Mirta Kujundzic

Može li dugodjelujući inzulin uzrokovati ozbiljne padove šećera?

17/05/2017

Dugodjelujući bazalni inzulini bi se trebali polako i ravnomjerno otpuštati tijekom duljeg vremenskog razdoblja. To je vrijeme različito kod različitih inzulina i različitih osoba oboljelih od dijabetesa. Bolus ili prandijalni inzulini su inzulini brzog djelovanja, te ako ih ubrizgate previše ili ne pojedete koliko ste mislili da ćete pojesti, posljedica može biti ozbiljno nizak šećer u krvi (hipoglikemija).

No, ne očekujemo da bi i dugodjelujući inzulin mogao uzrokovati hipoglikemiju, jer se otpušta polako, malo po malo kroz cjelokupno i dugo vrijeme djelovanja. Međutim, iako je to rijetko, on može uzrokovati ozbiljne hipoglikemije ako se ubrizga u krvnu žilu. Iskustva koja nalazimo na internetu, konkretno s Lantus inzulinom, svjedoče o ovoj mogućnosti. Neke od tih osoba ne koriste brzi inzulin uopće, tako da su bili još sigurniji da je hipoglikemija bila uzrokovana dugodjelujućim inzulinom.

Postoji vjerojatno i više takvih slučajeva, no kada ljudi koriste i brzodjelujuće inzuline lako pretpostave da su ubrizgali krivi inzulin ili pogrešno izračunali bolus.

Prenosimo neka od iskustava:
Ubrizgala sam Lantus, otišla u ured raditi na računalu i počela se osjećati čudno oko 30 minuta kasnije. Za svaki slučaj vratila sam se u kuću i izmjerila šećer u krvi. Izmjerila sam si 1,4 mmol/L! Nisam mogla vjerovati pa sam ponovno testirala krv i aparatić je pokazao 1.9 mmol/L!"

"Pročitala sam Uputu o lijeku gdje je navedeno kako intravenozno davanje inzulina može uzrokovati teške hipoglikemije. No ubrizgala sam inzulin u trbuh i nisam ciljala krvnu žilu. Kasnije sam na detaljnim uputama o Lantusu®, otkrila kako hipoglikemija može nastati kod izravnog injektiranja u krvnu žilu. Naravno, to jest slično "intravenskoj primjeni", ali ne podrazumijeva namjerno ubrizgavanje inzulina u venu, nego i slučajno injektiranje kod uobičajene primjene.“

„Rezultat nakon što sam udario u krvnu žilu u nozi bio je pad šećera u krvi sa 10 mmol/L na 1,7 mmol/L u 1/2 sata!“

„Primijetio sam krvarenje nakon vađenja igle. Oko pola sata nakon večere, slomio sam se u znoju. Odjednom sam se osjećao kao da me netko udario u trbuh. Uspio sam provjeriti šećer u krvi i izmjerio 1,9!“

Zašto se ovo događa?
Ako se dugodjelujući inzulin ubrizga u krvnu žilu, djeluje baš kao i brzi inzulin (R). A doze dugodjelujućih inzulina su obično daleko veće od doza brzih inzulina. Toliko velika doza brzog inzulina bi također nedvojbeno uzrokovala hipoglikemiju.

Inzulin mora biti u monomernom obliku kako bi se iskoristio. Monomeran znači odvojenost svake molekule inzulina odnosno nisu vezane na drugu molekulu inzulina ili drugog elementa. Nakon ubrizgavanja dugotrajnih inzulina molekule se sporo odvajaju i na taj način se postiže sporo i dugotrajno djelovanje. Ali, ako se inzulin ubrizga u krvnu žilu, brzi protok krvi brže razdvaja molekule inzulina i time dugotrajni inzulin djeluje kao brzi inzulin.

Ovakvi slučajevi su prilično rijetki, ali se događaju. Kada se dogode, hipoglikemije nastupe najčešće oko 30 do 45 minuta nakon davanja inzulina. Stoga treba biti oprezan idućih sat vremena, pogotovo ako ste primijetili kap krvi nakon ubrizgavanja. Također je sigurnije ne uzimati dugodjelujući inzulin neposredno prije spavanja. Pogodak u žilu ili žilicu je najčešće i bolan, pa se preporuča, u slučaju ako ubod igle zaboli, izvući ju i upiknuti ponovo.

Ljubazno vas molimo, javite nam se s vašim iskustvima ako ste se prepoznali u ovom tekstu.

Tekst napisan prema tekstu sa stranice:
http://www.healthcentral.com/diabetes/c/5068/11388/lantus-lows/

Mirta Kujundzic
IT-u Business Analist i Project Manager. Strastveni ljubitelj, kreator i konzument Low Carb prehrane, specijalist za LC slastice. Roditelj djeteta sa dijabetesom. Urednik portala za Low carb prehranu http://typeoneprincess.com namijenjen osobama sa dijabetesom.

Još iz kategorije Hipoglikemija: