Davor Skeledžija

Imate pravo na senzore preko HZZO-a? Problemi na vidiku

15/05/2019

Pokušao sam upozoriti HZZO da su izdali nejasan novi Naputak i da će biti velikih problema u tumačenju kod liječnika obiteljske medicine. Nisam uspio i danas sam naletio na minu kod svog doktora.

No, kako stvari stoje – nisam jedini. Upravo je iz HZZO-a stigao dopis iz kojega se naslućuje da su ipak dobili puno više e-mailova s problemima i da su shvatili da oni nisu bezazleni. Štoviše, vjerojatno razumiju da su naš život i zdravlje ugroženi, ako ne ostvarimo pravo na dijagnostiku na osnovu koje uzimamo inzulin. Ako napamet uzimamo inzulin, rezultat je, u najboljem slučaju, katastrofalna samokontrola, a u najgorem slučaju – SMRT. Srećom, nisu spremni prihvatiti toliku odgovornost, barem ne za sada.

Dopis iz HZZO-a glasi:

From: Glasnogovornik Zavoda [mailto:[email protected]]
Sent: Wednesday, May 15, 2019 2:51 PM
To: [email protected]
Subject: senzori za Frestyle Libre

Poštovani,

Uvažavajući zaprimljene zahtjeve za dodatnim pojašnjenjem teksta vezanog za ostvarivanje prava osiguranih osoba na senzore za pomagalo Freestyle Libre obavještavamo Vas da će Hrvatsko društvo za dijabetes i Hrvatsko društvo za endokrinologiju, putem Nacionalnog povjerenstva za dijabetes Ministarstva zdravstva, dodatno pojasniti na koji način će se primjenjivati nova smjernica za navedeno pomagalo. Dodatno pojašnjenje bit će dostavljeno svim endokrinolozima i dijabetolozima u ugovornim zdravstvenim ustanovama koji propisuju pomagalo te će također pojašnjenje biti objavljeno i na CEZIH-u kako bi se s njime upoznali i izabrani doktori u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naglašavamo kako niti jedna osigurana osoba, kojoj je već propisano pomagalo Freestyle Libre, neće ostati bez potrebnih senzora. Molimo osigurane osobe za malo strpljenja, jer očekujemo kako će sve nejasnoće uskoro biti otklonjene.

S poštovanjem,
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Malo je smirujući dopis, posebno dio koji podebljah (hvala HZZO), ali ako ipak ne možete čekati da HZZO pošalje pojašnjenje jer vam je došlo vrijeme za novu doznaku, imam nekoliko savjeta za iskušati prilikom posjeta izabranom liječniku obiteljske medicine. Moja ekipa i ja smo ih iskušali na sebi – nakon puno rasprave i nabacanih nejasnih naputaka, izašao sam s ispisanom četvrtom doznakom za senzore!

SAVJET 1
Pravite se blesavi. Naime, zbog hiperprodukcije dugačkih i nejasnih naputaka iz HZZO-a, dio izabranih liječnika ih uopće ne čita ili ih čita samo površno. Postoje šanse da Naputak liječnik nije pročitao i da ćete svoju doznaku dobiti bez problema. Ja nisam bio te sreće, moja liječnica sve čita i tumači kako tumači. Neki od vas ne žele ugroziti svoje liječnike, a druge nije briga za to. Za ove prve je važno da shvate da šutnjom neće ugroziti svog izabranog liječnika.

SAVJET 2
Postoje i oni drugi izabrani liječnici, oni koji su „pobrali“ koju kaznu od HZZO-a i pažljivo čitaju HZZO-ove naputke u trenutcima koji im preostanu između posjeta brojnih pacijenata. Za njih prvo preuzmite i ispišite najnoviji HZZO-ov Naputak s datumom 6. 5. 2019., a nalazi se ovdje. Jednako je nejasan kao i ostali, ali je redoslijed riječi u rečenici donekle iskoristiv za one koji su već uzimali doznaku.

Osim tog originalnog Naputka, kopirajte i ispišite ovu skraćenu i pročišćenu verziju istog Naputka (copy/paste u Word pa ispis):

Bolnički doktor specijalist koji postavlja indikaciju za pomagalo, obavezan je uz specijalistički nalaz priložiti i ispisani dokument kojim se potvrđuje da je osigurana osoba registrirana na mrežnoj domeni za praćenje ishoda liječenja.

Obaveznu evaluaciju primjene pomagala obvezan je provoditi i evidentirati na mrežnoj domeni za praćenje ishoda liječenja: bolnički specijalist ili specijalist iz druge ustanove: prvi puta nakon 2 tjedna od početka korištenja pomagala, a zatim u intervalima od 1, 3, 6 i 12 mjeseci.

Za nastavno propisivanje pomagala potrebno je priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju osnovnom koje bolnički specijalist daje preporuku, zajedno s dokazom o provedenim kontrolama i evidenciji podataka na mrežnoj domeni.

Osigurana osoba ne može ostvariti pravo na nastavno propisivanje pomagala, ukoliko nakon 12 mjeseci od početka korištenja pomagala nije došlo prema mišljenju specijaliste koji je predložio pomagalo i/ili provodio kontrolne preglede, do očekivanog ishoda primjene pomagala.

Za vas „ponavljače“, najvažniji je zadnji odlomak iz kojega se, uz puno truda, mašte i uvjerljivosti, može iščitati da vas izabrani liječnik još ne smije maltretirati niti s fantomskom „mrežnom domenom“, niti s „mišljenjima specijalista“. Barem ne prije nego što istekne rok od 12 mjeseci od početka korištenja pomagala!

Ako u vama leži mali pravnik, onda još možete argumentirati da se taj rok od 12 mjeseci mora računati od trenutka kada je novi Naputak stupio na snagu. NE MOGU vam retrogradno nametati nova pravila. Budući da je Libre došao u Hrvatsku 16. 8. 2018., a Naputak stupio na snagu tek 4. 5. 2019., onda vas mogu gnjaviti najranije 4. 5. 2020.! Nikako ne možete izmisliti nalaze nakon dva tjedna od početka korištenja pomagala te u intervalima od 1, 3, 6 i 12 mjeseci iz vremena kada Naputak nije postojao!

Ono što će neki izabrani liječnici možda „tresnuti“ je da oni sada više uopće ne ispisuju doznake za senzore! Toj ludosti se morate sami suprotstaviti i objasniti im da dijabetolozi odavno ne mogu ispisivati nikakve doznake za dijabetes pa ni doznake za senzore. Napominjem da ćete možda morati biti malo (verbalno) agresivni, ako se želite brzo izboriti za svoja prava jer se mnogi liječnici jako boje HZZO-ovih kontrola.

Slon u staklani
Ovo što sam gore objasnio će možda kratkoročno riješiti problem, a dugoročno imamo još jedan. Skoro svi specijalisti s kojima sam razgovarao, a posebno oni koji imaju puno osoba s dijabetesom tipa 1, se jako protive ovim novim pravilima. Jednostavno nemaju vremena odrađivati tolike preglede pa onda još unositi podatke u aplikaciju na „mrežnoj domeni“. S druge strane, ishode liječenja doista jest potrebno pratiti, tu se svi slažu.

Jako me zanimalo koliko puta godišnje dolazite na kontrolu kod dijabetologa pa sam postavio anketu na Facebooku i dobio zanimljive odgovore. Zahvaljujem svakom od čak 449 sudionika!

Odgovore treba uzeti uz mrvicu rezerve jer je ovdje riječ o vrlo motiviranim i educiranim osobama s dijabetesom, ALI rezultati ankete pokazuju da se u Hrvatskoj zavidan broj osoba s dijabetesom tipa 1 (69 %) kontrolira 4 puta godišnje kod dijabetologa! Sva ta ekipa neće imati previše problema u ispunjavanju novih obveza (izmjena indikacije 306)! Naravno, pod uvjetom da njihov dijabetolog stigne i želi ispuniti fantomsku aplikaciju na „mrežnoj domeni“  koja se spominje u Pravilniku.

Ono što je loše, je da bismo svi mi koji manje idemo kod dijabetologa i ne trošimo toliko HZZO-ove budžete i bolničke resurse na kontrolne preglede, mogli zapasti u ozbiljne probleme. Drugim riječima, možda je vrijeme da nas 29 % što prije počnemo žicati slobodne termine kod specijalista kako bismo pokušali ispuniti nove zahtjeve HZZO-a za senzore.

Što mislite, ima li zdravstveni sustav dovoljno slobodnih resursa da prihvati nas 29 % s novim zahtjevima za terminima kod dijabetologa? Sve kako bismo zadovoljili izmjene HZZO-ove indikacije 306.

Možete li ostvariti toliko bolovanja ili slobodnih dana kod svojih poslodavaca – također ostaje za vidjeti.

Zaključak i uputa
U svakom slučaju, nestrpljivo iščekujemo „dodatno pojašnjenje smjernica“ iz HZZO-a i nadamo se da će biti jasnije i izvedljivije. Očekujemo najbolje, a pripremamo se za rat. Senzori nisu pali s neba da bismo ih samo tako ponovno izgubili, a i ne želimo da se buduća konkurencija kao što je Medtrum okrene na peti i ode zbog „hrvatskih posla“.

Jako je važno da shvatite: kada HZZO primi jedan (moj) e-mail s nekim problemom, ekipa tamo prvo pomisli – opet onaj dosadni i naporni Skeledžija. No, kada vas 150 pošalje e-mail u kojemu pokušava upozoriti na slične ili iste probleme, onda su stvari bitno drugačije. Dakle, pišite im ([email protected]), ali pišite i javno o svojim problemima kako bismo svi zajedno znali što se događa jer HZZO nikada neće javno priznati koliko su e-mailova dobili s istim ili sličnim problemom, ali su očigledno neusporedivo veće šanse da se problemom pozabave, ako je ta brojka značajna.

Nemojte biti sebični
Ja sam se dokopao danas svoje doznake i pomogao svojoj ekipi koliko sam mogao. Mogao sam zabiti glavu u pijesak i čekati sljedeća 3 mjeseca, ali očigledno nisam. Ako će svatko od nas gledati „svoja posla“ i nećemo pomagati jedni drugima, iako nas je ovog puta možda „metak zaobišao“, neće biti dobro. Ne samo da će nam pravo na senzore postati upitno, već ćemo dobiti i doplatu za inzuline, prvo jedan (ups, to se već dogodilo) pa onda drugi, itd. Stoga nemojte šutjeti, najmanje što možete napraviti je kukati i negodovati. Moraju se i oni jednom uozbiljit'.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: