Nastavnik u Vinkovcima gnjavio dijete u teškoj hipoglikemiji – priča ima sretan završetak!

Nekad sam mislio da cijeli svijet mora znati sve o dijabetesu, no nakon mnogo godina „dijabetičkog aktivizma“ shvatio sam da ne mora i da nikada neće. Jednako kao što mnogi dijabetičari ne znaju previše o multiploj sklerozi, tako i mnogi sa MS-om ne moraju znati puno o dijabetesu.

No, kada netko zna da imate dijabetes tj. kada mu kažete da ste loše i u teškoj hipoglikemiji – onda vam mora pomoći!! Vama ili vašem djetetu!

Ako tu dužnost zanemari nastavnik koji je među ostalim zadužen i za sigurnost vašeg djeteta – onda je tu nešto jako krivo.

U jednoj srednjoj školi u Vinkovcima se izgleda dogodilo upravo to. Povreda djetetovog prava na sigurnost u instituciji u kojoj bi sigurnost morala biti zagarantirana.

Dječak je izmjerilo šećer 2.0 mmol/l što znači da je u teškoj i po život opasnoj hipoglikemiji! Nastavnik odbio reagirati!

Dakle dječak je o hipoglikemiji informirao nastavnika, a on je odgovorio da se strpi do odmora, da neće čistačice čistiti iza njega i da nije jedini koji ima dijabetes.

Jeste li bijesni?

Na koga ste bijesni? Je li vam muka od društva u kojem živimo? Koliko je takvih nastavnika u toj školi? Jesu li ikada bili na edukaciji o dijabetesu? Jesu li uopće zainteresirani? Znaju li da edukacija uopće postoji? Kome se žaliti?

Što smo učinili ?

  1. Poslan je upit ravnatelju zna li za taj incident i zamoljen je za njihovu verziju događaja.
  2. Smatra li on da se dogodilo nešto pogrešno, i ako jest – koje je disciplinske mjere poduzeo protiv nastavnika koji je ugrozio život djeteta koje mu je povjereno?
  3. Je li uopće zainteresiran educirati sebe i svoje kolege kako se ovako nešto ne bi ponovilo?
  4. Ravnatelj je informiran da postoji edukativni projekt „Djeca sa šećernom bolešću u odgojno-obrazovnom sustavu“ koji provodi Agencija za strukovno obrazovanje odraslih.

Nastavnici su mahom dobra i etična bića, ali postoje iznimke. Može li dobro i etično biće jedan dan ustati na “lijevu nogu”?

Obavijestili smo Ministarstvo obrazovanja i zatražili da istraže incident te poduzmu prikladne mjere kako se životi djece s dijabetesom više ne bi ugrožavali.

O incidentu smo informirali Agenciju za odgoj i obrazovanje i Agenciju za strukovno obrazovanje odraslih.

Prekoret – odgovor od ravnatelja je ubrzo stigao

Radi maksimalne transparentnosti, odgovor ravnatelja je dostupan na ovom linku, a u suštini se sastoji od:

  1. Svjesni su incidenta i iskreno su se ispričali svi uključujući i konkretnog nastavnika,
  2. Sazvano je posebno nastavničko vijeće i održano je predavanje o dijabetesu tip 1!
  3. U suradnji sa školskom medicinom je napravljen Protokol o postupanju u školi s učenicima oboljelima od šećerne bolesti!

Ako pročitate cijeli odgovor ravnatelja, složiti ćete se da je škola uložila pozamašan trud da se ovako nešto ne bi ponovilo i shvatili su da su pogriješili. Mama djeteta oko kojeg se vrti ova važna priča je također potvrdila da je sada sve kako treba.

U međuvremenu je stigao i odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja. MZO je tražio i dobio službeno očitovanje škole s kojim su, kao što se vidi između redaka, također zadovoljni. Također su legitimno iskoristili priliku pobrojati što se sve organizira vezano za zdravlje i sigurnost naše djece u obrazovnom sustavu. Stoga vrijedi pročitati cijeli spomenuti dopis.

Zaključak

Svojedobno se „cijeli Balkan“ digao na noge jer je jedan primitivni prodavač u dućanu u Srbiji išamarao dijete koje je također bilo u teškoj hipoglikemiji i tražilo pomoć. Mnogi su u Hrvatskoj mislili: „to je primitivni Srbin“ i „ništa čudno“. Mi smo sada imali nastavnika srednje škole u Vinkovcima.

Ako vam dijete ide u vrtić ili školu, hoćete li preventivno objasniti njegovim nastavnicima i tetama da ste vi veliki mrki medvjed čija je primarna zadaća štititi svoje dijete s dijabetesom? Inzistirati da i oni uvijek učine sve da ga zaštite iako im je ponekad puna kapa silne djece? Ako slučajno i pomisle da dijete iskorištava svoju bolest – o tome moraju obavijestiti vas!  A ne se upuštati u obračune sa slabijim i bolesnim djetetom..

U svakom slučaju ova priča opisuje grozan događaj, ali je i primjer gdje su potom svi uključeni iskoristili priliku da nešto nauče i postanu bolji ljudi. U ovoj školi se vrlo vjerojatno više nikada ništa slično neće dogoditi, a na Vama je da provjerite i osigurate sve kako bi i škola vašeg djeteta s dijabetesom postala sigurno mjesto za rast i učenje.

Sretno nam bilo.


Još iz kategorije Advocacy: