Davor Skeledžija

Prof. Vrkljan na HRT-u 1 izjavio da ucjene za senzore neće biti!

10/06/2019

Danas su na HRT-u 1 u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, gostovali prim. dr. Manja Prašek, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, prof. Milan Vrkljan, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za dijabetes i doc. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac.

Svakako pogledajte cijelu emisiju, koja je dostupna u nastavku, a ono što će vam se svidjeti je izjava profesora Milana Vrkljana vezana za ucjenu oko unosa osobnih medicinskih podataka u „fantomsku mrežnu domenu“ na portalu dijabetes.tv (ako vam je sve ovo čudno, niste jedini).

Na pitanje novinarke Ruže Ištuk boje li se pacijenti opravdano da će ostati bez senzora, ako dijabetolog ne unese naše osobne medicinske podatke na spomenuti portal, prof. Milan Vrkljan je jasno i glasno odgovorio:
- „Ni u kojem slučaju!"

Ako ne vjerujete, pogledajte video, a posebno spomenutu izjavu koja počinje nakon 5 minuta i 20 sekundi:

Sada još preostaje HZZO-u da stav predsjednika Nacionalnog povjerenstva za dijabetes implementira u svoj Naputak. Naime, HZZO je na upit portala naInzulinu.com odgovorio da je cijela ova zavrzlama u nadležnosti baš Nacionalnog povjerenstva za dijabetes, čiji je predsjednik upravo prof. Vrkljan, a u trenutnoj verziji Naputka, između ostalog, stoji:
Za nastavno propisivanje pomagala potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju osnovom koje bolnički specijalista daje preporuku, zajedno s dokazom o provedenim kontrolama i evidenciji podataka na mrežnoj domeni.

Ponovimo - riječ je o mrežnoj domeni dijabetes.tv (koju je HZZO pokušao sakriti) i bazi naših osobnih medicinskih podataka u udruzi  e-Medikus. Više je nego logično da nas HZZO time ne može ucjenjivati i ukinuti nam pravo na senzore, ali logika često nema veze sa stvarnošću u Hrvatskoj.

Problem je u tome što izabrani liječnici možda nisu gledali HRT 1 u 7:15 h ujutro, ali gledaju Naputke koje dobivaju iz HZZO-a. Stoga smo sigurni tek onda kada se stavovi Nacionalnog povjerenstva za dijabetes, koje je prenio njihov predsjednik, konačno jasno unesu u indikaciju 306, naputke HZZO-a ili barem u pojašnjenja.

Naime, prije nešto manje od mjesec dana (15. 5. 2019.) je došao e-mail iz HZZO-a gdje su napisali da mole „malo strpljenja“ i da će nejasnoće „uskoro biti otklonjene“. Možda je baš ova emisija na HRT-u ono što su čekali kako bi dodatno pojašnjenje konačno bilo i poslano.

Hvala HRT-u i svim sudionicima emisije što su pojasnili neke nelogičnosti i nejasnoće.

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: