Vera Klemenčič Strbac

Kako korigirati hipoglikemiju

01/02/2017

Ključno je iz hipoglikemije izaći brzo i bez posljedične hiperglikemije

Za svakog insulin zavisnog dijabetičara, hipoglikemija je jedan od većih strahova s kojima se suočava svakog dana. Strah dolazi iz ličnog iskustva hipoglikemije i iz saznanja da hipoglikemija može imati smrtni ishod. Noćne hipoglikemije na skali straha zauzimaju veoma visoko mesto.

Kao što znamo, hipoglikemija je nenormalno nizak nivo šećera u krvi. Usled nedostatka dovoljne količine šećera za rad mozga (neuroglikopenija), tokom hipoglikemije može doći do simptoma kao što su: glavobolja, ošamućenost, poremećaj finih motornih radnji i sl.

Telo na smanjeni nivo šećera u krvi reaguje tako što šalje signal nadbubrežnim žlezdama da proizvedu epinefrin (adrenalin). A on signalizira jetri da glikogen (zaliha ugljenih hidrata kod kičmenjaka) konvertuje u glukozu. Upravo je epinefrin zaslužan što tokom hipoglikemije možemo osećati ubrzan srčani ritam, drhtanje, bledilo, znojenje, anksioznost i sl. Ukoliko se hipoglikemija ne koriguje na vreme, može doći do konfuzije, gubitka svesti, konvulzija (grčenje tela) i smrti.

Većina dijabetičara ubrzo nakon pojave prvih simptoma hipoglikemije, reaguje i koriguje nastalo stanje. Međutim, upravo tu dolazi do problema. Uobičajen način na koji nam se savetuje da korigujemo hipoglikemiju je da pojedemo ili popijemo nešto slatko (bombone, sok, keks itd.). A često nam se savetuje i da nakon toga pojedemo manji sendvič, jogurt ili voće. Ovakva hrana/piće sadrži mešavinu brzo i sporo delujućih ugljenih hidrata. To znači da, ako unesemo dovoljno brzodelujućih ugljenih hidrata da nam podigne šećer na normalnu vrednost, istovremeno smo uneli i određenu količinu sporodelujućih ugljenih hidrata (fruktoza, laktoza, sukroza itd.) koji će nam u narednih nekoliko sati podizati šećer na dvocifrene brojeve.

Povratna hiperglikemija
Najčešće objašnjenje lekara za pojavu hiperglikemije, posle hipoglikemije, je tzv. Somogi fenomen (povratna hiperglikemija), međutim taj fenomen je upitan (“The Somogyi Phenomenon- sacred Cow or Bull?”, Archives of Internal Medicine 1984; 144:781-787.  Link 1, Link 2).

Ono što se vjerojatnije dešava je neadekvatno ili preterano korigovanje hipoglikemije. Pa usled nedovoljne količine insulina u telu da metabolišemo višak sporodelujućih ugljenih hidrata iz hrane/pića koju smo pojeli, naknadno dolazi do hiperglikemija.

Da li postoji način da se predvidivo podigne nivo šećera u krvi bez pratećih naknadnih skokova?
Najjednostavniji odgovor je GLUKOZA. Glukoza nema potrebe da se konvertuje putem jetre u nešto drugo, pa se ne gubi dragocjeno vrijeme za dizanje šećera u krvi. To je šećer koji naše telo koristi za normalno funkcionisanje, te u krvotok ulazi direktno putem sluznice probavnog trakta još u usnoj duplji.

Glukoza/dekstroza se može nabaviti potpuno čista - bez kombinacije s masnoćama i drugim vrstama šećera kao kod uobičajenih slatkiša i sokova. Dakle nema još i naknadnog podizanja šećera u krvi.

To zapravo znači da je najefikasniji način za korigovanje hipoglikemije, korišćenje glukoznih (dekstroznih) tableta, bombona ili rastvora.

Omjer dekstroza  -  GUK (1 g/ ?,? mmol/l)
Kao prva pomoć da predvidivo korigujemo hipoglikemiju je tabela koja je okvir za određivanje koliko 1 gram glukoze može da podigne nivo šećera u krvi.

Efekat 1 grama glukoze (dekstroze) na nivo šećera u krvi:

Telesna težina (kg)

1 gram glukoze će podići šećer u krvi za (mmol/l)
16 1,11
32 0,56
48 0,39
64 0,28
80 0,22
95 0,18
111 0,17
128 0,14
143 0,12

Kako testiramo ove vrednosti? U odnosu na našu telesnu masu vidimo koliko se očekuje da 1 gram glukoze (dekstroze) podigne nivo šećera u krvi. Ako nas je strah da testiramo ovo u trenutku hipoglikemije, možemo testirati kada nam je glikemija normalna (3,9 - 5,5 mmol/l). Pojedemo 1g glukoze i u narednih 45 minuta merimo rast nivoa šećera u krvi.

Testiranje je potrebno uraditi između obroka (da bismo bili sigurni da skok šećera u krvi nije posledica obroka) i pod uslovom da nam je bazalni insulin dobro izdoziran, odnosno šećer u krvi stabilan. Pre vađenja krvi, obavezno moramo oprati ruke jer smo dodirivali glukozu. Takođe dekstrozne/glukozne tablete (bombone) ne treba držati u blizini aparata ili test traka.

Većina glukoznih tableta počinje da deluje posle 3 minuta i završava sa dejstvom za oko 45 minuta od uzimanja, pod uslovom da nemate usporeno pražnjenje stomaka (gastroparezu). Na ovaj način ćete saznati koliko vam 1 gram glukoze tačno podiže šećer, a tako ćete znati koliko glukoze treba da pojedete da biste šećer podigli na željenu vrednost. Nakon tog razdoblja vam šećer u krvi neće ponovno pasti, osim ako imate toliko visoke doze bazalnog inzulina da vas konstantno ''vuče'' prema dolje.

Potvrda simptoma preciznim aparatićem
(jedan od najpreciznijih i najnovijih aparatića na Hrvatskom tržištu je Contour Next One koji je predstavljen na prvom blogerskom event-u OVDJE )
Kada osetite simptome hipoglikemije, prvo izmerite nivo šećera u krvi. Ako niste u mogućnosti sami to da uradite, neka vam neko iz vaše okoline pomogne. U odnosu na vrednost glikemije, pojedite odgovarajuću količinu grama glukoze (broj glukoznih/dekstroznih bombona) da podignete šećer na željenu vrednost. Primer: ako vam je izmeren šećer 3,1 mmol/l, a glikemiju želite da podignete na 5 mmol/l, pri tome znate da vam 1g glukoze podiže šećer za 0,3 mmol/l, pojedite 6 g glukoze.

U narednih 45 minuta merite glikemiju prvo posle 15-20 minuta da proverite da li je počela da se podiže. Ukoliko  je glikemija  počela da se podiže izmerite ponovno nakon 20-25 minuta da proverite da li ste uspeli da je podignete na ciljanu vrednost. Ukoliko se posle prvih 15-20 minuta glikemija nije dovoljno podignula, uzmite još nekoliko grama dekstroze. Ukoliko je i posle 45 minuta niža od ciljane vrednosti, opet uzmite potrebnu količinu dekstroze i ponovite postupak merenja.

Ako se desi da vam je šećer nizak pre jela, takođe ga korigujte glukoznim tabletama. Onda sačekate neko vreme da dođete k sebi, uzmete bolus za obrok i jedete kao i inače. Ako ne korigujete hipoglikemiju može se desiti da se zbog gladi (koja je prirodna reakcija na nizak šećer u krvi), prejedete i posle nekoliko sati uđete u hiperglikemiju.

Simptome hipoglikemije možete osećati i 1 sat nakon hipoglikemije, a da zapravo više nemate nizak nivo šećera u krvi. To je posledica preostalog epinefrina u krvi. Vreme “poluživota” epinefrina u krvotoku je oko 1 sat. Zbog toga možete osećati simptome (ubrzan puls, drhtanje i sl.) i ako vam se glikemija vratila u normalu. Ako test trake pokazuju normalan šećer, nemojte jesti, simptomi će se povući sami kada ne bude više epinefrina u krvotoku.

Značajno je i da zaključite iz kog razloga ste imali hipoglikemiju. Da li je u pitanju neadekvatna količina insulina u odnosu na obrok, neplanirana fizička aktivnost, odloženo pražnjenje stomaka, redukovanje aktivnosti kontraregulatornih hormona tokom nekih faza menstrualnog ciklusa, iznenadan prekid insulinske rezistencije koja je bila izazvana bolešću ili stresom, loše doziran bazalni insulin, upotreba nekih drugih lekova i tako dalje?

Uvijek imajte zalihu
Glukozne/dekstrozne tablete mogu se kupiti u trgovinama i apotekama, od različitih proizvođača. Većina dolazi u bombonicama koje sadrže 2 g glukoze (dekstroze) po komadu i u pakovanju ima veći broj bombona. Ove brojke obavezno sami izračunajte za vrstu dekstroznih bombona koje vi koristite. Veoma se lako rastvaraju u ustima i različitih su aroma.

Korigovanje hipoglikemije na daleko predvidiviji način od uobičajeno savetovanog, omogućava dijabetičaru veću kontrolu nad oscilacijama šećera u krvi, daleko veću sigurnost i manje komplikacija kao posledice stalnih promena nivoa šećera u krvi. Jer ne zaboravimo da iako je hipoglikemija opasna zbog mogućih nezgoda i mogućeg smrtnog ishoda, izuzetno su opasne i oscilacije i hiperglikemije odnosno šteta koje dugoročno organizmu nanose.

Izvori:

  1. “Diabetes solution”, Dr Richard K. Bernstein, MD
  2. https://www.researchgate.net/publication/274134204_The_Somogyi_Phenomenon
  3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673680902330
  4. http://www.stetoskop.info/Sindrom-hipoglikemije-815-s2-content.htm
  5. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/hormonski-poremecaji/hipoglikemija
  6. http://www.dlife.com/diabetes/information/slide_show_pdf_files/new_pdfs/Handling_Morning_Highs.pdf

 

 

Vera Klemenčič Strbac
Inžinjer agronomije i strukovni nutricionista dijetetičar Krojačica po interesima Tip1 dijabetičar i strastveni ljubitelj "low carb" prehrane.

Još iz kategorije Hipoglikemija: