Davor Skeledžija

Senzori - javili se MIZ i HZZO - ljeto može početi :)

24/06/2019

Kao što znate, nalazimo se u „zoni sumraka“ vezano za ostvarivanje prava na senzore, prethodni članak je ovdje. HZZO je odradio izmjene indikacije 306 u kojima trenutno stoji da je obavezna registracija pacijenata na mrežnoj domeni (dijabetes.tv), a Ministarstvo je u odgovoru Jutarnjem listu izjavilo da se od svega (za sada) odustaje, a nešto na tom tragu izjavio je i prof. Vrkljan za HRT1 (točnije, da neće biti ucjene za senzore), ali ima toga još i to dobroga.

Ponedjeljak 24. lipnja bio je vrlo uspješan i napokon je došlo do prvog konkretnog pozitivnog i logičnog preokreta. Ujutro se portalu naInzulinu.com javila čitateljica Nataša koja je prva uspjela iz Ministarstva zdravstva izvući mišljenje o aktualnom problemu senzora, mrežnoj domeni, doznakama itd. Odgovor je osobno potpisao ministar zdravstva Republike Hrvatske! Bravo Nataša, nadam se da ovaj portal utječe na što više osoba s dijabetesom da budu kao Nataša, da ne odustaju od inzistiranja na objašnjenjima i svojim pravima jer što nas je više, veće su nam šanse. Hvala i Ministarstvu zdravstva i ministru Kujundžiću na odgovoru.

Važan dio odgovora nalazi se u okviru, a cijeli dopis, za one koje zanima, može se pronaći ovdje.

Iz službenog odgovora Ministarstva Nataši, a koji je potpisao ministar Kujundžić

Iako je Ministarstvo zdravstva glavno u cijeloj priči, mi smo već dovoljno educirani da znamo da je ključna pismena potvrda HZZO-a. Jedino s njihovim jasnim dokumentom možemo samouvjereno mahati pred nosom izabranih liječnika i uvjeravati ih da su sigurni od kazni HZZO-ovih kontrolora te da nam bez straha mogu ispisati sljedeću doznaku za senzore. Sve ostalo je kocka i ovisi o različitim čimbenicima, kao što su broj kazni koje je izabrani liječnik do sada pobrao od HZZO-a, koliko smo naporni i slično.

I bi svjetlo! 🙂
Natašin dopis iz MIZ-a stigao je u 9:45 h, u 11:48 h sam ga proslijedio u HZZO s podsjetnikom na otvorena pitanja i već u 14:16 h stigao je službeni odgovor HZZO-a! Da, u roku od samo nekoliko sati došao je konkretan i jasan odgovor koji je, da stvar bude bolja, sastavio netko inteligentan i razuman! Ako ste mislili da su takvi otišli iz HZZO-a, grdno ste se prevarili, a ovdje je dokaz:

From: Glasnogovornik Zavoda [mailto:[email protected]]
Sent: Monday, June 24, 2019 2:16 PM
To: [email protected]
Subject: RE: Mrežna domena - Odgovor Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i druga požurnica

Poštovani,

S obzirom da su izmjene indikacije broj „306“ iz Osnovne liste ortopedskih i drugih pomagala u primjeni od 4. svibnja 2019. godine, odnosno prema uputi Nacionalnog povjerenstva za dijabetes Ministarstva zdravstva unesena je potreba registriranja osiguranih osoba na mrežnoj domeni za praćenje ishoda liječenja šećerne bolesti, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je žurno tražio upute Ministarstva zdravstva o postupanju s obzirom na mnogobrojne različite situacije na terenu.  Navedene upute još nismo zaprimili u HZZO-u.

Kako je HZZO stava da osigurana osoba ne smije, zbog administrativno neriješene situacije, ostati bez medicinskog pomagala koje joj je bilo preporučeno i koje već koristi osnovom ranije postavljene medicinske indikacije za njegovu primjenu, dok se ne „raščisti“ situacija oko spornog teksta indikacije „306“, ako postoji medicinska indikacija za nastavkom primjene pomagala i dalje i ako osigurana osoba redovito kontrolira svoje zdravstveno stanje i uredno koristi pomagalo, isto joj se može propisati na doznaku i u nastavku liječenja.

Kriterij iz teksta indikacije „306“, a koji se odnosi na potrebu registriranja osigurane osobe na mrežnoj domeni za praćenje ishoda liječenja šećerne bolesti, neće se primjenjivati retrogradno.

Obzirom da postoje bolesnici koji od ranije imaju pomagalo, kod preporučivanja nastavka primjene ovog pomagala od strane dijabetologa (na redovnoj kontroli na koju su naručeni), odnosno kod izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bolesnik će priložiti medicinsku dokumentaciju s kojom raspolaže, jer se retrogradno stvari ne mogu mijenjati (ono što postoji - postoji, a ono čega nema se ne može izmisliti), odnosno bolesnik će priložiti medicinske nalaze kontrola s kojima raspolaže.

Npr. ako je osoba dobila senzor prvi puta npr. početkom rujna 2018. godine i bila na 1 ili više kontrola dijabetologa, o tome ima specijalistički nalaz. Danas je lipanj. Bolesnik je naručen na kontrolu u rujnu 2019. godine. Izabrani doktor ima medicinsku dokumentaciju koju ima, ako je bolesnik pod kontrolom i nema potrebe za dodatnim odlascima kod dijabetologa, već će bolesnik na redovnu kontrolu na koju je i naručen, otići u rujnu 2019. godine.  

U međuvremenu izabrani doktor uredno može propisivati senzore do te kontrole u rujnu.

Kada HZZO dobije traženo mišljenje i detaljnu uputu Ministarstva zdravstva, odnosno Nacionalnog povjerenstva za dijabetes, HZZO će sve ugovorne partnere obavijestiti posebnim dopisom. U prijelaznom razdoblju osigurane osobe ne smiju ostati bez pomagala, ako je isto medicinski indicirano u nastavku primjene.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - Direkcija

Da, dopis nema štambilj i potpis osobe koja stoji iza toga pa, osim što joj ne možemo dići spomenik, jednom malom broju izabranih liječnika to neće biti dovoljno. No, ovo je i dalje veliki korak i dobra stvar, zato se treba naoružati strpljenjem i spomenute liječnike nevjernike natjerati da dignu telefonsku slušalicu i nazovu HZZO kako bi provjerili ove tvrdnje. Dopis iz HZZO-a u pdf formatu pogodnom za ispis preuzmite ovdje.

Što i kako dalje?
Nije sve ovo ništa novo i neobično, sjetite se svih onih čudesa oko senzora u početku pa smo ih na kraju ipak nekako prebrodili. Da stvar bude bolja, dolaze informacije iz različitih izvora da će se i drugi „slon u staklani“ uskoro riješiti te da bi se vrijeme čekanja na senzore u Bontechu moglo dramatično smanjiti ili nestati, a o očekivanom dolasku Medtrum/Bauerfeind rtCGMS konkurencije da i ne govorimo.

Ono što vam još moram „priopćiti“, dragi supatnici, je da ćete vjerojatno jednom ipak morati malo istegnuti vrat i pripremiti ga za „kraći povodac“ vezano za senzore, a i dijabetolozi vjerojatno na kraju ipak neće proći bez novih obaveza. Naime, ovo što nam sustav radi – nije iz prsta isisano. Naša Maja Vuković, koja koristi zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, morala je potpisati ugovor s osiguranjem da će dolaziti svaki čas na kontrolu i „svašta nešto“. Doduše, Maja sada može birati između Librea, Dexcoma, različitih pumpi i još koječega, ali i kod nas se na tom području događaju pozitivne stvari – o kojima uskoro.

Važno je spomenuti da smo svi zajedno najavu dodatnih kontrola i registra prihvatili prilično pozitivno. Naime, na prvi članak na ovu temu koji je izašao povodom izmjene indikacija u Narodnim novinama ste svi jako pozitivno reagirali. No, u Narodnim novinama je objavljeno jedno, a onda se u praksi pojavilo nešto drugačije, komplicirano te etički, moralno i pravno vrlo upitno. 

Kompromisni konkretan prijedlog HZZO-u, Ministarstvu i pobunjenim dijabetolozima
U Velikoj Britaniji njihov HZZO (ustvari NHS) također ima svoje upute i preporuke za Libre. Tamo pacijenti, koji ispunjavaju kriterije, dobiju senzore tako što njihov izabrani liječnik dobije pravo izdavati doznake za period od 6 mjeseci. Nakon 6 mj. to pravo reevaluiraju posebni timovi, a sljedeća reevaluacija je nakon 12 mjeseci. To izgleda sjajno, periodi od 0 (prvo propisivanje), 6 i 12 mjeseci su stvarno realni i izvedivi, stoga šaljem javni apel HZZO-u i Ministarstvu da kopiraju pozitivne strane britanskog sustava! Doduše, ne ovaj dio vezan za „posebne timove“, jer znamo koliko su takvi u Hrvatskoj spori i neefikasni – taj dio je kod nas već dobro riješen – preporuku za daljnje korištenje donosi nadležni dijabetolog koji poznaje smjernice i svog pacijenta.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je trenutno zamišljen unos u „mrežnu domenu“ u periodima: pri prvom pisanju preporuke te nakon: 2 tjedna, 1, 3, 6 i 12 mjeseci. Stoga, ajmo kopirati Britance, nije sramota, štoviše, to je realno i izvedivo. Nadalje, veliko je pitanje hoće li ispunjeni podaci, u količinama koje su prvotno zamišljene, biti imalo istiniti ili će se dijabetolozi samo trsiti da ispune formu kako njihovi pacijenti zbog „formalnosti“ ne bi izgubili pravo na senzore.

Nadalje, sjetite se naših lista čekanja po bolnicama i cijelog hrvatskog zdravstvenog sustava koji nije bajan. Ako kopiramo pozitivne stvari iz Velike Britanije, puno je lakše "natjerati" na suradnju i pacijente i dijabetologe, a to je vrlo važan preduvjet da neki vrijedan projekt kao što je „praćenje ishoda liječenja“, uistinu i uspije.

Zaključak
Netko će reći da nema mjesta zadovoljstvu i da se ovaj cirkus nije smio ni dogoditi. Dogodio se, dogodilo se i onakvo referenciranje inzulina pa je poništeno. Događat će se i ubuduće, ponajprije zato što u Hrvatskoj skoro nitko za ništa ne snosi odgovornost, ali mi smo ti koji zajedno s liječnicima, KUZ-om, medijima i drugima trebamo upozoravati na loše stvari i nepravilnosti te ustrajati da se one poprave ili ponište. Očigledno je moguće.

Budući da osobe s dijabetesom tipa 1 u Hrvatskoj i dalje preko HZZO-a imaju bez doplate na raspolaganju sve moderne inzuline (osim Tresibe) i senzore za bezbolno mjerenje glukoze – zaslužili smo svi zajedno jedan dobar odmor. Želim ugodan i miran godšnji odmor Ministarstvu zdravstva, HZZO-u, liječnicima, KUZ-u i nama samima. Pa na jesen opet u rovove. 🙂

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: