Guardian Connect i alarm 60 minuta prije hipoglikemije

Više je vrsta hipoglikemije i svaka je iskustvo za sebe. Svaki dijabetičar na inzulinu bi mogao ispričati barem jednu jedinstvenu hipoglikemiju. Osim što su poneke jako neugodne, neke životno opasne, hipoglikemije su kod dijabetičara i vodeći uzrok izlazaka hitne pomoći na teren. Koliko bi hipoglikemija bilo spriječeno s alarmom koji se može aktivirati čak 60 minuta prije hipoglikemije?

Dogodi se na primjer da noću spavam, blaženo nesvjesna da šećer pada i probudim se u djeliću sekunde. Preznojenih leđa, s osjećajem panike, srce mi lupa, mozak je zbunjen i treba mu koja sekunda više da shvati: Hipoglikemija i to nagla! Dobar način da se to spriječi su senzori i njihovi alarmi koji upozoriti u trenutku kada se hipoglikemija događa, a još bolje je kada se alarm upali prije hipoglikemije.

Guardian Connect CGM ima upozorenja za nadolazeću hipoglikemiju 10 do 60 minuta prije nego što će se ona dogoditi. Potpuno na isti način je u stanju predvidjeti i hiperglikemiju. Naravno, kada čujem alarm mogu provjeriti na mobitel aplikaciji što se točno događa, a ako i dalje nisam sigurna – alarm me probudio pa mogu izmjeriti i glukozu u krvi.

Mobitel aplikacija Guardian Connect, osim što će upozoriti na hipoglikemiju, omogućava unos ugljikohidrata, fizičke aktivnosti, količine inzulina – točnije svih neophodnih informacija za analizu i poboljšanje regulacije dijabetesa.

Nakon što aplikacija na mobitelu prikupi sve informacije, u realnom vremenu će ih prebaciti na Carelink Internet servere, a to pak znači da moj partner ili roditelji na daljinu na svojim mobitelima mogu uvijek vidjeti koliki mi je šećer. Rezultate svojih šećera mogu podijeliti sa 5 CareLink Care Partner računa.

Sve informacije, poput razina šećera, unosa inzulina i ugljikohidrata i aktivnosti nije jednostavno analizirati preko bilježnice. Tu mi pomažu CareLink izvještaji koje dobijem čim se prijavim na carelink.minimed.eu Najviše koristim Assessment & Progress izvještaj koji mi pokazuje moje vrijeme u rasponu (TIR), uzorke ponašanja i prosječne vrijednosti glikemije i procjenu HbA1c-a.

Jednu (ne)zgodnu vrstu hipoglikemije koja ni u jednom priručniku ne piše, zovem galopirajuća. To je ona situacija kad dijabetičar-početnik kaže; „Loše mi je, hipo mi je.“ Svi se strče oko njega, posjednu ga, izmjere krv iz prsta, očitaju 5.3 mmol/l i patronatski ga ismiju. Osoba će tek poslije uistinu pasti u hipoglikemiju stoga je alarm koji bi također mogao potvrditi ovakav razvoj situacije – od ogromne koristi. Osim prediktivnog alarma,  posebno je korisno da će u slučaju bržeg pada šećera, umjesto jedne, biti prikazane dvije strelice, a u slučaju vrlo brzog rasta šećera, čak tri strelice. Ako to nije dobar pogled u budućnost, onda ne znam što jest. Naravno, svaki korisnik za sebe individualno može podesiti razinu hipo i hiper glikemije u svojoj mobitel aplikaciji.

Jo-jo hipoglikemija definitivno može pokvariti cijeli dan glukoregulacije. Proces krene s prvom i to teškom hipoglikemijom. Teške hipoglikemije ponekad uzrokuju ono što dijabetičari od milja zovu – “frižideritis”. Dijabetičar se ne može zaustaviti na preporučenih 7-15 grama uh, nego pojede sve nadohvat ruke zbog viška inzulina koji je “hormon gladi”. Istovremeno, zbog teže hipoglikemije jetra se aktivira. Izlučuju se glukagon i adrenalin koji također uzrokuju rast šećera. Ovaj rast GUK-a, dijabetičar teško može izračunati i precizno pokriti inzulinom. Prvo se ne može osoba dugo izvući iz hipoglikemije, a onda kad šećer krene prema gore, teško je zaustaviti rast šećera i preokrenuti ga.

Ovakve situacije se dobro mogu analizirati uz pomoć grafičkog prikaza koji nam osiguravaju jedino senzori. I tu opet dolazimo do Guardian Connect aplikacije s alarmom za hiperglikemiju, odnosno upozorenjem prije hiperglikemije. Alarm koji se može aktivirati do 60 minuta prije predviđene hiperglikemije omogućava dijabetičaru da reagira prije nego se ona dogodi. Senzori, čak i ako se kalibriraju aparatićem za mjerenje šećera iz krvi, kod pada i rasta GUK-a i dalje pokazuju vrijednost glukoze sa zakašnjenjem.

Predviđanjem će određeni broj hipoglikemija biti spriječen, a nekim hipoglikemijama će se značajno smanjiti intenzitet te manje ugroziti osobu s dijabetesom.

(Sponzorirani članak)


Još iz kategorije CGMS/FGMS: