Davor Skeledžija

Objavljujemo indikacije za inzulinsku pumpu za djecu i odrasle na trošak HZZO-a!

28/07/2022

Kao što ste mogli pročitati u bezbroj članaka na ovom portalu, HZZO je uvrstio inzulinsku pumpu na svoju listu pomagala. Ima ih na osnovnoj listi bez doplate (Medtronic 640G i Ypsomed) i na dopunskoj listi s doplatom (Medtronic 780G, OmniPod i uskoro Medtrum).

Opisali smo u detalje proceduru Kako do Medtronica i Kako do OmniPoda. No, ono što još nigdje nije objavljeno jesu HZZO-ove indikacije za ostvarivanje prava na inzulinsku pumpu!

Iz HZZO-a su na upit o indikacijama neslužbeno odgovorili da su na snazi one „standardne otprije“ i da se obratimo referentnim centrima. Evo ih.

Indikacije za inzulinsku pumpu za djecu

 • Loša regulacija šećerne bolesti, nemogućnost normaliziranja glikemije intenziviranom terapijom u više inzulinskih injekcija dnevno, velike oscilacije glikemije;
 • „Fenomen zore“;
 • Česte i/ili neprepoznate hipoglikemije, naročito noću;
 • Djeca kod kojih su potrebne višekratne dnevne i noćne inzulinske injekcije;
 • Pubertet i adolescencija kada potreba za inzulinom naglo raste zbog hormonskih promjena i ubrzanog rasta;
 • Dob malog djeteta kada teške hipoglikemije mogu dovesti do trajnog oštećenja mozga;
 • Komorbiditet (dijabetička gastroenteropatija, celijakija, cistična fibroza);
 • Rana pojava kasnih komplikacija bolesti;

Mislim da će se svatko složiti kako je u slučaju djece ustvari poštivan stav čuvenog pedijatra dijabetologa prof. Tadeja Battelina:

Bravo Hrvatski pedijatri!

Indikacije za inzulinsku pumpu za odrasle

 • Nezadovoljavajuća metabolička regulacija na intenziviranoj inzulinskoj terapiji u prethodna 3 mjeseca uz korištenje CGM-a te nepostizanje HbA1c-a manjeg od 7% i TIR-a većeg od 70%
 • učestale, neprepoznate i noćne hipoglikemije uz TBR veći od 4%;
 • prekonpecijsko razdoblje, trudnoća i dojenje uz nezadovoljavajuću metaboličku regulaciju uz HbA1c veći od 6,5%, TIR manji od 70% te TBR veći od 4%

Ukoliko bolesnik ne koristi CGM i nije ga voljan koristiti, a zadovoljava kriterije vezane uz HbA1c i učestalost hipoglikemija (uočljive u glukometru) može mu se odobriti najjeftinija pumpa s osnovne liste HZZO-a (Ypsomed op. ur.)

Ove indikacije za odrasle nisu baš tako „široke ruke“ kao za djecu, ali mogućnost ostvarivanja ipak postoji.

Kod odraslih su, barem formalno, najgore prošle osobe koje imaju 30 i više godina dijabetes, koje su odlično regulirane, ali su u svom dijabetičkom stažu uzele najmanje 65.700 injekcija inzulina..

Neki od odraslih su vrlo frustrirani silnim tisućama injekcija i cijelim tijelom žude za promjenom

Vjerujem da će neki naći zajednički jezik i razumijevanje svog liječnika u želji da smanje 4 injekcije inzulina dnevno na jednu u 4 dana uz pomoć inzulinske pumpe. Barem dok se ne nađe zadovoljavajuća "medicinska indikacija"😊.

dr. Joey Tribbiani iz kultne serije Prijatelji

dr. Joey Tribbiani iz kultne serije Prijatelji bi to za čas riješio 🙂

Zaključak

Važno je ponoviti informaciju s početka teksta - postoji dodatna procedura za ostvarivanje prava na inzulinsku pumpu i postoji limit od 5 milijuna kuna godišnje na nivou cijele Republike Hrvatske. Postoji novoosnovano HZZO-ovo Povjerenstvo za pumpe koje se sastaje otprilike jednom mjesečno, analizira pristiglu dokumentaciju i izdaje odobrenja.

Dijabetolozima koji imaju pravo pisati preporuke i spomenutom Povjerenstvu za pumpe neće biti nimalo lako balansirati između želja i potreba pacijenata te limita koji je postavio HZZO. Ipak, moramo priznati da je skok s 1.5 milijuna kuna godišnjeg nacionalnog tendera na 5 milijuna kuna koliko je sad u HZZO-ovu budžetu osigurano za inzulinske pumpe – lijep napredak. Pridodajmo tome činjenice da od sada nitko neće dobiti pumpu koju dijabetolog ima u ladici, već onu koju uistinu želi (i eventualno može nadoplatiti)! Osim toga, ne zaboravimo još na solidan dodatni trošak potrošnog materijala za pumpu, senzore i inzulin; bez svega toga bismo rado živjeli – ali ne ide...

Podsjetnik svima koji svijetom šeću s poluispravnim inzulinskim pumpama da se što prije jave svojim dijabetolozima i traže novu pumpu 😟.

Nemojte da i vaša priča sa fotkom raspadnute pupmpe osvane na stranicama ovog portala:

Inzulinska pumpa – zašto HZZO problem mora riješiti

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: