Napravljen novi protokol za dijabetičare u školama!

Društvo za školsku medicinu ove je godine napravilo novi Protokol o postupanju u školi s učenicima oboljelim od šećerne bolesti!

Protokol je opisan u dokumentu od sveukupno 10 stranica, a postupanje škole po njemu bi vašem djetetu moralo omogućiti:

  • aktivno sudjelovanje u svim školskim aktivnostima!
  • primjeren odgovor na prve znakove poremećaja zdravstvenog stanja u školskom okruženju!
  • prevenciju težih komplikacija prepoznavanjem ugrožavajućih stanja i brzim djelovanjem zaposlenika odgojno-obrazovne ustanove!

Dakle ovaj službeni dokument su sastavili liječnici i morao bi osigurati da se ne dogodi sve što se dogodilo djetetu iz našeg prošlog teksta:

Nastavnik u Vinkovcima gnjavio dijete u teškoj hipoglikemiji – priča ima sretan završetak!

Pa tako u protokolu među ostalim stoji:

„Pravo na zdravlje jedno je od temeljnih prava djeteta. Ostvarivanje tog prava mora biti omogućeno i tijekom boravka djeteta u školi.

Ovaj protokol definira pojam sigurne školske okoline za učenike oboljele od šećerne bolesti kako bi se spriječile moguće situacije povećanog rizika za zdravlje i život učenika, te utvrdili postupci i obveze svih sudionika (učitelji, nastavnici, stručni suradnici, roditelji, školski liječnik).“

Ako mislite da su ova prava sama po sebi logična i da će ih svatko osigurati djetetu s dijabetesu, niste u pravu. Praksa pokazuje da dio nastavnika u školama uopće ne misli da pravo na zdravlje mora biti omogućeno i tijekom boravka u školi. Stoga je ovaj službeni protokol jedan od dobrih načina da se izvrši pozitivan pritisak.

Još nekoliko zanimljivosti iz nove verzije protokola:

  • ukratko je opisano što je šećerna bolest bez previše nepotrebnih detalja
  • objašnjeni su pojmovi hipo i hiperglikemije s tipičnim simptomima
  • za neznalice je eksplicitno objašnjeno da djeca moraju imati nesmetani i neograničeni pristup WC-u i vodi
  • potreba za osiguranjem primjerenih obroka
  • potrebno je osigurati uvjete privatnosti za mjerenje glukoze u krvi (Naravno, neka djeca uopće nemaju potrebu za privatnosti kod mjerenja glukoze u krvi)

Potrebno je reagirati i na hiperglikemiju i na hipoglikemiju!

Sjajno je što je u dokumentu eksplicitno navedeno da na oboje treba reagirati.

Doduše, diskutabilna je njihova definicija hiperglikemije kao stanja u kojem je šećer iznad 15 mmol/L. Posebno danas u vrijeme kada je prof. Nevena Krnić šefica stručnog pedijatrijskog društva službeno izjavila da su ciljevi regulacije djece s dijabetesom, zahvaljujući modernoj tehnologiji, izjednačeni sa ciljevima regulacije odraslih. A oni su puno ispod 15 mmol/L.

Što je loše u novom protokolu? – glukagon

Na samom početku stoji da protokol među ostalim „utvrđuje postupke i obveze svih sudionika“, ali ne i za glukagon. Prema protokolu nastavnici, u slučaju da dijete padne u po život opasnu komu, komotno mogu staviti prst u uho i samo čekati hitnu pomoć.

Zaključak

Na osobama s dijabetesom i njihovim udrugama također je zadatak da informaciju o ovom protokolu šire što dalje. On je jako potreban ne samo novootkrivenim dijabetičarima, već i djeci koja dugo “boluju” od dijabetesa.

Svi zajedno moramo doprinijeti da škole postanu apsolutno sigurno okruženje za našu djecu s dijabetesom!

Stoga protokol i ovaj tekst svakako podijelite na što više mjesta jer ćete možda nekome spasiti život. A sigurno je da ćete mnogima olakšati borbu sa školskom birokracijom i nezainteresiranošću (tamo gdje ona postoji).

Iako ga iz nepoznatog razloga nisu željeli poslati, od srca hvala Hrvatskom društvu za školsku medicinu na novoj verziji protokola za dijabetes i sretno nam bilo!

Ovaj tekst je podržala tvrtka Novo Nordisk


Još iz kategorije Djeca:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com