Davor Skeledžija

Dokle smo dogurali s još naprednijim inzulinima?

30/10/2020

Pametni inzulin ima sposobnost „tiho čučati“ u tijelu dok nam je šećer u krvi nizak, a kada šećer počne rasti, tada inzulin počne djelovati i rušiti ga. Kada bi se nekim čudom takav inzulin sutra pojavio na tržištu po dovoljno niskoj cijeni, proizvođači senzora, inzulinskih pumpi i mnogi drugi bi vjerojatno bankrotirali. Opstalo bi nešto proizvođača jeftinih trakica za krv s kojima bismo nekoliko puta tjedno izmjerili šećer, onako, „za svaki slučaj“. 😉

Teoretičari zavjera uvjereni su da proizvođači senzora, inzulinskih pumpi i mnogi drugi ozbiljno rade na tome da pametni inzulin nikada ne ugleda svjetlo dana s obzirom na to da bi to značilo njihovu propast.

Ono što uistinu jest sigurno, je da s druge strane postoje vrlo ozbiljne tvrtke koje vrijedno rade na vrlo naprednim inzulinima, uključujući i onaj „pametni“. Prva od njih je naš stari znanac, tvrtka Novo Nordisk.

Za početak – Icodec
Prvi inzulin koji će ugledati svjetlo dana nije pametni inzulin, već onaj tjedni. Prije samo nekoliko mjeseci završila je druga faza kliničkih istraživanja za bazalni inzulin koji je potrebno uzimati samo jednom tjedno.

„Icodec je vrlo prikladno rješenje koje može donijeti brojne uštede u usporedbi s današnjom situacijom gdje osobe s dijabetesom moraju mjeriti šećer u krvi nekoliko puta dnevno i bosti se iglama“ za MedWatch izjavio je Krogsgaard Thomsen, glavni znanstvenik (CSO) u Novo Nordisku. Nisam baš siguran da će se smanjiti broj mjerenja šećera, ali broj uboda inzulinskom iglom definitivno hoće. Njegova je izjava u originalu dostupna na ovom linku.

Dodao je još da su u fazi 2 s Icodecom pokazali malo bolju kontrolu razine šećera od Lantusa, koji je najpopularniji inzulin na svijetu. Poboljšanja nisu statistički značajna, ali Thomsen vjeruje da će u fazi 3 uspjeti postići još veći uspjeh. Dodao bih da, ako Icodecovi rezultati budu barem podjednaki Lantusovim, činjenica da se Icodec uzima jednom tjedno bi bila sasvim dovoljan argument mnogima da ga isprobaju.

A gdje je tu „pametni“ inzulin?
Novo Nordisk u razvoju ima još dva inzulina koji imaju dodatan pozitivni efekt na kolesterol i na srce, ali to nas ne zanima dok ne budemo imali takvih problema. 😉

Ono što nas jako zanima je pametni inzulin s početka teksta pa je tako CSO Thomsen izjavio da Novo planira još ove godine započeti prvu fazu kliničkih istraživanja s pametnim inzulinom!

I bi svjetlo: Novo Nordisk je upravo objavio da je započeo testiranje pametnog inzulina na ljudima!

Govorimo o glucose-responsive insulinu, što znači da inzulin djeluje onda kada šećer u krvi poraste, a ne djeluje kada je šećer nizak. Ako taj inzulin bude funkcionirao po planu, osobe s dijabetesom više neće morati brinuti za hipoglikemiju prilikom uzimanja inzulina (i o ostalom s početka teksta).

„To je nešto što svi traže već desetljećima i izgleda da smo napravili proboj. Jako smo uzbuđeni u iščekivanju rezultata na ljudima“ izjavio je Krogsgaard Thomsen, CSO tvrtke Novo Nordisk.

Inzulin bez igle u režiji Novo Nordiska
Na portalu smo nedavno po prvi puta testirali Affrezu inzulin koji se udiše, no Novo Nordisk ima drugačije planove. Oni rade na mehaničkoj tableti inzulina. Riječ je o projektu u suradnji s institutom MIT, koji bi također mogao omogućiti uzimanje inzulina bez igle, vjerojatno u preciznijim dozama od spomenute Affreze.

Novo Nordisk bi HZZO-u ili vama prodao tabletu zgodnog naziva Lumi koja se sastoji od inzulina, opruge, igle i otapajuće kapsule. Lumi je napravljena tako da kapsula s inzulinom preživi putovanje kroz opasnu želučanu kiselinu koja otapa sve živo te se potom otopi kada dođe u tanko crijevo. Nakon otapanja, oslobađa se igla te zabija u tanko crijevo i isporučuje inzulin (inspiracija: Robin Hood). Klinička istraživanja bi trebala započeti tijekom 2022. godine.

Zaključak
Novo Nordisk nije jedini koji radi na inovativnim rješenjima za dijabetes, ali sigurno je da ima ogroman ugled, znanje i resurse. Činjenica je da su trenutno više fokusirani na lijekove za dijabetes tip 2, ali nedavno je došao superbrzi FIASP, što ipak potvrđuje da nisu zaboravili i nas – prave ovisnike o inzulinu (tekstovi o FIASP-u). Veselimo se novim dostignućima.

p.s. Ako vam je ovaj izvještaj bio interesantan, zahvalite i g. Milutinu Kasabašiću. Riječ je o odvjetniku iz Beograda koji za svoje dijete najpažljivije i najupornije prati sve vijesti vezane za napretke na polju Novo Nordiskovih inzulina te redovno dijeli informacije. Hvala na brojnim linkovima.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: