Izvor: Internet

Sve o Guardian Connect Medtronic senzorima

02/07/2021

Početci sustava za kontinuirano praćenje glukoze

Sustav za kontinuirano praćenje glukoze, odnosno CGM sustav, medicinski je uređaj koji omogućuje stalan nadzor nad razinom glukoze u potkožnom tkivu. Prvi takav uređaj odobrila je FDA 1999. godine, no bio je namijenjen samo za profesionalnu upotrebu.

Komercijalni modeli postali su dostupni tijekom sljedećih godina, ali su bili vrlo slabo prihvaćeni zbog pogreške mjerenja veće od 20%. Bilo je potrebno još puno godina da CGM postane željeni standard u terapiji dijabetesa. Većina danas dostupnih CGM uređaja sastoji se od tri dijela: malog senzora umetnutog u potkožno tkivo, odašiljača koji prihvaća podatke senzora te ih šalje u treću komponentu, monitor. Većina novijih uređaja ne sadrže zaseban monitor, nego koriste prednosti pametnih telefona korisnika.

GuardianTM Connect sustav

GuardianTM Connect sustav pripada skupini rtCGM, odnosno uređaja koji neprekidno prate glukozu u stvarnom vremenu (rtCGM), bez fizičkog skeniranja senzora. Sustav je namijenjen osobama s dijabetesom svih dobnih skupina koji inzulin primaju putem injekcija, a posebno onima koji imaju česte hipoglikemije, koji žele poboljšati glukoregulaciju bez povećanja broja hipoglikemija te onima s izraženom glukovarijabilnosti.

GuardianTM Connect sustav čine:

  • Senzor GuardianTM Sensor 3
  • Odašiljač GuardianTM Connect (GC)
  • Mobilna aplikacija GuardianTM Connect, te
  • CareLink softver

Uređaj radi tako da maleni senzor, umetnut ispod kože pomoću jednostavnog sertera, tijekom dana i noći mjeri glukozu u međustaničnoj tekućini. Odašiljač se zatim povezuje sa senzorom te bežičnim putem šalje informacije o glukozi primatelju podataka – mobilnoj aplikaciji na telefonu korisnika, koji ima uvid u trenutne vrijednosti glukoze, kao i trendove, u bilo koje vrijeme.

Kroz GuardianTM Connect sustav korisnik može biti upozoren o visokim i niskim vrijednostima glukoze od 10 do čak 60 minuta prije samog događaja.

S obzirom na to da GuardianTM Connect mjeri glukozu svakih 10 sekundi, a prikazuje prosjek svakih 5 minuta na zaslonu mobitela, tijekom 24 sata može se prikupiti 288 mjerenja što omogućuje vrlo dinamičnu i stvarnu sliku kretanja glukoze i trendova njezine promjene.

Senzor mjeri vrijednost glukoze u međustaničnoj tekućini koja kasni za onima dobivenim putem kapljice krvi. Ako su vrijednosti šećera nestabilne te ako dolazi do naglih promjena, bilo u smislu naglog rasta ili pada šećera, preporučeno je prije bilo kakve odluke o korekciji ili intervenciji provjeriti i stanje glukoze putem kapljice krvi. Pri tome je sigurno da će se vrijednosti glukoze izmjerene putem kapljice krvi u tom trenutku razlikovati od one koju nam pokazuje senzor. Trenutna brojka na senzoru u tom trenu neće odgovarati trenutnoj i stvarnoj vrijednosti glukoze, ali senzor ipak pomaže u ispravnom donošenju odluka. On će nam ukazati na to da smo trenutno u stanju naglih promjena šećera (strelica na ekranu uz očitanu razinu glukoze) te ćemo zasigurno moći ranije intervenirati i spriječiti potencijalnu veću promjenu glukoze. Kada je glikemija stabilna, očitanja preko senzora i aparatića za GUK će biti usklađena i tada možemo provjeriti stvarno odstupanje. Senzori koji omogućuju kalibraciju ta odstupanja minimiziraju. Kod stabilne razine šećera, vrijednost šećera u krvi i u međustaničnoj tekućini se ne razlikuju.

GuardianTM Connect sustav ima prilagodljiva upozorenja koja korisniku omogućuju da dobije informaciju o visokim i niskim vrijednostima glukoze prije nego što se takva stanja dogode. Korisnik može biti upozoren od 10 do čak 60 minuta prije samog događaja. Takva vremenska prednost daje mogućnost osobi s dijabetesom  da predvidi i odgovarajućim postupkom spriječi hiperglikemije i hipoglikemije te održi vrijednosti glukoze unutar željenog raspona.

Prag upozorenja može se postaviti u rasponu od 3,3 do 22,2 mmol/L, odnosno prilagoditi individualnim potrebama korisnika s obzirom na starosnu dob, način života, fizičku aktivnost i slično.

Upozorenja i alarmi su posebno važni tijekom noći te u situacijama kada korisnik ne može sam prepoznati znakove povišenih ili sniženih vrijednosti glukoze.

Mobitel aplikacija Guardian Connect, osim što će upozoriti na hipoglikemiju, omogućava unos ugljikohidrata, fizičke aktivnosti, količine inzulina – točnije svih neophodnih informacija za analizu i poboljšanje regulacije dijabetesa.

Nakon što aplikacija na mobitelu prikupi sve informacije, u realnom vremenu će ih prebaciti na Carelink Internet servere, a to pak znači da moj partner ili roditelji, na daljinu na svojim mobitelima mogu uvijek vidjeti koliki mi je šećer. Rezultate svojih šećera mogu podijeliti s 5 CareLink Care Partner računa. Care Partneri će primati upozorenja o akutnim zbivanjima i putem tekstualnih (SMS) poruka na vlastitom mobilnom uređaju.

Aplikacija sama računa TIR cijelo vrijeme i može nam ga pokazati u bilo kojem trenutku. TIR je vrijeme provedeno unutar raspona od 3,9 – 10 mmol/L, a možete biti zadovoljni TIR-om većim od 70%¹.

Kalibriranje omogućuje senzoru visoku točnost mjerenja (MARD 8.7%), što upozorenja i alarme čini vrlo učinkovitim alatom za sprječavanje neželjenih oscilacija glikemije. Kalibraciju je potrebno napraviti najmanje dva puta dnevno (svakih 12 sati).

Alarm koji se može aktivirati do 60 minuta prije predviđene hiperglikemije omogućava dijabetičaru da reagira prije nego se ona dogodi. Senzori, čak i ako se kalibriraju aparatićem za mjerenje šećera iz krvi, kod pada i rasta GUK-a i dalje pokazuju vrijednost glukoze sa zakašnjenjem.

Predviđanjem će određeni broj hipoglikemija biti spriječen, a nekim hipoglikemijama će se značajno smanjiti intenzitet te manje ugroziti osobu s dijabetesom.

Dodatno, velik broj podataka koji GuardianTM Connect prikuplja u CareLink softver, olakšavaju korisniku, ali i liječniku, donošenje odluka vezanih uz liječenje i terapiju. Kroz CareLink izvještaje korisnik i dijabetolog mogu vidjeti prosječnu vrijednost glukoze, vrijeme provedeno u ciljnim rasponima (Time in Range 3,9 – 10,0 mmol/l), obrasce ponašanja i unešene količine ugljikohidrata.

Napredna platforma za praćenje glikemije mora biti iznimno pregledna i jednostavna. Poželjna je mogućnost automatskog analiziranja obrasca kretanja šećera (engl. patterns) i upozoravanja na nedostatke. Uočavanje trendova i uzoraka kretanja šećera uz pomoć vizualno dojmljivih i preglednih grafova. Nakon što vidimo gdje griješimo – lakše je unaprijediti samokontrolu dijabetesa i poboljšati TIR (Time In Range).

Recimo da smo jedan period iznimno zadovoljni regulacijom dijabetesa, a drugi nismo. Što je pošlo krivo? Kako je točno izgledala bolja regulacija, a kako lošija? Laka vizualna usporedba i evaluacija dva različita perioda je odlična stvar.

Ako na jednom mjestu želimo vidjeti koliko inzulina uzimamo za obroke i kako se potom kreću šećeri – treba nam poseban izvještaj. Određeni ljudi su skloni uzeti premalo inzulina pa poslije imati previsoke šećere, a oni koji se pretjerano boje hiperglikemija i komplikacija – znaju često uzeti previše inzulina pa pasti u hipo. Takve i brojne slične analize je moguće napraviti na način da se obroci automatski sortiraju prema vremenu konzumacije kao: doručak, ručak i večera. Potom je lako prikazati koliko smo uspješni nakon svakog pojedinog obroka. Automatizirano prikupljanje podataka, njihova inteligentna analiza i dobar vizualni prikaz ključni za daljnje uspjehe u regulaciji dijabetesa.

Aplikacija i postavljanje senzora nisu komplicirani, ako se obrati pažnja na sve korake. Mobilna aplikacija, ”Guardian Connect”, je jednostavna za korištenje, nema pretjeranog razmišljanja u aplikaciji jer je sve odmah pregledno. Kao kontinuirani senzor, potrebna mu je kalibracija svakih 12 sati zauzvrat se dobije velika preciznost (MARD 8.7%).

Ukoliko planirate roniti, senzor dopušta samo 30 minuta, s tim da ne smijete ići dublje od 2.5 m. No, klasičnim plivačima to neće predstavljati problem jer za površinsko plivanje i tuširanje nema ograničenja. Što se tiče trajanja ovog sustava, senzor traje 7 dana, a baterija odašiljača traje oko 2 tjedna uz punjenje od oko 30tak minuta.

Ukratko, senzor

1. Omogućava dijabetičaru da preduhitri hipoglikemiju i hiperglikemiju!

Uređaj pri mjerenju pokazuje smjer i procijenjenu brzinu kretanja šećera, pa ukoliko se često mjeri moguće je na vrijeme uzeti glukozu i spriječiti blagu ili jaku hipoglikemiju. Isto vrijedi za hiperglikemiju. Naime, ako izmjeren šećer u krvi nakon 2h još uvijek raste umjesto da se stabilizira i pada dodavanjem korektivnog bolusa smanjit će se vrijeme provedeno u hiperglikemiji.

2. Omogućava ispravnije odluke o doziranju inzulina!

Uvidom u trend kretanja šećera u krvi može se dati više ili manje inzulina za obrok nego što je to moguće uvidom u podatak o trenutnoj vrijednosti.

3. Točnije izračunavanje potrebnih doza bazala i bolusa!

Praćenjem promjene glukoze nakon obroka moguće je točnije utvrditi:

  • inzulinsko – ugljikohidratni omjer
  • inzulinsku osjetljivost
  • potrebne doze bazalnog inzulina kroz dan i noć.
  • Pruža uvid u to kako hrana i kombinacije hrane utječu na kretanje šećera u krvi!

Ovaj zlata vrijedan podatak omogućuje prilagodbu prehrane ovisno o različitoj osjetljivosti osobe na ugljikohidrate. Moguće je brzo detektirati koja hrana na šećer utječe loše te je smanjiti ili drugačije kombinirati i omogućiti stabilniju glikemiju.

Službena Medtronic stranica: https://www.medtronic-diabetes.hr/

Sponzorirani članak, preuzet i prilagođen sa zadi.hr

[¹]  Battelino  T,  et al. Diabetes Care 2019;42(8): 1593-1603

Preporuke za čitanje na ovu temu:

Guardian Connect i alarm 60 minuta prije hipoglikemije

Prvo iskustvo sa samostalnim Medtronic Guardian Connect senzorom

Funkcija inteligentnog savjetovanja na osnovi praćenja uzoraka (patterna) kretanja glukoze


Još iz kategorije CGMS/FGMS: