeseci u inzulinskoj pumpi, počeo me peći. Ponavljam: riječ je o mojem osobnom iskustvu. Jedno sam slično svjedočanstvo pročitao i na Facebooku te sam, kao svaka prosječna osoba, automatski zaključio da su to uobičajene osobine Fiaspa.

No, istina je drugačija: Anketa o Fiaspu
Iako osobna iskustva (tzv. Testimonialsi) imaju veliku važnost u zauzimanju stava, ankete mogu još bolje poslužiti. S obzirom na to da je ova anketa odrađena u Facebook grupi „Libre Hrvatska“, sasvim je ispravno zaključiti da su u njoj najviše sudjelovale inteligentne osobe s dijabetesom tip 1 mlađe i srednje životne dobi iz RH.

Anketno pitanje na Facebooku je glasilo:
Ljubazno molim korisnike Fiaspa da odaberu tvrdnje koje na osnovu vlastitog iskustva smatraju točnima (samo ako koriste ili su koristili Fiasp).

Postavljeno je 4 pitanja i odgovori su bili stvarno zanimljivi i korisni - hvala svima koji su sudjelovali!

  1. Koliko brzo djeluje Fiasp?
  2. Je li samokontrola dijabetesa bolja?
  3. Koliko je Fiasp efikasan u rušenju visokih šećera?
  4. Peče li na mjestu uboda?

Krenimo redom:

1. Koliko brzo djeluje Fiasp?


Od 179 osoba koje su odgovorile, njih čak 90 % izjavilo je da im Fiasp djeluje brže od prošlog inzulina. Naravno, da vam nitko ne može garantirati da ćete biti u tih 90 %, a ne u onih 10 % nesretnika, ali razloga za optimizam očigledno ima.

2. Imam li bolju samokontrolu dijabetesa s Fiaspom?


Od ukupno 146 osoba, njih 82 % izjavilo je da imaju bolju samokontrolu dijabetesa s Fiaspom. Iako je pitanje koliko će bolja samokontrola trajati (nadajmo se da zauvijek), riječ je o također vrlo lijepom rezultatu.

3. Koliko dobro mi Fiasp ruši visoke šećere?


Ovi odgovori su me najviše zanimali s obzirom na to da me osobno njegova efikasnost pri rušenju visokih šećera nije oduševila. Od 155 glasova, čak 106 osoba (68 %) izjavilo je da im Fiasp dobro ruši visoke šećere. Da, primjetno je da ovdje ipak postoji veći udio osoba s lošijim iskustvom (32 %), ali pozitivna su iskustva prevladala.

4. Peče li Fiasp na mjestu uboda?


Od 93 glasa, čak 85 osoba (91 %) konstatiralo je da ih Fiasp ne peče na mjestu uboda, dok je 9 % njih izjavilo da imaju problema s time. Dakle, ponovno moje iskustvo nije bilo u skladu s većinom. Ovdje bi bilo vrlo zanimljivo saznati koliki je udio osoba na inzulinskoj pumpi, ali tu ćemo anketu napraviti drugi put.

Zaključak
Nažalost, i dalje je svakome ponaosob nemoguće zaključiti kako bi mu Fiasp djelovao. No, ako ste loše regulirani – pokušaj poboljšanja regulacije dijabetesa prelaskom na Fiasp (ili s Fiaspa) jedan je od vrlo logičnih poteza. Ako ste nezadovoljni Fiaspom, a želite što brži inzulin – vjerojatno ćete uskoro moći isprobati i konkurentni Lyumjev koji bi se 2021. trebao pojaviti u Hrvatskoj. Meni je Maja poslala kutiju iz Njemačke, uskoro slijedi osvrt. 😉

Ono što je najvažniji zaključak ove ankete i teksta je argumentirana poruka HZZO-u: osobe s dijabetesom tip 1 moraju imati maksimalan pristup najrazličitijim inzulinima kako bi im se pružila prilika za dobru regulaciju dijabetesa! Dobra regulacija dijabetesa je ključ za višu kvalitetu života i niže troškove zdravstvenog sustava za liječenje komplikacija kao što su sljepoća, amputacije, dijalize i slično.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: